Cum te poate îmbolnăvi o zi petrecută la ştrand

Cum te poate îmbolnăvi o zi petrecută la ştrand
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu de puţine ori o zi petrecută la piscină sau la ştrand se poate termina cu o boală de piele care îţi va da bătăi de cap pentru tot restul verii. Vedem mai jos care sunt cele mai frecvente afecţiuni cu care te poţi alege şi ce poţi face pentru a te feri de ele.

Ciuperca piciorului

Se manifestă prin fisuri şi crăpături ale pielii, prin miros neplăcut şi mâncărimi între degetele de la picioare sau pe talpă. Dacă este lăsată netratată ciuperca piciorului se va extinde la unghii, devenind astfel mai complicat de tratat. "De asemenea, ciupercile luate la ştrand pot afecta şi părul, cauzând alopecii (cădere temporară a părului), care pot fi tratate tot doar pe baza prescripţiei medicale", a explicat dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Alergii cutanate

În general la clor, dar şi la alte substanţe folosite pentru dezinfecţia apei din bazinul de înot pot apărea alergii ale pielii. Acestea se manifestă prin apariţia unor pete de culoare roşie care pot trece de la sine sau care necesită un tratament cu antihistaminice (medicamente împotriva alergiilor, n.a.).

Eczeme

Tot pe piele pot apărea şi eczemele. Acestea au formă rotundă sau ovală, sunt formate din crustă şi dau mâncărimi. Netratate corespunzător, eczemele se extind destul de rapid.

Conjunctivite

Destul de dese printre cei care frecventează ştrandurile sunt şi conjunctivitele. "Boala se manifestă prin înroşirea ochilor, însoţită de mâncărime, lăcrimare şi senzaţia de praf în ochi. Dacă nu e tratată, e posibil să apară complicaţii, putându-se ajunge, chiar, în cazuri foarte rare, la pierderea vederii", mai spune doctorul Boldea. În cazul în care conjunctivita apare brusc şi simptomele descrise mai sus sunt foarte puternice, atunci trebuie să mergeţi la un serviciu de Urgenţe.

Boli digestive

Dacă înghiţim apă din bazinul în care înotăm, este posibil să ne alegem cu o enterocolită. Caracterizându-se prin inflamarea intestinului subţire sau a celui gros, enterocolitele provoacă diaree, greţuri, vărsături şi o stare generală alterată. "Scăldatul în locuri neamenajate,  cum sunt apele curgătoare sau lacurile, este riscantă deoarece riscăm să ne alegem cu paraziţi intestinali, prin înghiţirea accidentală a larvelor acestor viermi", adaugă sursa citată. Deşi nu a mai apărut niciun caz în ultimii ani, scăldatul în locuri neamenajate ne poate îmbolnăvi şi de holeră. Tratabilă în prezent, holera poate duce însă rapid la o deshidratare severă a organismului. 

Intoxicaţii cu clor

Uneori, pentru a fi siguri că apa a fost dezinfectată corespunzător, angajaţii piscinelor sau ai ştrandurilor pot folosi prea mult clor sau alte substanţe dezinfectante. În astfel de cazuri,  mai ales copiii şi bătrânii care se scaldă pot face intoxicaţie la substanţa folosită drept dezinfectant. Intoxicaţiile se manifestă printr-o stare generală de slăbiciune, scaune diareice şi tulburări de ritm cardiac.

Dacă după o zi petrecută la ştrand aveţi oricare dintre simptomele enumerate trebuie să mergeţi la medicul familie. Acesta vă va prescrie un tratament sau vă va trimite mai departe la medicul specialist, dacă este cazul.

Citit 4581 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.