Prohibiţia la pescuit vine şi în această primăvară capricioasă cam la fel ca în ceilalţi ani. Ordinul comun de prohibiţie al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Mediu a fost emis încă de pe data de 9 martie.
În acest an, se instituie măsuri de prohibiţie generală în intervalul 13 aprilie-11 iunie a.c. „În zona noastră – precizează ing. Vasile Bocăneală, şeful Filialei Galaţi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură - e vorba de prohibiţia la Dunăre şi în Siret, cu excepţia râului Prut. Pe Prut, prohibiţia se instituie pe o perioadă mai lungă, mai exact între 1 aprilie şi 30 iunie”.
„Trebuie făcută şi precizarea că în perioada în care ne aflăm, până la data de 16 aprilie şi ştiuca e prohibită la pescuit. Pe lângă ştiucă, mai e interzis la pescuit şi mihalţul, un peşte rar întâlnit de regulă în Prut. De fapt, acest peşte e interzis tot timpul anului”.
Prohibiţia la scrumbie se instituie în perioada 24 aprilie-13 mai. Totuşi, în intervalul 13-23 aprilie inclusiv, în zona noastră, în Dunăre se poate pescui scrumbia. După data de 24 aprilie e interzis pescuitul scrumbiei până pe data de 13 mai.
După 13 iunie, se redeschide pescuitul şi la celelalte specii de peşte.
Altfel, la Prut
În apele de frontieră, cu excepţia Prutului, prohibiţia „cade” pe capul pescarilor începând cu data de 15 aprilie şi ţine până pe 29 mai. La noi, ape de frontieră, în afară de Prut, înseamnă apele Dunării, în aval de Gura Prut, mai exact malul drept (tulcean) al fluviului.
Explicaţie foto: La pescuit în paradisul de la Maţa-Rădeanu