În magazinele şi supermarketurile din Galaţi, salam cu mucegai şi cabanos cu mâzgă

În magazinele şi supermarketurile din Galaţi, salam cu mucegai şi cabanos cu mâzgă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 270 de kilograme de preparate din carne neconforme au fost oprite temporar sau definitiv de la vânzare, după un control efectuat recent de comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi, atât la magazine mici, cât şi la hiper şi supermarketuri.

Comercianţii încercau să vândă salam Extra Presat cu mucegai şi cabanos cu mâzgă, dar şi alte numeroase produse (cârnaţi, scăriţă afumată, pastramă, parizer piept pui, ruladă din piept de pui, pastramă porc, kaizer afumat) depozitate, în unele cazuri, chiar şi la temperatura din magazin, de 20 grade Celsius. Într-un magazin, salamul Gostat, cârnaţii semiafumaţi şi o specialitate de cabanos erau pe jumătate congelate în vitrina frigorifică, lucru interzis, deoarece produsele trebuie doar refrigerate, altfel, după decongelare, îşi schimbă caracteristicile. Mai mult decât atât, la nouă operatori economici unele produse erau deja expirate.

Comisarii au mai găsit pate din ficat de pui neconform, întrucât conţinea amidon, un ingredient interzis, dar şi preparate al căror termen de valabilitate nu era precizat sau era ilizibil. În plus, consumatorii erau induşi în eroare, fiind invitaţi să cumpere „fleică vânătorească PIKOK”, când, în realitate, aceasta avea ca ingrediente carne de porc 40 la sută, carne de pui 23 la sută şi carne de porc separată mecanic. Unele produse nu aveau niciun element de caracterizare, iar alte aveau aceste indicaţii, dar în limba maghiară. Conform comisarului-şef adjunct de la Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorului Galaţi, Carmen Tudor, controlul s-a desfăşurat la 43 de agenţi economici din mediul urban şi rural, cuantumul amenzilor aplicate pentru aceste nereguli depăşind 53.000 lei.

Sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Regula esenţială este să evitaţi cumpărăturile de la colţul străzii, de la aşa-zişii comercianţi ambulanţi. Dacă îl achizitionaţi din piaţă, este important ca produsul să aibă etichetă şi să fie ţinut în condiţii de igienă şi în spaţii frigorifice corespunzătoare. Pentru produsele achiziţionate de la magazine cu autoservire, puteţi examina vizual aspectul lor exterior, dar trebuie să vă interesaţi şi dacă ele se încadrează în termenul de valabilitate.

Citit 3513 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2013 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.