Revolta luminii la Liceul Metalurgic: 500 de oameni şi o unitate şcolară au rămas în beznă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Revolta luminii la Liceul Metalurgic: 500 de oameni şi o unitate şcolară au rămas în beznă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Scandal de proporţii la Liceul Metalurgic, ieri, după ce Electrica a debranşat pentru neplată peste 200 de familii care locuiesc în cele trei cămine ale unităţii şcolare, rămase şi ea fără curent electric * În jur de 500 de suflete stau acum în întuneric din cauză că factura la electricitate nu a mai fost plătită de luni bune


Locatarii din căminele A, B şi F au rămas fără curent de două zile şi au ieşit ieri în stradă ca să îşi strige nemulţumirile. "Sunt şi aici câţiva rău-platinci, dar cei mai mulţi suntem cu facturile la zi. De ce ne taie nouă curentul dacă noi am plătit partea noastră către liceu? Cumva cei de la liceu nu au plătit mai departe? Avem copii, avem mâncare care ni se strică în frigidere, ce facem?", s-a plâns Ionela Constantin, locatar în căminul F.
Mai mult, în curtea liceului sunt şi trei chioşcuri, care, la fel, au contracte de chirie cu unitatea şcolară. Şi acestea au rămas fără curent electric, deşi, susţin proprietarii, şi-au plătit până la ultimul leu datoriile către "Metalurgic". "Avem marfă perisabilă, avem congelatoare cu îngheţată. Stăm aici şi ni se strică mărfuri de zeci de milioane de lei. Mi se pare aberant", a declarat Nicu Simion, proprietar de magazin situat în incinta liceului.

Probleme penale?

Problemele locatarilor din căminele de la Metalurgic par a fi cu duiumul şi din cele mai grave. Unele, poate chiar de natură penală. În primul rând, susţin oamenii, nu mai au contracte de chirie de la începutul anului. Pe bună dreptate, ei se întreabă acum în baza a ce li se încasează banii pe chirie (175 de lei pe lună). Apoi, problema cea mai gravă este că ultimele liste afişate de conducerea liceului pentru plata utilităţilor datează din 17 mai 2013, când au fost calculate cheltuielile pentru trei luni la un loc: ianuarie, februarie şi martie! Cu alte cuvinte, ultima "factură" emisă chiriaşilor pentru utilităţi este din luna martie, adică din urmă cu cinci luni. "Am mers la liceu să le plătesc bani lună de lună, dar de fiecare dată mi-au spus că nu s-au calculat utilităţile. Ultimele calculate sunt din martie. Iar pe notificarea pe care ne-au afişat-o aici cei de la Electrica se spune că avem facturi neachitate din martie, aprilie şi mai. Păi noi cum să plătim banii aferenţi acestor luni, când ultima listă afişată la noi e din martie? Că cică ei lucrează cu o firmă şi firma aia le face calculul pe mai multă vreme", s-a revoltat Ionela Constantin, susţinută şi de alţi locatari, printre care Nicoleta Dumitraşc, Iordan Andriescu, Gherghina Nicolae şi Stratulat Tincuţa.

"Plătim prin intermediari, ca să ni se ia comisioane"

Modul în care lucrează conducerea Liceului Metalurgic pare a fi cel puţin dubios. Pe de o parte, afişează liste cu calcule la utilităţi pe trei luni odată şi cu întârzieri mari, dar, pe de altă parte, susţin oamenii, pretinde bani de la chiriaşi prin mandat poştal de fiecare dată când mai vine o somaţie de la vreun furnizor. "Acum câteva zile au afişat un anunţ cum că dacă nu plătim nişte bani ne taie curentul. Eu am rupt de la gura copilului un milion de lei şi am plătit, uitaţi aici chitanţa. Bine, e un milion plus şapte lei, că trebuie să trăiască şi cei de la Poştă, că cei de la liceu nu se obosesc să ne încaseze direct banii. Deci ne iau şi comisioane, că suntem putrezi de bogaţi şi ne permitem. Bun, am plătit un milion, alţii au plătit 50 de lei, alţii au dat mai multe milioane, vă spun, în ultimele zile s-au făcut plăţi de zeci de milioane. Unde sunt banii? De ce nu s-a achitat factura la Electrica? Da' ce credeţi, îi interesează pe ei? Ei sunt în concediu, nici nu ai cu cine să vorbeşti, liceul e închis", a declarat Iordan Andriescu.

Electricitate la pauşal

Revolta locatarilor din cele trei cămine a scos la iveală şi o serie de multe alte nereguli, pe care, din lipsă de spaţiu editorial, nu le putem aminti aici. Printre acestea ar fi problema modului în care se face defalcarea pe fiecare cameră a facturii pentru curent. De exemplu, potrivit listelor afişate la căminul F, aceştia au consumat în ianuarie, la comun, nici mai mult, nici mai puţin de 8.625 de kw. În februarie, surpriză: exact 8.625 kw. În martie, la fel: 8.625 kw. Cum e posibil ca un bloc să aibă exact acelaşi consum în fiecare lună? Şi cum e posibil ca fiecare cameră să fie facturată cu exact aceeaşi sumă (236 de lei)? Dar asta nu e tot. Vecinii lor de la căminul B au contoare individuale, dar pe care nu le citeşte Electrica, întrucât nu există contract direct cu consumatorii. Aceste contoare servesc, probabil, doar pentru defalcarea costurilor în interiorul liceului. Ce credeţi? O cameră din căminul B plăteşte între 50 şi 130 de lei pe lună, în funcţie de consum. Să fie cei de la căminul F consumatori mai aprigi, încât să aibă facturi de două, trei ori mai mari şi, neapărat, consumuri egale între ei? Sau să fie vorba aici despre o defalcare pur şi simplu arbitrară a costurilor, pe baza unor criterii doar de conducerea liceului ştiute?

"Vom face verificări la liceu"

Din nefericire, conducerea liceului nu a putut fi contactată ieri pentru a oferi răspunsuri la multe dintre problemele ridicate de chiriaşii pe care îi are în curte. La liceu nu a fost nimeni, iar directorul Ionel Hăulică avea telefonul închis. Acesta va trebui, totuşi, să dea răspunsuri măcar conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care, după ce a primit, ieri, vizita unei delegaţii de locatari furioşi, a declanşat o anchetă, inclusiv financiară în acest caz. "Vom face verificări ca să vedem, pe de o parte, ce soluţii se pot găsi pentru ca oamenii să aibă curent cât mai curând şi, pe de altă parte, cum se fac aceste calcule pentru utilităţi, pentru chirii etc", a declarat inspectorul general Laura Marin.

 

Citit 3413 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2013 18:17

9 comentarii

 • postat de Noi suntem de la cămin...
  Duminică, 04 August 2013 08:30
  79.116.97.***
  Bună întrebarea lui Oliver Twist şi corectă abordarea lui Terente. De mulţi ani la cămine a fost şi este şmenul unora.Cine oare? Insp gen. laura marin nu va putea rezolva situaţia pentru că nu este capabilă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ca la In-Galati
  Vineri, 02 August 2013 14:25
  5.13.171.***
  Un lucru gravissim care nu se spune in articol: acesti locatari, persoane fizice, oameni, cetateni cu drepturi egale, UE cica, sunt taxati de cand s-a inventat diferentierea asta cu pret de kilowat AFERENT CONSUMATORILOR PERSOANE JURIDICE. De 20 de ani de cand s-a inventat asta, municipalitatea n-a reusit sa gaseasca o posibilitate sa taxeze corect, legal si moral niste oameni pe care ii socoteste cetateni, alegatori, contribuabili etc.
  Rusine, ba, oras de negistori cumpliti si ingineri semianalfabeti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 02 August 2013 14:21
  5.13.222.***
  Locuitorii din camine nu-si platesc nici chiria, nici utilitatile de luni bune, unii chiar de ani buni. Pana acum s-a platit de catre scoala din bugetul alocat de Primarie, dar acum nu mai poate nici scoala sa plateasca. Contracte nu au pentru ca AU REFUZAT sa vina sa le ridice, desi ele au existat intotdeauna. E adevarat, au tot sperat ca o sa-i preia Primaria, dar iata ca nici aceasta nu vrea sa se lege la cap cu aceste cazuri. Sunt cazuri sociale de multe ori, dar este si rea vointa. Exista, evident, si buni platnici, dar nu majoritatea, asa cum zic ei.
  1
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Vineri, 02 August 2013 10:21
  89.122.188.***
  curent au avut cei care au chiuit pana la 1 noaptea pe platforma de la casa de cultura, geamurile noastre zdranganind de atatea manele ... in centrul uni oras european... RUSINE noului primar ca a lasat instalarea teraselor acolo si ca nu intervine pentru respectarea linistii publice ... RUSINE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Terente
  Vineri, 02 August 2013 10:03
  89.136.4.***
  Primarul "noului galati" le-a promis acestor familii in plina sa campanie , ca in momentul cand va castiga alegerile va prelua caminele de la liceu si le va oferi conditii optime de trai. intrati in wc-urile lor sa vedeti cum sunt, nici la tara , unde au wc in fundul curtii nu e asa. primarul a promis ca va modifica structura camerelor, fiecare va avea peste 30 m2. dar cand???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Terente
  Vineri, 02 August 2013 10:01
  89.136.4.***
  Luati-l pe Haulica Ionel la bani marunti, domnia sa a mai fost anchetat pt infractiuni cu mita, spaga, si alte neregului. acum il doare drept in c*r de locatarii cu pricina. ii fura la facturi, ii fura cum ii prinde cu tot ce se poate. nu pot sa afirm ca toti locatarii sunt la zi cu intretinerea, cu utilitatile, dar nici chiar ca in epoca de piatra sa-i lasi. au copii mici, au mancare etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 02 August 2013 07:59
  5.13.220.***
  LOCATARII ACESTOR "BLOCURI" AU RAMAS FARA LUMINA,IAR ELEVII CE ABSOLVA ACEST LICEU NU ZARESC"LUMINITA DE LA CAPATUL TUNELULUI" PENTRU ANGAJARE!

  TERMINATORII — COBRA-GALATI 02-08-2013 04:29
  AU TRECUT 214 ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 151 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oliver Twist
  Vineri, 02 August 2013 00:58
  5.13.218.***
  Din articol n-am inteles ce cauta acei chiriasi in caminele unei unitati scolare?Maine-poimaine sa ne asteptam ca si in Policlinica Spitalului Judetean sa fie inchiriate cabinetele la cei ce n-au locuinta?Ce adrese au acei oameni in buletin? Ce norme de igiena sunt respectate acolo?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Snep
  Vineri, 02 August 2013 00:26
  5.13.212.***
  E bine totusi ca avem concerte la papadie pana la 1 noaptea inainte cu o zi de lucru. Prostie da, apa nu, lumina nu, nici in lumea a 3-a nu ne mai incadram.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.