In memoriam - Prof. univ. dr. Alexandru A. Vasilescu

In memoriam - Prof. univ. dr. Alexandru A. Vasilescu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

S-a stins din viaţă o personalitate remarcabilă a şcolii superioare gălăţene, distinsul profesor universitar dr. Alexandru A. Vasilescu. O dragoste statornică pentru învăţătură i-a purtat paşii către nobila-i carieră, pornind din satul natal, Podu Broşteni, Costeşti - Argeş, către un liceu de renume din Piteşti şi apoi spre vestitul Institut Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara. Fiind remarcat de către idolul său, prof. univ. dr. Pompiliu Nicolau, a fost reţinut după absolvire în calitate de asistent universitar la Mecanica fluidelor.

Odată cu înfiinţarea, la Galaţi, a Institutului Politehnic, s-a transferat la proaspăta instituţie de învăţământ superior, devenind un pilon de nădejde al şcolii superioare gălăţene. A elaborat primul curs universitar de Hidromecanică din oraşul nostru, publicat în anul 1962. A publicat în Revista Academiei de Ştiinţe din Paris două lucrări de înaltă ţinută ştiinţifică, privind mişcarea apei în canale şi efortul tangenţial de frecare în mişcarea turbulentă din conductele rugoase. A elaborat numeroase lucrări de teoria similitudinii, reunite în două monografii publicate la Editura Academiei Române: „Analiza dimensională şi teoria similitudinii”, respectiv „Similitudinea sistemelor elastice”. Odată cu înfiinţarea Universităţii din Galaţi, a primit calitatea de conducător de doctorat, pe care a onorat-o cu devoţiune.

Prof. univ. dr. Alexandru A. Vasilescu ne-a părăsit fizic, dar nu şi spiritual. Rămâne proprietatea sa intelectuală asupra numeroaselor cărţi şi lucrări ştiinţifice elaborate în timpul vieţii. Rămâne amintirea unui om, în aparenţă aspru, dar cinstit şi exigent cu sine însuşi, ca şi cu cei din jurul lui, de care se simţea răspunzător. Rămân generaţiile de specialişti din domeniul naval şi nu numai, la formarea cărora a contribuit din plin. Noi, cei rămaşi, avem nobila misiune de a-i urma pilda, fiecare în domeniul său de activitate.

Odihnă şi cinstire veşnică, domnule Profesor!

Colectivul de cadre didactice din Facultatea de Arhitectură Navală, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Citit 4511 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2013 12:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.