Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
10 comentarii

Suntem în primele trei cele mai sărace judeţe din ţară, conform sumelor totale încasate la venitul minim garantat, dar şi a procentului de şomeri neindemnizaţi


Dacă ar exista, ca la meteo, avertizări pentru starea de bunăstare a populaţiei, atunci judeţul Galaţi ar fi sub cod roşu de atenţionare a sărăciei. De câteva luni, suntem pe locul al treilea pe ţară în ceea ce priveşte cuantumul total al ajutoarelor băneşti încasate de beneficiarii venitului minim garantat, după Dolj şi Vaslui. În iunie, cei aproape 9.600 de săraci ai Galaţiului încasau în jur de 1.950.000 de lei, fiind depăşiţi doar de cei peste 14.000 de doljeni (2.980.000 de lei) şi de cei aproape 9.700 de vasluieni (2.080.000 de lei).

Ai noştri sunt mai pricăjiţi

E drept, Galaţiul nu s-a regăsit în top 3, când s-a luat în calcul numai procentul din populaţie care beneficiază de acest ajutor social. În iunie era în plata ajutorului 1,8 la sută din populaţia judeţului Galaţi, care se afla pe locul 6, după Vaslui (cu 2,5 la sută), Dolj (2,2 la sută), Teleorman (2,5 la sută), Mehedinţi (2,4 la sută) şi Buzău (2,1 la sută).
Dar statul împarte banii după nevoile fiecăruia în parte. Astfel, cuantumul ajutorului social nu este fix, ci reprezintă diferenţa între nivelul venitului minim garantat pentru o persoană (stabilit la 135 de lei) şi venitul net lunar al acesteia. Ca urmare, deşi, raportat la populaţia totală a Galaţiului, avem mai puţini săraci comparativ cu alte judeţe, aceştia au venituri foarte mici, iar uneori nu au eloc. Dacă luăm, doar pe luna iunie, judeţele cu procent mai mare de beneficiari decât cel al Galaţiului, vedem că, între acestea, ne situăm pe locul al patrulea, ca medie a sumelor încasate ca venit minim garantat. În medie, un doljean a primit de la stat, în iunie, 210 lei, un buzoian 209 lei, un vasluian 208 lei, iar un gălăţean 204 lei.

Aproape 14.000 de şomeri fără indemnizaţie

Din luna februarie, gălăţenii sunt în „Top 3” şi în ceea ce priveşte ponderea şomerilor neindemnizaţi. Aceasta a fost de 81,37 la sută în iunie. La Galaţi erau, la sfârşitul lui iunie, 13.521 de şomeri neindemnizaţi, mai mulţi fiind doar în Teleorman şi Dolj.
Că suntem tot mai săraci şi tot mai mulţi în această situaţie, o arată şi evoluţia în timp a acestor cifre. Dacă, iulie 2012, erau în jur de 7.800 de beneficiari ai venitului minim garantat în tot judeţul, în ianuarie 2013 numărul lor depăşea 9.200, iar în iulie a ajuns la aproape 9.700. În ceea ce priveşte ponderea şomerilor neindemnizaţi, în ianuarie era de 71 la sută, dar a ajuns, luna trecută, la 83 la sută.
Dacă mai luăm în calcul şi că suntem pe locul al patrulea la rata şomajului (cu 9,36 procente), atunci nu ar trebui să mai mire pe nimeni faptul că nu prea reuşim să ne achităm la timp creditele şi că, într-o statistică din luna aprilie, eram tot în primele locuri pe ţară la datoriile restante către bănci.

Dincolo de cifre, sunt oameni

Gigel Ignat are 55 de ani şi este lăcătuş confecţii metalice cu experienţă. De când a început criza, lucrează cu întrerupere, cum se iveşte câte ceva. De patru luni, însă, nu a mai găsit absolut nimic de muncă. Spune că e disperat, săptămâna aceasta urmând să îi fie întrerupte utilităţile. „Şi frigiderul se goleşte. Ca să nu mai spun că, pentru a te înscrie la şomaj, ai nevoie de acte, care te costă. Mă credeţi că nu am avut nici bani de bilet, am venit pe jos la dumneavoastră?”, ne-a spus gălăţeanul, care, la fel ca alte sute de oameni, vor să îşi câştige cinstit pâinea pe care speră că vor avea din ce s-o cumpere mâine.

Citit 2485 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:46

10 comentarii

 • postat de Dana Marți, 27 August 2013 03:46 50.93.119.*** Link la comentariu
  0
  2

  Dupa revolutie, voit sau nu, am inceput sa devenim asistati, si chiar sa ne placa.Au aparut ajutoarele sociale pt cei care nu prestau nimic, nici macar cele 5 zile de munca in folosul comunitatii. Medicii cu ,,, suflet , eliberau adeverinte medicale ca sufereau de ,,,lenevita cronica , in schimbul unui pachet de tigari sau de cafea .Au inceput pensionarile la virste ,,,fragede. Barbati , femei in jur de 50 de ani isi aranjau ,,, batrinetea, Se pensionau medical, treceau in somaj daca mai aveau putin pina sa se pensioneze,se disponibilizau cu n plati compensatorii , plus un salariu pe nu stiu ce durata. La tara , la oras trai pe vatrai, banii veneau lunar, bucurie mare ! Cine sa se mai gindeasca ca trebuie sa si muncim, cind era asa bine sa stai acasa, in parc , la birt, sa joci sah ,, sa bei bere, ,,, Stiu ca stirnesc controverse, dar asta e parerea mea, pe care mi-am intregit-o auzind o tinara de 25 de ani , care abia a terminat un liceu , a facut o facultate particulara cu chiu cu vai, iar acum se lamenta ca nu sunt locuri de munca pentru pregatirea ei!!! Cultul muncii la majoritatea romanilor a cam disparut din pacate.Poate asta se vrea,
  nu stiu, dar rezultatele se vad. Stam cu bautura in fata , cu tigara in mina si ne plingem ca suntem saraci.,,, Pai cine sa mai si munceasca, daca noua ne este rusine??

  Raportează
 • postat de munca este sursa prosperităţii şi nu cerşitul Marți, 27 August 2013 02:27 5.13.138.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mulţi ( nu toţi, dar majoritatea) dintre aceşti 10.000 de asistaţi au fugit de muncă toată viaţa lor. Singurul loc în care se opresc este cârciuma.
  Sunt de acord că au fost încurajaţi să ceară pomană de cei care au condus oraşul roşu peste două decenii.
  Dacă ţi-a ajuns cuţitul la os şi ai copii de crescut accepţi orice muncă. De ce nu ne spune articolul şi ce studii au cei 10.0000 de asistaţi şi , eventual, din ce etnie sunt majoritari?
  Spaţii verzi, salubritate, fermele agricole din marginea oraşului, la mănăstiri ca sezonieri, salahori în construcţii, îngrijitori de bătrâni, vânzători de ziare , cărători de panouri publicitare, pescari, agricultori, tăietori de lemne, grăjdari, la adunat peturi şi deşeuri de pe lângă calea ferată, cosaşi, vânzători de fructe sau de bragă, lustrangii, ( mi-aş face zilnic pantofii renunţând la câţiva lei ca să trăiască şi alţii) zilieri... Ar pleca la ţară unde stă pâmântul pârloagă, ar căra bagaje în gară, ar bate la uşile oamenilor cerând nu pomană ci de muncă, ( mulţi îmi vin la uşă cerând pomană, unul singur n-am auzit să-mi ceară să-i dau de muncit) ar pleca la stână, ar pleca şi-ar căuta de muncă oriunde în ţara şi lumea asta. Văd oameni care hămălesc prin pieţe ducând marfa tarabagiilor, văd oameni spâlând vasele în localuri, văd oameni plimbând câinii, văd oameni vânzând diferite nimicuri prin tren, flori de câmp în piaţă, s.a.m.d.
  Asistaţii preferă să stea şi să se lamenteze, să invoce bolile, neputinţa, reaua credinţă a angajatorilor, ghinionul, comploturile, soarta, vecinii, soacra, primarul, băsescu şi marţienii. Eventual când nu au de băut fură, caută prin gunoaie, cerşesc şi mint . Fac ce-i uşor...
  Ei nu cer locuri de muncă ( după calificarea fiecăruia, desigur, doar nu posturi de funcţionari...) vor să li se dea...ceva. Şi dacă e de dat, mai bine-i ceva de troscăit.
  Sigur că asistenţa socială a oraşului este deficitară, nicolae şi durbacă au încurajat milogeala şi nu munca. Aşa s-au creat rezervoare de voturi şi s-a format mentalitatea că munca este o ruşine şi cel mai bine este să fii "jmecher" la stat . Adică asistat. Atenţie! Sunt copii ( asistaţii fac mulţi copii care ajung victime) sunt tineri care sunt atraşi de acest mod de viaţă. Să stai cu mâna întinsă. Pentru cei care sunt cu adevărat bolnavi incurabili toată compasiunea şi sprijinul necesar. Centre de asistenţă socială susţinute de către biserică , oameni miloşi, primărie, s.a. Dar un lucru făcut serios,nemţeşte....
  Cel mai cinstit guvern? Ministerul de resort? ONG-urile? Conslierii locali? Nababii târgului? "Regii" cu coroane din galbeni? Nu le luaţi un interviu? Care-i părerea lor?
  NB. Nea Gigel este lăcătuş " cu experienţă" şi nu are loc de muncă? Nu are pensie? Ce-a lăcătuşerit până la 55 de ani şi unde? Nu găseşte ceva de muncă la meseria dumnealui? Dar de băut, bea? Hai să fim serioşi!

  Raportează
 • postat de Galateanu Luni, 26 August 2013 18:59 5.13.166.*** Link la comentariu
  0
  2

  Ce au scris gica si al'lalt postaci, living parca-si zice, e cat se poate de adevarat si se vede cu ochiul liber. Dar limbajul cu care o spun este al unor cocalari, ascultatori de manele, mancatori de seminte si nu in ultimul rand a scuipatorilor pe jos la tot pasul. Cui foloseste acest limbaj? Face Galatiul mai curat? Nu, din contra pe langa mizeria stradala intalnita la tot pasul, nu e greu sa ne dam seama ca oameni ca astia o genereaza si apoi sunt primii care se plang si invoca lipsa de civilizatie si bun simt. Cititi-le postarile si sustimeti-i daca va plac, eu nu pot sa o fac! Se vede din postarile altora ca poti sa-ti spui parerea civilizat, pertinent, la obiect, dar se pare ca fiecare judeca cu cata minte are in dotare. Or de unde nu-i, nici Cel de Sus nu cere.

  Raportează
 • postat de CANDVA...UN GALATEAN Luni, 26 August 2013 18:36 87.30.29.*** Link la comentariu
  0
  2

  FELICITARI LIVING SI GICA ! ASA ESTE ! GALATIUL UN ORAS CARE ISI MERITA SOARTA. FOSTII COMBINISTI ASTEAPTA INCA , SA LE DEA "SFATURI" NICOLAE, CUM O FACEA ODATA IN COMBINAT. UN MEMERNIC, CARE NU A FACUT NIMIC PENTRU ACEST ORAS...DIN CONTRA...!OAMENI NESIMTITI, FARA INITIATIVA, MULTUMITI CA MAI AU SI AZI UN BAN DE UN RACHIU SI-O MANEA...! DUPA EI, POTOPUL...!SUNT SI OAMENI CARE VOR SA FACA CEVA , SA SCHIMBE FATA ACESTUI ORAS IMPUTIT DE RAHATUL CAINILOR, MANELELE ALAFABETILOR, GUNOIUL "DOAMNELOR" CASNICE ARUNCAT DE LA FEREASTRA, A BETIVILOR PE CARE-I INTALNESTI LA TOT PASUL, SI-A GROPILOR DIN STRADA, DE PE TROTUARE, DIN SUFLETUL OAMENILOR...! DOAMNE CAT DE URAT A AJUNS ACEST ORAS...SI CATA INDIFERENTA !INCULTURA NASTE MONSTRI...! VALABIL SI LA GALATI ! FITI SANATOSI, DRAGI GALATENI...IN LUMEA VOASTRA....!!!

  Raportează
 • postat de chius gheorghe Luni, 26 August 2013 15:24 79.116.253.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am trait 2 ani in orasul Galati , am ramas cu un gust amar in privinta celor care conduc si ar trebui sa raspunda de bunastarea acestui oras . Oameni ar fi, dar nu au loc de cei care vor sa stea doar la televizor ,indiferent daca tema dzbatuta este sau nu de competenta lor. Cred ca galatenii care iubesc acest oras stiu despre cine este vorba . Doresc din toata inima ca orasul Galati sa ajunga un oras prosper ca merita din plin.

  Raportează
 • postat de living Luni, 26 August 2013 13:13 81.180.26.*** Link la comentariu
  0
  1

  aaaaaaa, nebunaticule de GALATEANU , esti si tu un mirlanic mic, dar vrei sa stii un secret: mai bine te avorta MATA decit sa faca un prost.

  Raportează
 • postat de Galateanu Luni, 26 August 2013 12:57 5.13.151.*** Link la comentariu
  2
  0

  Aveti davada civilizatiei, educatiei si a bunei cresteri din comentariul erudit si plin de inteligenta a celor doi pastangii , gica si living. Si credeti ca numai de atat sunt in stare? Nuuu! EI il citeaza pe nenea Iancu: " Intrun oras plin de mirlani si bihlite analfabete", dar uita sa spuna ca ei sunt cei dintai.

  Raportează
 • postat de living Luni, 26 August 2013 10:46 81.180.26.*** Link la comentariu
  0
  3

  subscriu la comentariul facut de gica da avem un oras plin de mirlani veniti de prin fundurile tarii,avem un oras plin de pensionari care si acum la 22 de ani de la revolutie mai traiesc in vremurile lui ceausescu,un oras plin de indiferenti.Acest caracter arata proasta crestere si o prosta educatie.dar deh acolo in mirlanie nu puteau sa se civilezeze.

  Raportează
 • postat de gica Luni, 26 August 2013 09:30 89.137.222.*** Link la comentariu
  0
  7

  Sa le multumeasca celor care l-au votat pe boul de Nicolae primar. Asta a scufundat Galatiul in saracie si mizerie. O populatie dobitoaca a unui oras plin de mirlani si bihlite analfabete plus bugetari si pensionari. Saracii isi merita soarta.

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Luni, 26 August 2013 09:03 5.13.211.*** Link la comentariu
  2
  1

  AU TRECUT 238 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 127 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.