Cod roşu de sărăcie / Aproximativ 10.000 de gălăţeni trăiesc din venitul minim garantat

Cod roşu de sărăcie / Aproximativ 10.000 de gălăţeni trăiesc din venitul minim garantat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem în primele trei cele mai sărace judeţe din ţară, conform sumelor totale încasate la venitul minim garantat, dar şi a procentului de şomeri neindemnizaţi


Dacă ar exista, ca la meteo, avertizări pentru starea de bunăstare a populaţiei, atunci judeţul Galaţi ar fi sub cod roşu de atenţionare a sărăciei. De câteva luni, suntem pe locul al treilea pe ţară în ceea ce priveşte cuantumul total al ajutoarelor băneşti încasate de beneficiarii venitului minim garantat, după Dolj şi Vaslui. În iunie, cei aproape 9.600 de săraci ai Galaţiului încasau în jur de 1.950.000 de lei, fiind depăşiţi doar de cei peste 14.000 de doljeni (2.980.000 de lei) şi de cei aproape 9.700 de vasluieni (2.080.000 de lei).

Ai noştri sunt mai pricăjiţi

E drept, Galaţiul nu s-a regăsit în top 3, când s-a luat în calcul numai procentul din populaţie care beneficiază de acest ajutor social. În iunie era în plata ajutorului 1,8 la sută din populaţia judeţului Galaţi, care se afla pe locul 6, după Vaslui (cu 2,5 la sută), Dolj (2,2 la sută), Teleorman (2,5 la sută), Mehedinţi (2,4 la sută) şi Buzău (2,1 la sută).

Dar statul împarte banii după nevoile fiecăruia în parte. Astfel, cuantumul ajutorului social nu este fix, ci reprezintă diferenţa între nivelul venitului minim garantat pentru o persoană (stabilit la 135 de lei) şi venitul net lunar al acesteia. Ca urmare, deşi, raportat la populaţia totală a Galaţiului, avem mai puţini săraci comparativ cu alte judeţe, aceştia au venituri foarte mici, iar uneori nu au eloc. Dacă luăm, doar pe luna iunie, judeţele cu procent mai mare de beneficiari decât cel al Galaţiului, vedem că, între acestea, ne situăm pe locul al patrulea, ca medie a sumelor încasate ca venit minim garantat. În medie, un doljean a primit de la stat, în iunie, 210 lei, un buzoian 209 lei, un vasluian 208 lei, iar un gălăţean 204 lei.

Aproape 14.000 de şomeri fără indemnizaţie

Din luna februarie, gălăţenii sunt în „Top 3” şi în ceea ce priveşte ponderea şomerilor neindemnizaţi. Aceasta a fost de 81,37 la sută în iunie. La Galaţi erau, la sfârşitul lui iunie, 13.521 de şomeri neindemnizaţi, mai mulţi fiind doar în Teleorman şi Dolj.

Că suntem tot mai săraci şi tot mai mulţi în această situaţie, o arată şi evoluţia în timp a acestor cifre. Dacă, iulie 2012, erau în jur de 7.800 de beneficiari ai venitului minim garantat în tot judeţul, în ianuarie 2013 numărul lor depăşea 9.200, iar în iulie a ajuns la aproape 9.700. În ceea ce priveşte ponderea şomerilor neindemnizaţi, în ianuarie era de 71 la sută, dar a ajuns, luna trecută, la 83 la sută.

Dacă mai luăm în calcul şi că suntem pe locul al patrulea la rata şomajului (cu 9,36 procente), atunci nu ar trebui să mai mire pe nimeni faptul că nu prea reuşim să ne achităm la timp creditele şi că, într-o statistică din luna aprilie, eram tot în primele locuri pe ţară la datoriile restante către bănci.

Dincolo de cifre, sunt oameni

Gigel Ignat are 55 de ani şi este lăcătuş confecţii metalice cu experienţă. De când a început criza, lucrează cu întrerupere, cum se iveşte câte ceva. De patru luni, însă, nu a mai găsit absolut nimic de muncă. Spune că e disperat, săptămâna aceasta urmând să îi fie întrerupte utilităţile. „Şi frigiderul se goleşte. Ca să nu mai spun că, pentru a te înscrie la şomaj, ai nevoie de acte, care te costă. Mă credeţi că nu am avut nici bani de bilet, am venit pe jos la dumneavoastră?”, ne-a spus gălăţeanul, care, la fel ca alte sute de oameni, vor să îşi câştige cinstit pâinea pe care speră că vor avea din ce s-o cumpere mâine.

Citit 3605 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.