Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Unire” şi „Uitare” zac în iarbă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Unire” şi „Uitare” zac în iarbă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sculpturile de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor sunt vandalizate în mod repetat


Trecem în fiecare zi pe lângă ele aproape fără să le vedem. Două lucrări de sculptură în piatră, cândva frumoase şi reprezentative pentru Galaţi, zac lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, pe latura dinspre strada Brăilei, aproape îngropate de vegetaţia din jur, ciobite şi neîngrijite, purtând urmele vandalizărilor repetate la care au fost supuse.

Au fost trei

Prima, cea înfăţişând o femeie cu capul pe antebraţ, se numeşte „Uitare” şi a fost realizată în 1969 de sculptorul Cristian Breazu (n. 1943, stabilit din 1987 în Franţa). Cealaltă, reprezentând două siluete îmbrăţişate, se numeşte „Unire”, îi aparţine sculptorului gălăţean Silviu Catargiu (n.1939) şi a fost făcută în 1972. Iniţial, au fost trei lucrări, aşezate în linie, paralel cu Casa de Cultură a Sindicatelor, cea de-a treia fiind „Cap de adolescent”, creaţie în marmură purtând semnătura unui alt gălăţean, regretatul Marcel Grosu (n.1929 – d. 2006). De câţiva ani, aceasta din urmă se află, însă, depozitată în magazia Casei de Cultură a Sindicatelor, după cum aflăm de la Costel Racoviţă, administratorul instituţiei: „Cele două, aflate în vecinătatea Casei de Cultură, au fost răsturnate: abia anul acesta am reuşit să le repoziţionăm cumva. Lucrările se află pe inventarul instituţiei noastre, fiind donate de Comitetul de Cultură din anii '70. Pe cea de-a treia, „Cap de adolescent”, am luat-o şi am depozitat-o în interior, întrucât, fiind de marmură şi fiind mai uşoară, putea fi furată oricând”, afirmă administratorul.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 2256 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2013 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.