Statul încă le mai este dator gălăţenilor / CAS reţinut ilegal pe cuponul de pensie

Statul încă le mai este dator gălăţenilor / CAS reţinut ilegal pe cuponul de pensie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luna aceasta, pensionarii gălăţenii primesc, pe cuponul de pensie, ultima tranşă din banii care trebuiau să le fie înapoiaţi de către stat. Este vorba despre cei cu pensii de peste 740 lei, cărora li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011 până la 30 aprilie 2012, o cotă de 5,5 la sută din întreaga pensie, drept contribuţii de sănătate (CAS). O decizie a Curţii Constituţionale a arătat că procentul de 5,5 la sută ar fi trebuit aplicat numai asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 de lei.

Restituirea CAS-ului luat ilegal de la pensionarii din întreaga ţară a început la mijlocul anului trecut. De atunci, statul le-a plătit celor aproape 60.000 de pensionari gălăţeni cărora le era dator aproape 40.000.000 de lei.

Nu toate sumele oprite la CAS au fost însă restituite, deoarece persoanele în cauză au decedat în această perioadă. În acest caz, recuperarea banilor rămâne în responsabilitatea soţului supravieţuitor sau a altor moştenitori legali. Pentru acest lucru, ei trebuie să se adrese Casei Judeţene de Pensii sau Casei Locale de Pensii Tecuci în termen de trei ani de la decesul titularului de drepturi.

Citit 1456 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.