ANL-urile de la Tecuci stau nelocuite

ANL-urile de la Tecuci stau nelocuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele 64 de apartamente ANL de la intrarea în municipiul Tecuci strălucesc, voios, în soare… degeaba, pentru că locatari nu există. Asta, în ciuda faptului că locuinţele au fost finalizate încă din decembrie 2008, iar în ianuarie s-a lucrat – conform declaraţiilor primarului Eduard Finkelstain şi cu nimic în contradicţie cu stilul românesc de construcţie – la „remedierea defecţiunilor”.

Ideea este că, acum, cele 64 de apartamente, din care 40, cu o cameră şi 24 cu două camere, rămân în continuare nelocuite. Motivul? O problemă aflată literalmente la doi paşi de bloc…

„Mai exact este vorba despre  racordarea apartamentelor la reţeaua electrică. Deşi stâlpul este la doi paşi de bloc şi nu trebuie decât un transformator şi nişte reţele, problema tergiversează. Eu am colaborat cu toţi directorii de la Electrica, dar există o problemă cu care eu nu am fost niciodată de acord: obligaţia ca extinderea reţelelor pentru iluminat casnic să se facă din bugetul local, lucru pe care eu nu l-am agreat niciodată şi din cauza căruia am avut zeci de discuţii cu Electrica”, spune primarul Tecuciului.

Finkelstain a adăugat că, pentru simpla branşare a blocurilor ANL la reţeaua electrică, societatea a solicitat primăriei o investiţie în valoare de 400.000 de lei.

„Problema este că ni s-au cerut banii ăştia pentru un transformator şi nişte reţele, care vor deveni proprietatea Electrica,  deşi sunt făcute din bani publici. Mi se pare cumva anormal ca din taxele şi impozitele cetăţenilor eu să fac o investiţie în nişte reţele care apoi devin proprietatea unei societăţi private care vinde curent unor consumatori casnici, tocmai prin intermediul acestei investiţii. Până la urmă, am făcut această investiţie, pentru că n-am avut de ales”, spune primarul.

Repriza şi revanşa

Pe de altă parte, edilul caută acum soluţii să-şi „ia revanşa” în acest meci. Şi cum altfel, decât prin a schimba termenii unor astfel de investiţii, pe viitor.

„Să ştiţi că am analizat mult cum pot deveni proprietar pe reţeaua electrică în care investesc. Trebuie să obţii toate acreditările pentru a deveni furnizor de energie. Deja am discutat la ANRE folosirea căii legale de a deveni consumator eligibil, pentru că din 2007, piaţa de energie s-a liberalizat. Orice persoană poate să îşi aleagă un furnizor de energie electrică, cu atât mai mult Consiliul Local poate fi considerat consumator eligibil. În acest caz, atunci când achiziţionez energie, pot să pun condiţii; noi cumpărăm energie, voi investiţi în reţele noi”, spune Eduard Finkelstain.

Primarul Tecuciului este optimist; spune că din 64 de furnizori de energie electrică, câţi sunt în România, va găsi unul dispus să lucreze cu administraţia locală. Asta, în cazul în care aceasta va deveni consumator eligibil. Lucru care, până acum, în România, nu prea s-a făcut. Nu că n-ar exista lege, ci pentru că „este un pionierat”.

Dincolo de proiectele primarului, vestea către viitorii chiriaşi ANL ar fi aceasta: până la finale lunii aprilie, lucrarea de branşare va fi gata.

În plus, se caută soluţii pentru rezolvarea temporară a problemei, astfel încât tinerii să primească lumina de Paşti în casă nouă. Lumina electrică, desigur.

Citit 1631 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.