Asociaţia 227 din Galaţi: Administratoarea a fugit în Dubai cu banii, locatarii au rămas cu datoriile
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Asociaţia 227 din Galaţi: Administratoarea a fugit în Dubai cu banii, locatarii au rămas cu datoriile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii din blocul PS 12 din Ţiglina I, de lângă fostul Centru de Transfuzii, sunt încărcaţi cu sumele lăsate neachitate de fosta administratoare * Deşi momentan primesc căldură la fel ca toţi datornicii din oraş, problema lor nu este rezolvată


Locatarii din blocul PS 12 au dârdâit de frig în apartamente şi riscă să o facă şi în viitor, pentru că fosta administratoare i-a lăsat datori vânduţi la furnizori şi a fugit cu banii. N-a mai văzut-o nimeni de un an, iar unii locatari spun că ar fi fugit în Dubai. Deşi au fost şi sunt bun-platnici, ei au îndurat nu numai frigul, dar şi ruşinea de a fi fost înşelaţi de cea pe mâna căreia îi încredinţaseră banii de întreţinere. Oamenii bun-platnici din cadrul Asociaţiei 227 sunt însă la fel de furioşi pe cei care nu-şi achită restanţele la întreţinere, acuzându-i pe aceştia că, deşi au de unde, nu vor să plătească.

700.000 de lei datorie

AP 227 este una dintre primele 30 de asociaţii datornice la Apaterm, cu un debit şi penalităţi însumând 700.000 de lei (şapte miliarde lei vechi). Însă doar o treime din datorie aparţine efectiv rău-platnicilor, grosul reprezentând prejudiciul pe care l-ar fi făcut fosta administratoare. După un audit judiciar la asociaţie, solicitat de noua conducere, fostei administratoare i s-a făcut plângere penală la Parchet. Deşi unii locatari ar vrea ca Primăria să ţină cont că asociaţiile încearcă să-şi recupereze banii de la administratorii-delapidatori şi ar vrea să fie păsuiţi la plata datoriilor, Primăria nici măcar nu are o situaţie cu asociaţiile gălăţene aflate în această situaţie. Iar AP 227 nu este singura în care administratorul şi-a bătut joc de locatari şi a fugit cu banii.

Debranşaţi pentru o mână de oameni?

Până la descurcarea iţelor în ceea ce-o priveşte pe fosta administratoare, singurii bani care pot fi recuperaţi, teoretic, sunt de la restanţieri. Dintre cei aproximativ 200 de locatari de la cele şapte scări ale blocului, doar jumătate sunt cu întreţinerea la zi. „Sunt şi persoane care nu au bani să plătească, dar şi altele care au de unde, dar nu achită. Am deschis două procese de recuperare a datoriilor, iar cu alte 25 de persoane am mers la mediator, procentul de reuşită fiind de 45 la sută”, declară preşedintele asociaţiei, Constantin Talmaciu, optimist că va putea strânge o parte din datorii, astfel încât apartamentele să fie încălzite toată iarna, nu doar zilele acestea. Totuşi, conform datelor centralizate la Primărie, în cazul a 21 dintre datornici este vorba despre apartamente în care nu locuieşte nimeni şi e greu de imaginat cum se vor recupera restanţele. În plus, zece la sută dintre restanţieri – mai exact 19 persoane - nu au achitat la întreţinere niciun leu până în luna septembrie, iar datoriile lor însumate se ridică la 57.000 de lei.

Au centrale, dar şi restanţe

„Am plătit şi stau în frig, procesul cu fosta administratoare trenează, ce aşteaptă, să se prescrie datoria? Nici nu vreau să cred că e plecată în Dubai, e doar un zvon ca să scape!", spune o locatară. "Apoi, sunt oameni care au cu ce să plătească şi nu vor să dea un ban”, se plânge altă doamnă, care venise, săptămâna trecută, înainte să se deschidă robinetul de căldură în tot oraşul, să plătească întreţinerea pentru un apartament bocnă.

Aceasta îşi reclamă şi vecinii care şi-au montat centrală de apartament, cu toate că nu s-ar fi debranşat de la sistemul centralizat de încălzire. "Ei au centrală, nici nu-i mai interesează să achite datoriile sau faptul că noi stăm în frig", mai spune femeia. Reprezentanţii asociaţiei replică doar că unii dintre cei care şi-au montat centrale nici nu au venit la asociaţie pentru a obţine acordul, altfel nu l-ar fi primit. În plus, preşedintele de asociaţie spune că ei vor fi oricum contorizaţi, în continuare, la întreţinere. Sau, mai bine zis, pe catastiful cu datorii.

"Convenţiile de plată trebuie puse în practică"

Asaltată de locatarii care stau în frig, noua administratoare reuşeşte să ne spună şi părerea sa. "Blocurile din oraş nu ar fi ajuns în această situaţie paradoxală, de a sta în frig în plină iarnă, dacă s-ar fi procedat exact ca la serviciile de cablu sau de energie electrică: nu plăteşti, nu mai primeşti. Aceste servicii au o metodologie bună. Convenţiile individuale de plată ar trebui puse imediat în practică”, spune Ecaterina Alexandrescu. Aceasta crede însă că şi slaba calitate a serviciilor Apaterm este una dintre cauzele pentru care oamenii nu se grăbesc să plătească.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei spun că o parte din vină pentru datoriile acumulate de asociaţii o au şi unii administratori. „Din ce achită oamenii, se plăteşte întâi lumina pe scară, propriul salariu, apa rece, iar dacă mai rămâne ceva abia la final se achită la Apaterm”, spune Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Citit 4210 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.