Gripă sau o simplă răceală? Cum faci diferenţa

Gripă sau o simplă răceală? Cum faci diferenţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Temperaturile scăzute din această perioadă a anului duc de multe ori la apariţia virozelor respiratorii şi, uneori, chiar a gripei * Vizaţi în mod special sunt copiii, bătrânii, precum şi adulţii cu o imunitate deficitară


Simptomele pentru cele două boli sunt, în general, asemănătoare. Ceea ce diferă este intensitatea cu care se manifestă. Dacă, în cazul virozelor, multe dintre semne sunt uşoare spre moderate sau pot chiar să lipsească, în infecţia cu un virus gripal aceleaşi reacţii sunt mult amplificate. O febră care nu trece de 38,5 grade Celsius este de obicei semnul unei simple răceli. În cazul gripei, însă, temperatura corpului ajunge să depăşească deseori 39 de grade Celsius. Ambele afecţiuni duc la curgerea nasului şi la lăcrimarea ochilor. De asemenea, starea de oboseală prelungită şi nejustificată, de astenie, este întâlnită atât în viroze cât şi în gripe. Doar că în cazul celor din urmă, bolnavul are o stare de dispoziţie proastă şi abia dacă se mai poate ridica din pat.

"Dacă la toate această paletă de simptome se mai adaugă şi migrenele foarte puternice, lipsa totală a poftei de mâncare, precum şi durerile musculare generalizate, acestea pot fi semne ale gripei", explică dr Valentin Boldea, medic de familie, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Convalescenţă prelungită

Într-o simplă răceală, perioada de convalescenţă durează, în medie, trei zile. În cazul gripei, în schimb, simptomele ţin între şapte şi zece zile. Din acest motiv, dar şi din cauza severităţii lor, bolnavul de gripă are deseori nevoie de concediu medical sau de scutire şcolară. "În primele 24 de ore, pacientul se poate trata singur acasă. Sunt recomandate medicamentele de tipul paracetamolului, coldrexului sau a fervexului, sau orice alt antiinflamator. Bolnavul trebuie să bea şi ceai de lămâie cu vitamina C.

Dacă simptomele persistă sau se amplifică vizibil, trebuie să ne adresăm medicului de familie, chiar şi telefonic. În niciun caz nu trebuie să luăm antibiotice fără ca acestea să fie prescrise de un specialist. Majoritatea virozelor şi gripa sunt cauzate de virusuri, microorganisme asupra cărora antibioticele nu au efect", concluzionează specialistul citat.

Cum păcăleşti gripa

Chiar dacă evitarea locurilor aglomerate ne poate scuti de multe neplăceri în ceea ce priveşte bolile contagioase cu transmitere aeriană, singura cale sigură de a ne feri de gripă rămâne vaccinarea preventivă. Dacă alegi să te vaccinezi, serul poate fi cumpărat din farmacii, la preţuri ce variază între 30 şi 50 de lei, în funcţie de compania care îl produce. Indiferent de preţ, însă, vaccinul are aceeaşi eficienţă. Ceea ce diferă este puritatea serului fiziologic. Din acest motiv, un vaccin poate fi resimţit doar ca o simplă înţepătură, în vreme ce altul poate fi destul de dureros.

Este foarte important şi modul în care transportăm vaccinul. El trebuie păstrat doar la temperaturi cuprinse între două şi opt grade Celsius. Astfel, din farmacie până acasă trebuie transportat într-o ladă frigorifică, în vreme ce acasă poate fi depozitat în frigider, până la administrare.

Vaccinul antigripal nu are termen de valabilitate, deoarece tulpinile pe care le conţine se schimbă de la an la an. Deşi vaccinarea este utilă în orice moment, medicii atrag atenţia că, statistic vorbind, primele cazuri de gripă apar între 10 şi 15 decembrie. Din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14 sau 15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale.

Remediile naturiste calmează simptomele

Datorită efectului său antiinflamator, antimicrobian, analgezic şi de stimulare a sistemului imunitar, uleiul de eucalipt este foarte benefic în stările de răceală sau chiar în cazul gripei. Dacă starea de febră este însoţită şi de expectoraţie de flegmă atunci poate că nu strică să încerci rădăcina de lemn-dulce, plantă care are acţiune expectorantă, antispastică şi antiinflamatoare.

Citit 4015 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2013 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.