Protest spontan la o firmă gălăţeană / Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile

Protest spontan la o firmă gălăţeană / Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE - Reprezentanţii firmei SC River As Fashion SRL ne-au contactat abia în cursul zilei de marţi, pentru a face precizarea că angajatele nemulţumite de neplata la timp a salariilor au contractul încheiat pe o altă firmă (nu au precizat însă şi numele), chiar dacă fabrica unde îşi desfăşoară activitatea se află tot în incinta River As Fashion.


Ieri, timp de două ore, 70 de angajate ale unei firme de confecţii au oprit lucrul, din cauza tensiunilor iscate pe fondul neplăţii la timp a drepturilor salariale


Situaţie extrem de tensionată, ieri, la o firmă de confecţii din Galaţi, ale cărei angajate nu ar fi primit lichidarea pentru luna octombrie, ce trebuia plătită pe 15 noiembrie, şi nici avansul pentru luna noiembrie, a cărui dată de încasare este 30 noiembrie.

Lucru oprit la prânz

O angajată a firmei SC River AS Fashion SRL, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a anunţat telefonic că, ieri, conducerea a decis să oprească lucrul şi să le trimită acasă pe muncitoare, pe fondul nemulţumirilor exprimate de cele 60-70 de croitorese. Astfel, conducerea ar fi oprit energia electrică, la ora 11,00. Femeia ne-a spus că, la rândul lor, toate angajatele erau decise, ieri la prânz, să nu părăsească sediul firmei până când patronul lor turc nu le dă banii restanţi, mai ales că muncesc pe salariul minim pe economie. „Avem contracte de muncă, dar patronul ne-a tot amânat cu salariile, nu mai putem nici noi îndura", ne-a spus croitoreasa, care a admis însă că niciuna dintre colegele sale nu a depus vreo sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) privind întârzierea plăţii salariilor.

Conducerea, în silenzio stampa

Deşi am încercat să aflăm şi un punct de vedere oficial de la reprezentanţii firmei care îşi are sediul vizavi de unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare şi am lăsat datele noastre de contact, nimeni nu ne-a căutat. Ulterior, nici la secretariat nu a mai răspuns nimeni.
De la angajata care ne-a anunţat de protest am aflat că, în cele din urmă, reprezentanţii conducerii au stat de vorbă direct cu cu croitoresele (în unitate nu există lider de sindicat) şi le-a promis că în următoarele zile le va da banii restanţi. Ca urmare, angajatele s-au întors la maşinile de cusut, după aproximativ două ore de întreruperea muncii.

Cele mai multe plângeri la ITM, legate de salarii

Inspectorul-şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că această firmă nu a fost niciodată verificată de inspectori, pentru că abia a fost identificată pe teren. De altfel, pe siteul Ministerul Finanţelor, firma apare înfiinţată anul trecut.
Recomandarea şefului ITM este însă ca angajaţii să depună sesizare şi să nu recurgă la astfel de metode de protest. De altfel, în 2013, cele mai multe plângeri depuse la ITM de către angajaţii gălăţeni priveau tocmai neplata la timp a salariilor sau chiar neacordarea lor.


Citit 3218 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 11:51

9 comentarii

 • postat de treziti-va!!
  Marți, 10 Decembrie 2013 22:38
  5.13.202.***
  Domnule ITM-ist PETREA!! De astea stiati!? Nu spuneti ca nu s-a plans nimeni! Pt ca pana la urma asta este meseria voastra , sa mergeti si pe teren, sa cautati astfel de firme cu patroni jegosi! Nu mergeti pe teren doar vara cand e cald si bine afara! Mergeti si iarna, si nu va adapostit la caldurioca birourilor luxoase din cladirea facute pe banii npstrii! Sa mai spunem ca salariile tot din banii nostri le luati!?
  P.S. Faceti curatenie printre inspectorii dvs, care anunta firmele ce se stiu cu musca pe caciula, dinainte de a se face un control!
  1
  5
  Raportează
 • postat de mimi
  Marți, 10 Decembrie 2013 20:27
  5.13.208.***
  in confectii e bataie de joc, toate anlfabetele care si-au facut firma fiindca au avut bani se cred mari sefe si isi permit sa-si bata joc de angajati cum vor; unele sunt atat de proaste ca abia dupa ce le ajunge cutitul la os angajatelor si pleaca isi dau seama ca iti trebuie experienta ca sa ajungi sa faci un lucru de calitate; aceste munitoare cu experienta NU SE GASESC PE TOATE DRUMURILE CUM CRED ELE, acestea isi pot face firme proprii, sau lucra acasa pe cont propriu, oricum castiga mai bine si nici nu le umileste nimeni
  0
  4
  Raportează
 • postat de anonim
  Marți, 10 Decembrie 2013 19:02
  82.137.15.***
  ITM-ul vine,pleaca dar salariile tot nu se dau.Asta e Romania !!!!!!!!!!!
  0
  6
  Raportează
 • postat de alla
  Marți, 10 Decembrie 2013 17:13
  95.77.107.***
  Bine ca merg cei de la itm la administratii de bloc sa caute munca la negru,acolo unde au 3 angajati.Hai sa fim seriosi se fac si ei ca muncesc ca sa justifice carul cu bani ce il iau lunar.Acolo unde ar trebui sa caute munca la negru dau din colt in colt ca nu au stiut de aceste firme.
  0
  5
  Raportează
 • postat de crystal
  Marți, 10 Decembrie 2013 12:49
  89.137.136.***
  de vina sunt si "chinezariile" ieftine si nedurabile care au invadat piata mondiala. Economia locala nu mai poate sa isi promoveze/vinda produsele si asa se ajunge la proteste de orice natura. Stiu cei de la UE de ce pun piciorul in prag in ce privesc investiile chinezesti in blocul EU.
  Unde te invarti in oras gasesti la magazine, chinezarii ieftine - pixuri, jucarii si haine ..Guvernul ar trebui sa fie mai sever in ce priveste importurile ptr a stimula economia tarii.
  Guvernul si politica lui de 2 lei.(In aprilie 2012 guvernul roman avea peste 2500 procese la CEDO conform site-ului ziare.com.)
  Rosii de sera fara nici un gust, jucarii care se strica de cum le despachetezi,pantofi care se desfac la primii pasi si cate si mai cate.

  Acest subiect a fost tratat si pe Money Channel in repetate randuri.
  2
  5
  Raportează
 • postat de jack
  Marți, 10 Decembrie 2013 10:57
  95.77.107.***
  ...patroni turci care au facut numai mizerii de firme la noi exact ca si asil grup pe care l-a laudat viata libera degeaba
  0
  4
  Raportează
 • postat de tVr
  Marți, 10 Decembrie 2013 10:28
  86.125.188.***
  As obliga un anumit domn Petrea, fost UTC-ist de frunte, actual director (asta este o meserie sau este un talent innascut???) sa lucreze o zi pe saptamana intr-o astfel de firma, si sa fie platit asa cum sunt platite aceste femei...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cititi si articolul cu Petrea care da vina pe anvelopatori...
  Marți, 10 Decembrie 2013 08:44
  5.13.134.***
  Firma infiintata anul tecut, sesizari (mai multe) vizavi de neplata salriilor si ITM-ul condus de Petrea abia acum a identificat-o pe teren. Si aunci cine se mai asteapta ca d-l Petreea si institutia condusa de dumnealui sa aiba macar habar incotro (la propriu) se afla cei peste 30 de mii de galateni care, conform statisticilor oficiale, muncesc la negru?
  Cum spuneam, mai protejati-l pe acest personaj ca viitorul suna bine si arata stralucitor, instelat chiar...
  1
  10
  Raportează
 • postat de POPESCU MIHAI
  Marți, 10 Decembrie 2013 08:39
  81.12.149.***
  Foarte bine au facut .Vai de ele să-ți căștigi banul de pe urma acului !!!!!!!! Patroni din acest domeniu, merg pe premiza ca mai sunt persoane( LOZINCA - STAU LA POARTA PENTRU ANGAJARE)care vor să lucreze și își bat joc de salariați( nu le dau la timp salarile, salarii de mizerie). D-lor de la ITM faceti ceva cu aceste firme care nu se achită fata de salariați. Controale si decideti.
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.