Protest spontan la o firmă gălăţeană / Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile

Protest spontan la o firmă gălăţeană / Croitorese nemulţumite că nu şi-au primit salariile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE - Reprezentanţii firmei SC River As Fashion SRL ne-au contactat abia în cursul zilei de marţi, pentru a face precizarea că angajatele nemulţumite de neplata la timp a salariilor au contractul încheiat pe o altă firmă (nu au precizat însă şi numele), chiar dacă fabrica unde îşi desfăşoară activitatea se află tot în incinta River As Fashion.


Ieri, timp de două ore, 70 de angajate ale unei firme de confecţii au oprit lucrul, din cauza tensiunilor iscate pe fondul neplăţii la timp a drepturilor salariale


Situaţie extrem de tensionată, ieri, la o firmă de confecţii din Galaţi, ale cărei angajate nu ar fi primit lichidarea pentru luna octombrie, ce trebuia plătită pe 15 noiembrie, şi nici avansul pentru luna noiembrie, a cărui dată de încasare este 30 noiembrie.

Lucru oprit la prânz

O angajată a firmei SC River AS Fashion SRL, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a anunţat telefonic că, ieri, conducerea a decis să oprească lucrul şi să le trimită acasă pe muncitoare, pe fondul nemulţumirilor exprimate de cele 60-70 de croitorese. Astfel, conducerea ar fi oprit energia electrică, la ora 11,00. Femeia ne-a spus că, la rândul lor, toate angajatele erau decise, ieri la prânz, să nu părăsească sediul firmei până când patronul lor turc nu le dă banii restanţi, mai ales că muncesc pe salariul minim pe economie. „Avem contracte de muncă, dar patronul ne-a tot amânat cu salariile, nu mai putem nici noi îndura", ne-a spus croitoreasa, care a admis însă că niciuna dintre colegele sale nu a depus vreo sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) privind întârzierea plăţii salariilor.

Conducerea, în silenzio stampa

Deşi am încercat să aflăm şi un punct de vedere oficial de la reprezentanţii firmei care îşi are sediul vizavi de unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare şi am lăsat datele noastre de contact, nimeni nu ne-a căutat. Ulterior, nici la secretariat nu a mai răspuns nimeni.

De la angajata care ne-a anunţat de protest am aflat că, în cele din urmă, reprezentanţii conducerii au stat de vorbă direct cu cu croitoresele (în unitate nu există lider de sindicat) şi le-a promis că în următoarele zile le va da banii restanţi. Ca urmare, angajatele s-au întors la maşinile de cusut, după aproximativ două ore de întreruperea muncii.

Cele mai multe plângeri la ITM, legate de salarii

Inspectorul-şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că această firmă nu a fost niciodată verificată de inspectori, pentru că abia a fost identificată pe teren. De altfel, pe siteul Ministerul Finanţelor, firma apare înfiinţată anul trecut.

Recomandarea şefului ITM este însă ca angajaţii să depună sesizare şi să nu recurgă la astfel de metode de protest. De altfel, în 2013, cele mai multe plângeri depuse la ITM de către angajaţii gălăţeni priveau tocmai neplata la timp a salariilor sau chiar neacordarea lor.


Citit 3408 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.