Măsuri impuse de ITM Galaţi / Angajatorul croitoreselor, somat să dea salariile

Măsuri impuse de ITM Galaţi / Angajatorul croitoreselor, somat să dea salariile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă nu se conformează, patronul va fi amendat


După articolul publicat marţi în „Viaţa liberă”, prin care semnalam că angajatele unei firme de confecţii au protestat pentru neplata unor restanţe salariale, inspectorii de muncă au făcut un control la firma respectivă. Inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Paula Stafie, ne-a confirmat că, într-adevăr, patronul nu le-a plătit celor 80 de angajaţi lichidarea aferentă lunii octombrie şi nici avansul pentru luna noiembrie, deşi termenele de încasare a banilor au trecut. Inspectorii au dispus măsura de achitare a drepturilor salariale restante, care trebuie pusă în aplicare până luni, 16 decembrie.

Lefuri obţinute cu executor judecătoresc

Rămâne însă de văzut dacă patronul le va plăti pe croitorese şi pe ceilalţi angajaţi la data stabilită în măsurile de conformare. Inspectorii au obligaţia să verifice, iar în cazul în care patronul nu se conformează, pot aplica o sancţiune contravenţională cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, care trebuie achitată în termen de 15 zile.

„Unii patroni achită salariile restante. Ceilalţi nu respectă măsura impusă de noi, aşa că aplicăm sancţiune contravenţională, conform legii. Marea majoritate a patronilor contestă, însă, în instanţă procesul verbal de constatare a sancţiunii contravenţionale, pentru că au acest drept. Cum la instanţă există un proces pe rol, se suspendă executarea sancţiunii”, declară inspectorul-şef adjunct Paula Stafie. Implicit, până la o decizie a instanţei, care poate veni chiar şi după câteva luni, salariaţii rămân fără banii de salarii, dacă patronul nu găseşte, între timp, resurse de plată.

În paralel, însă, angajaţii pot apela şi ei la instanţă, fie individual, fie prin organizaţia sindicală. În baza unei hotărâri judecătoreşti, ei îşi pot recupera lefurile prin intermediul unui executor judecătoresc. Acţiunea în instanţă nu-i va costa nimic, deoarece litigiile de muncă sunt scutite de taxa de timbru.

Motivele invocate de patroni

De regulă, motivele invocate de firmele care au restanţe la plata salariilor sunt legate de situaţia economică pe care o traversează. Unii patroni declară că nu au primit banii pe lucrările efectuate, că nu au avut încasări, că există un alt tip de blocaj al plăţilor ori că sunt deja în insolvenţă.

Citit 2367 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.