Ce schimbări au avut loc în corpul tău în ultimul an

Ce schimbări au avut loc în corpul tău în ultimul an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă ţi se pare că arăţi identic ca la Revelionul trecut, corpul tău a trecut inevitabil printr-o serie de modificări care, mai devreme sau mai târziu, nu vor întârzia să devină vizibile. Inventarul de sfârşit de an al corpului nostru înseamnă, de regulă, între 20.000 şi 40.000 de fire de păr pierdute, cam un rid în plus, mai puţină masă musculară şi mai mult ţesut adipos.

Când vârsta se măsoară în riduri

Pe parcursul celor 365 de zile, dăm jos aproximativ patru kilograme de celule epiteliale (celule ale pielii). Motivul pentru care nu slăbim totuşi constă în faptul că aceste celule se regenerează fără încetare. Totuşi, pe măsură ce îmbătrânim, procesul de regenerare celulară devine mai lent, iar pielea se subţiază.

În plus, după vârsta de 25 de ani, la fiecare 12 luni, înregistrăm o reducere cu 1,5 la sută a cantităţii de colagen şi de elastină, două elemente esenţiale pentru menţinerea aspectului tânăr al pielii. Din cauza acestor transformări, specialiştii apreciază că pe faţa noastră se formează în medie un rid pe an.

Jumătate de kilogram de grăsime

Este vorba în special de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor, subliniază specialiştii în nutriţie. În perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu, luăm între două şi patru kilograme, dar le dăm jos brusc, în perioada de după, când revenim la stilul obişnuit de viaţă. Însă nu le dăm jos integral, ci rămânem cam cu 500 de grame în plus, de care, dacă nu adoptăm un stil de viaţă activ şi dacă nu începem să mâncăm echilibrat, nu mai scăpăm. Astfel, în zece ani, ajungem să cântărim cu cinci kilograme în plus. Medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu recomandă ca de Revelion şi în zilele de sărbătoare ce urmează în prima jumătate a lunii ianuarie să evităm mesele foarte consistente. Sfatul este să mâncăm puţin şi des. Mai ales în această perioadă a anului sunt recomandate minimum 30 de minute de mişcare neîntreruptă pe zi.

Mai puţină masă musculară

Masa de grăsime creşte şi pentru că, în lipsa activităţii fizice, masa musculară scade. Persoanele sedentare şi cele care fac mişcare doar rareori pierd anual, între 20 şi 50 de ani, aproximativ 250 grame din masa musculară, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii americani, preluat de adevarul.ro. Consecinţele acestei reduceri musculare sunt multiple, arată specialiştii. În primul rând, scade flexibilitatea şi rezistenţa fizică a corpului, existând un risc crescut al accidentelor. Cele mai afectate sunt musculatura picioarelor, şoldurilor şi spatelui. Reducerea masei musculare din aceste zone duce la o suprasolicitare a articulaţiilor, iar în timp, la instalarea artrozei, afecţiune ce apare mai ales la persoanele în vârstă şi este caracterizată prin „măcinarea“ articulaţiilor.

Toamna ne cade mai mult păr

În fiecare zi, ne cad între 50 şi 100 de fire de păr, aşadar, într-un an pierdem în jur de 18.000-36.500 de fire. Dar pe cât de uşor cad, pe atât de rapid se regenerează, astfel încât, în condiţiile unui scalp sănătos şi al unor gene nepredispuse la calviţie, volumul podoabei capilare poate rămâne constant o mare parte din viaţă. Toamna pierdem mai mult păr decât în restul anului şi, de aceea, avem nevoie de îngrijire specială.

Inima devine mai lentă

Inima pompează aproximativ trei milioane de litri de sânge şi bate de peste 30 de milioane de ori pe parcursul unui an. Începând cu vârsta de 35 de ani, rata maximală a bătăilor inimii (numărul maxim de contracţii ale inimii într-un minut) scade cu o bătaie în fiecare an, spun specialiştii. Asta se întâmplă deoarece, pe măsură ce înaintăm în vârstă, muşchiul inimii îşi pierde din forţă. De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins“ a scos la iveală faptul că şi cantitatea de sânge pompat de inimă scade cu opt mililitri pe an, dar asta se întâmplă după vârsta de 40-45 de ani.

Creierul se micşorează

În mod normal, în punctul maxim de dezvoltare, creierul cântăreşte aproximativ 1,4 kilograme şi are circa 100 de miliarde de celule nervoase. Însă după ce s-a maturizat, adică în jurul vârstei de 20 de ani, creierul pierde în fiecare an cam un gram din greutatea iniţială. Însă neuronii reprezintă doar o mică parte din această greutate şi anume 5 la sută. Aşadar, numărul de neuroni care mor anual este de 108.000, susţin specialiştii. Acest calcul este valabil însă doar în cazul unei persoane sănătoase, cu un stil de viaţă relativ echilibrat. Hrana săracă în substanţe nutritive, sedentarismul şi viciile (consumul excesiv de alcool şi de tutun) pot creşte şi de 30 de ori numărul neuronilor care mor anual.

Citit 892 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.