„Nici nu se pune problema majorării salariale în învăţământ”

„Nici nu se pune problema majorării salariale în învăţământ”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La întâlnirea pe care sindicaliştii din învăţământ au avut-o luni, 13 aprilie, cu preşedintele Băsescu, acesta a declarat că, atunci când a semnat legea majorării salariale şi Strategia pentru Educaţie, nu şi-a imaginat că efectele crizei vor fi aşa grave. Scuze care n-au cum să le ţină de cald profesorilor şi nici nu fac cinste unui preşedinte de ţară care în noiembrie anul trecut ar fi trebuit să estimeze mai bine efectele recesiunii economice care lovise destul de bine întreaga Europă.

În concluzie, sindicaliştii au aflat că degeaba profesorii ar intra în grevă: „Nu sunt bani. Preşedintele ne-a spus că anul acesta nici nu se pune problema majorării salariale. Nu sunt bani nici pentru reformă, nici pentru continuarea investiţiilor, pentru nimic. Deja la prima rectificare s-au luat 1.500 de milioane de lei, şi de la investiţii şi de la cheltuielile de personal”.

„Cine ştie ce va urma? Ne vom târâi cum vom putea, cred că va fi anul patimilor în învăţământ. Cu toate acestea, preşedintele ne-a asigurat că nu vor fi disponibilizări, nici diminuări de salarii”, ne spune dezamăgit liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu.

Praf în ochi

Sindicalistul mai crede că şi povestea cu disponibilizările şi diminuările lefurilor a fost regizată ca dascălii să fie mulţumiţi că au scăpat numai cu atât: „Cum au rezolvat ei într-o săptămână problema aceasta: să nu mai fie nici disponibilizări, nici salarii micşorate? Cu siguranţă nu exista un astfel de pericol. A fost praf în ochi”, crede Constantin Ciosu.

Nici reformă, nici grevă

Preşedintele a promis că se va reîntâlni cu sindicaliştii şi peste două săptămâni. „Nu văd ce am mai putea discuta, dacă ni s-a spus clar că putem să facem grevă dacă vrem, că bani pentru mărirea salariilor tot nu sunt. E mai trist că nici măcar pentru reformă nu e loc. Deşi se pregăteşte un pachet legislativ pentru învăţământ, nu va putea fi aplicat dacă nu sunt bani. Iar se va merge pe cârpeli. E cum nu se poate de rău”, a concluzionat sindicalistul, dezamăgit.

Citit 1307 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.