Un studiu privind legătura dintre creier şi spiritualitate: Religia şi efectele sale asupra fizicului uman

Un studiu privind legătura dintre creier şi spiritualitate: Religia şi efectele sale asupra fizicului uman
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetătorii susţin că religia a apărut acum aproximativ 500 de mii de ani, pe vremea Paleoliticului. Fără îndoială, aceasta a fost o componentă esenţială a istoriei omenirii, atât din punct de vedere a progresului, cât şi din punct de vedere cultural.

Morminte vechi de 50.000 de ani

Specialiştii susţin că religia a fost, la început, legată strâns de agricultură. Adevărul este că şi în ziua de astăzi agricultorii se roagă pentru a avea vreme bună (soare, ploaie), pentru o recoltă cât mai bogată. Se pare că din momentul în care omul a început să practice agricultura, religia a devenit din ce în ce mai importantă. Specialiştii susţin că tot în aceeaşi perioadă ar fi apărut şi conceptul de preot şi loc sfânt.

Cele mai bune dovezi pentru a determina importanţa religiei datează tot din vremea Paleoliticului, când oamenii au început să deseneze pe pereţii grotelor. Specialiştii sunt de părere că oamenii din acea perioadă erau extrem de preocupaţi de lumea spirituală, considerând că aceasta putea fi găsită adânc, în colţurile întunecate ale peşterilor.

Neandertalii se pare că au fost primii hominizi care îşi îngropau morţii, drept dovadă fiind numeroasele morminte găsite, datând de acum 50.000 de ani. Corpurile umane erau însoţite în groapă de flori, animale şi anumite unelte folositoare, sugerând faptul că aceştia credeau în existenţa unei vieţi de apoi. Totuşi aceste lucruri se contrazic pentru că neandertalii nu dezvoltaseră limbajul vorbit, ceea ce înseamnă că nu aveau o foarte mare capacitate de a comunica între ei.

Pe măsură ce omul a evoluat şi a dezvoltat un sistem bine definit de comunicare, religia a devenit mai complexă. În prezent, religia este definită ca fiind o colecţie de principii culturale, credinţe şi viziuni asupra lumii prin care omul se leagă de lumea spirituală şi, în anumite cazuri, de un anume set de valori morale. Conform unor estimări, pe Pământ, în prezent sunt aproximativ 4.200 de religii diferite; desigur, toate au câte ceva în comun.

Influenţa asupra creierului

Creierul este cel mai complex organ al corpului omenesc. În ultimii ani, specialiştii au reuşit să descifreze din ce în ce mai multe informaţii despre acesta, dar studiile continuă pentru că suntem departe de a înţelege în totalitate anumite aspecte. Astfel, era inevitabil să apară un studiu cu privire la influenţa unuia dintre cele mai importante aspecte din istoria omenirii: religia. 

Pentru cercetare, oamenii de ştiinţă au folosit 103 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani, care provin din familii pentru care religia este extrem de importantă. Dacă, într-un studiu asemănător, realizat în urmă cu câţiva ani, aceeaşi echipă de cercetători a studiat nivelul de depresie la care sunt predispuse aceste persoane, de data asta ei au vrut să vadă dacă religia are efecte vizibile la nivelul creierului.

Echipa de specialişti a evaluat, de două ori de-a lungul studiului (cu o durată de cinci ani), cât de importantă este religia pentru participanţi. Astfel, ei i-au întrebat pe subiecţi cât de des merg la biserică şi cât de importantă este o legătură strânsă cu spiritualitatea pentru ei. De asemenea, cercetătorii au măsurat şi grosimea zonei corticale din creierul participanţilor, folosind un tomograf cu rezonanţă magnetică.

Concluziile studiului sunt, în oarecare măsură, greu de acceptat de către persoanele credincioase. Studiul a decis că există o legătură foarte mare între religie şi grosimea scoarţei cerebrale. Asta se traduce în faptul că oamenii credincioşi au o grosime mai mare a scoarţei cerebrale, adică riscul de a suferi de depresii este mai mic, iar gândirea logică şi sceptică este mai puţin, sau deloc, dezvoltată.

Psihologii sunt totuşi de părere că studiul nu este chiar atât de concludent. Desigur, descoperirea este interesantă, căci sugerează că gândirea, credinţa şi anumite valori morale au rezultate fizice.

Citit 2218 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 10:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.