Care sunt gălăţenii care se pot pensiona mai devreme

Care sunt gălăţenii care se pot pensiona mai devreme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei mai mulţi angajaţi încadraţi în grupa I provin de la Elnav, ICMRS şi Damen

Vârsta standard de pensionare se reduce, începând de anul acesta, pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, potrivit Legii nr. 380/2013 - publicată în Monitorul Oficial nr. 842/2013.
De la directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi, Ana Denis Aramă, am aflat care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită pensionarea mai devreme: „Cei care doresc să iasă la pensie şi să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare trebuie să fi lucrat minim şase ani în grupa I de muncă, pentru a beneficia de reducerea cu trei ani a vârstei de pensionare. Şi tot aşa: cine a lucrat zece ani cu grupa I are dreptul la o reducere de cinci ani a vârstei de pensionare. Cei care au lucrat 15 ani în această grupă se pot pensiona cu şapte ani şi jumătate mai devreme. Maximul cu care se reduce vârsta de pensionare este de 13 ani, în cazul celor care au lucrat 26 de ani şi peste, având grupa I de muncă“, a explicat Ana Denis Aramă.
Aceasta mai spune că nu intră în grupa I de muncă cei care au fost deja trecuţi la condiţii speciale de muncă, aceştia beneficiind de aceleaşi reduceri de vârstă, dar putând să solicite pensionarea după ce au lucrat minim doi ani în această grupă. Totodată, modificările Legii pensiilor privind reducerea perioadei de pensionare pentru cei care au lucrat în condiţii dificile se aplică doar persoanelor care doresc să se pensioneze de acum înainte, nu şi celor ieşiţi deja la pensie.
În acelaşi timp, noua lege aduce şi o restricţie. „Înainte se puteau aduna anii lucraţi în grupa I de muncă şi cei din grupa a II-a. Acum, dacă ai sub cinci ani de muncă în grupa I şi sub cinci ani în grupa a II-a nu mai primeşti nicio reducere”, spune şefa CJP Galaţi.

Societăţile cu cei mai mulţi muncitori în grupa I

De la interlocutoarea noastră, am aflat că printre angajaţii de la ArcelorMittal sunt destul de puţini lucrători care au grupa I de muncă, cei mai mulţi fiind încadraţi în grupa condiţiilor speciale. „Cei mai mulţi angajaţi care vor beneficia începând de anul acesta de prevederile Legii 380/2013 sunt de la Elnav, Damen şi ICMRS”, mai spune Ana Denis Aramă.
Deşi nu se poate estima deocamdată câţi gălăţeni pot beneficia de ieşire la pensie mai devreme, la CJP se depuseseră deja până joi, 16 ianuarie, 430 de dosare, dintre care peste 85 la sută le aparţineau celor cu grupa I de muncă.

Categoriile profesionale care intră în grupa I

Conform legii pensiilor, din grupa I de muncă fac parte locurile de muncă din mai multe domenii, dintre care: unităţile miniere; activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, activităţile din domeniul apărării naţionale; aviaţia civilă; activitatea din sectoarele care utilizează materii explozive; activitatea desfăşurată în subteran la construcţii hidrotehnice de tuneluri, de galerii cu adâncimi mai mari de 8 m; activitatea de exploatare portuară desfăşurată de docheri şi de docheri-mecanizatori; personalul de pe nave fluviale şi maritime cu capacitate de peste 600 CP; scafandri şi chesonieri, lucrătorii de pe platforme marine, activitatea desfăşurată de personalul care lucrează în exploatări forestiere.

Ce trebuie să conţină dosarul celor care solicită pensionarea

Cei care au fost încadraţi cu grupa I de muncă trebuie să prezinte carnetul de muncă sau adeverinţa de la angajatorul care a făcut încadrarea în această categorie specială. De asemenea, ei trebuie să depună o cerere tip (formularul poate fi descărcat şi de pe site-ul www.cjpgalati.ro), copii după livretul militar, buletin, certificate de naştere şi căsătorie, diplome de studii care să certifice absolvirea unei instituţii de învăţământ superior, adeverinţă privind sporurile salariale.

Citit 3782 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 18:08

3 comentarii

 • postat de un idiot care plateste taxe
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 17:21
  185.26.182.***
  Dar cei care au avut gripa? Ca ceilalti au avut salarii majorate, sporuri, tichete de masa, case gratis, cote de trei "petreusi" fata de noi, cei multi, cu doar unul?
  3
  3
  Raportează
 • postat de Ioan-Florin
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 14:48
  89.137.224.***
  Nu exista in noua lege (380/2013) nici un articol care sa interzica :am 5 ani+11 luni grupa 1-a si 5 ani +11 luni grupa a 2-a ,pot primi : 10ani grupa a 2-a ( 2 ani reducere)D-na directoare va plati multe cheltuielinde judecata !!! Pentru d-ul URSU : pentru grupa 2 se aplica tabelul --conditii deosebite .
  3
  3
  Raportează
 • postat de URSU
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 10:51
  109.166.143.***
  DAR CEI CARE AU AVUT GRUPA II ?
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.