Descentralizare cu disponibilizare în învăţământ?

Descentralizare cu disponibilizare în învăţământ?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Personalul auxiliar – în pericol să rămână pe dinafară * Curăţenia în şcoli ar urma să fie efectuată de firme specializate * „Spiru Haret” susţine că a văzut această prevedere în lista prezentată la o şedinţă comună * FEN declară că nici nu s-a pus problema *

Atmosfera în şcoli şi mai ales în grădiniţe e mai mult decât inflamată, în aceste zile de dinainte de Paşti, când liniştea şi pacea ar trebui să inunde sufletele oamenilor. Necazul ni-l dezvăluie Rodica Leucă – directoarea Grădiniţei nr. 9:

„Am primit de la Federaţia «Spiru Haret» un document prin care ni se aduce la cunoştinţă că o consecinţă a descentralizării instituţiilor de învăţământ este  concedierea personalului auxiliar şi angajarea unor firme care să facă mâncare şi curăţenie în grădiniţe.  Ne îngrijorează acest lucru, mai ales că deja s-a anunţat disponibilizarea a 20.000 de angajaţi din sistem”, ne spune, necăjită, educatoarea.

„Nu ne  vom  putea descurca”

Dacă s-ar pune în aplicare, decizia respectivă e mai mult decât o lovitură care să destabilizeze din toate încheieturile procesul educativ dintr-o grădiniţă. Cum, la ora actuală, educatoarele lucrează cu grupe aproape duble faţă de maximul stabilit de lege, disponibilizarea personalului auxiliar ar face imposibilă munca într-o astfel de instituţie.

„Pentru că suntem singura grădiniţă cu program prelungit din zonă, avem grupe şi cu 37 de copii, în condiţiile în care numărul maxim stabilit de lege este de 20. Iar noi nu luăm salarii duble şi ne chinuim cum putem”.

„Îngrijitoarele la noi au toată ziua de treabă. Sunt bune la toate. Ne ajută să ducem copiii la toaletă, să-i hrănim, să aranjăm mesele, paturile. Stau toată ziua cu cârpa în mână, pentru că într-o grădiniţă se murdăreşte tot timpul câte ceva, noi nu suntem bancă – unde firmele de curăţenie vin o dată la câteva săptămâni să şteargă geamurile. Fără personal auxiliar, nu ne vom mai putea descurca deloc”, spune cu năduf directoarea, realmente speriată de o aşa perspectivă.  

În plus, desfiinţarea bucătăriilor din cadrul grădiniţelor cu program prelungit şi introducerea unor firme de catering ar aduce cu siguranţă creşterea preţului la alocaţia de hrană şi i-ar ciupi serios la buzunar pe părinţi. În prezent, copiii beneficiază de o masă de dimineaţă, una la prânz şi două gustări, cu numai 9 lei pe zi, preţ cu care nu se laudă nicio firmă care oferă astfel de servicii.

„Nu am auzit de aşa ceva”

Am  întrebat ce ştiu despre aceste decizii sindicaliştii din învăţământ. Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, a sărit ca ars: „Eu personal, am participat la toate discuţiile de la Ministerul Administraţiei şi Internelor pe tema descentralizării şi nu am auzit absolut nimic despre aşa ceva. Sunt nişte tertipuri folosite de cei de la «Spiru Haret» ca să se laude faţă de angajaţii din învăţământ că au luptat şi s-a renunţat la astfel de lucruri. Pentru că, vă repet, descentralizarea nu va avea asemenea consecinţe, ce susţin ei nu va apărea în nici un act normativ”.

Cei de la „Spiru Haret” susţin că, dimpotrivă, documentul respectiv a fost discutat în ziua de 18 martie, la şedinţa de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, unde au fost prezenţi mai mulţi miniştri, primari reprezentanţi ai consiliilor judeţene şi reprezentantul Federaţiei „Spiru Haret”, singurul din partea sindicatelor care a participat la discuţii. Mai mult decât atât, cei de la „Spiru Haret” au postat pe site-ul oficial respectiva informare, astfel încât s-o poată vizualiza oricine este interesat la adresa http://www.fsiispiruharet.ro/.

Dezorientarea şi nesiguranţa care pluteşte în instituţiile de învăţământ e amplificată de aceste informaţii contradictorii care le parvin de la sindicate şi care arată că în loc să fie unite pentru a putea lupta mai eficient pentru drepturile salariaţilor pe care-i reprezintă, aceste organizaţii îşi pun reciproc beţe în roate.

Important rămâne ca Guvernul să nu adopte de dragul descentralizării nişte măsuri care ar duce în mod clar la destabilizarea învăţământului.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.