ALARMANT/ Toate chioşcurile din şcolile gălățene vând produse interzise

ALARMANT/ Toate chioşcurile din şcolile gălățene vând produse interzise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bomboane, acadele, alune sărate, chipsuri, snacksuri, sandwich-uri, dar şi băuturi răcoritoare carbogazoase. Deşi sunt interzise prin lege a fi vândute în şcoli, toate aceste produse se găsesc de cumpărat la orice chioşc din instituţiile de învăţământ. În lipsa unei educaţii privind principiile unei alimentaţii sănătoase, controalele instituţiilor abilitate par în zadar. Deşi de ani de zile această situaţie trenează în şcoli, autorităţile n-au luat nicio măsură radicală, niciun chioşc nefiind desfiinţat, deşi legea ar permite.

Alimente retrase de la vânzare

Luna trecută, comisarii Protecţiei Consumatorilor Galaţi i-au verificat pe toţi cei opt operatori economici care deţin chioşcurile din şcolile gălăţene şi tecucene. Prin sondaj, ei au mers la câte un chioşc deţinut de aceştia. La toate au găsit alimente nesănătoase pentru copii, ceea ce înseamnă că acelaşi produse se găsesc la toate chioşcurile din unităţile de învăţământ. Mai grav, unele sandwich-uri nu aveau nicio informaţie referitoare la compoziţie, producător, termen de valabilitate. Comisarii au fost nevoiţi să retragă din chioşcuri produse a căror valoare depăşea 2.500 de lei. Ei au aplicat un avertisment şi alte şapte amenzi, în valoare totală de 8.500 de lei.

Periodic, controale la chioşcurile din şcoli şi la cele din imediata apropiere a unităţilor de învăţământ desfăşoară şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Deşi amenzile pot ajunge şi la 10.000 de lei, iar sancţiunea maximă poate fi desfiinţarea chioşcului, distribuitorii continuă să aducă produsele interzise prin Legea 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. "De când a apărut legea nu am suspendat activitatea niciunui chioşc. Ei mizează pe faptul că, dacă i-am controlat o dată, nu mai venim a doua oară sau pe faptul că aduc doar cantităţi mici din aceste produse, care se vând imediat", spune şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Educaţia de acasă e importantă

Alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt cele cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Toate aceste informaţii ar trebui să fie cunoscute însă în primul rând de părinţi. Asta pentru că, deşi în şcoli există ore opţionale cu această tematică, deprinderile unei alimentaţii corecte se formează acasă. "Le recomandăm părinţilor să facă pacheţele de mâncare pentru copiii lor, iar în situaţia în care acest lucru nu este posibil, să verifice produsele cumpărate de copii din incinta şcolii", îi sfătuieşte Carmen Tudor, comisar-şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi.

Pe de altă parte, şi contractele încheiate cu agenţii economici respectivi ar putea include o prevedere care să condiţioneze închirierea spaţiilor din şcoli de comercializarea produselor sănătoase. Cel puţin aceasta a fost recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, la apariţia Legii 123. Însă e lene de înţeles că, în cazul în care această prevedere există în contracte, nici aceasta nu e respectată.

Citit 4405 ori Ultima modificare Luni, 03 Martie 2014 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.