Campania VL „Din inimă”/ Cine o ajută cu o vioară pe fata din casa cu artişti?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu/ Explicaţie: Ioana, în sala de la "Cuclin", unde studiază vioara (în stânga), alături de sora ei mai mică, Irina (în dreapta)

Campania VL „Din inimă”/ Cine o ajută cu o vioară pe fata din casa cu artişti?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce unii tineri îşi doresc un telefon mobil ultimul răcnet sau o haină la modă, o elevă a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi are o singură dorinţă mare: o vioară care să fie doar a ei. Ioana Şelaru a împlinit chiar ieri 18 ani, dar părinţii săi nu i-au putut face un astfel de cadou. Cu toate că îşi doresc din tot sufletul ca grijile cotidiene ale unei familii cu venituri modeste să nu-şi pună amprenta asupra dezvoltării frumoase a copiilor, soţii Şelaru se văd nevoiţi să sacrifice pasiunile tinerilor.

Muzică, pictură, arhitectură, sub acelaşi acoperiş

Pasiunea pentru muzică a Ioanei vine de la tatăl ei, care ştie să cânte la chitară. De altfel, sânge de artist curge prin venele tuturor copiilor familiei, toţi patru. Ei fie au fost, fie încă mai sunt elevi ai Liceului „Cuclin”. Lavinia, cea mai mare dintre surori, a studiat violoncelul, însă tânăra a urmat până la urmă Litere la Universitatea din Iaşi. Tot în Iaşi studiază Emanuel, care e student în anul II la Arhitectură. Ioana, pasionată de vioară, este în clasa a XI-a, iar Irina, mezina familiei, elevă în clasa a X-a, face Arte Plastice şi iubeşte în special grafica.

„Cea mai mare dintre fete, Lavinia, ar fi vrut şi ea să continue violoncelul, dar nu s-a putut la momentul acela. Acum, Ioana este cam în aceeaşi situaţie. Peste un an ar trebui să dea admiterea la Conservator, asta îşi doreşte. I-ar trebui vioara ei, plus un program intensiv de pregătire cu un cadru didactic de la Bucureşti”, spune mama copiilor. Până acum şase ani, doamna Şelaru nu a mers la serviciu, tocmai ca să aibă grijă de o casă plină de copii. Acum, chiar dacă ambii soţi au de muncă, e destul de dificil să facă faţă cheltuielilor cu cele două liceene, dar şi cu fratele lor student. Asta mai ales în condiţiile în care veniturile pe membru de familie nu depăşesc 400 de lei, iar un simplu set de culori pentru mezina familiei costă, de exemplu, 200 de lei.

„Poate reuşesc să strâng bani din bursă”

Ioana spune despre vioară că este un instrument foarte greu. Lucrează câte trei ore pe zi, la şcoală şi acasă, chiar dacă împarte aceeaşi cameră cu sora ei mai mică. „Nu m-au impresionat niciodată lucrurile facile, aleg mereu calea cea mai grea, poate de aceea prefer vioara. Acum mă antrenez cu instrumentul de la şcoală, dar ca să mă dezvolt am nevoie de unul mai bun, pe care să îl am mereu la dispoziţie”, ne-a spus adolescenta. Ea se declară o fană a jazz-rock-ul şi a lui John Frusciante. Împreună cu alţi colegi de şcoală are o formaţie de jazz-rock, Hazed. „O vioară costă, în medie, 3.000 de lei. Poate o să reuşesc să strâng bani să-mi iau chiar eu una, din bursa de merit (în valoare de doar 17 lei pe lună, n.r.) sau din concerte”, speră tânăra.

„Ca o pereche nouă de pantofi”

Profesoara de vioară de la liceu, Anca Popovici ştie că Ioana îşi doreşte mult să-şi îmbunătăţească performanţele: „Ştiţi ce înseamnă o vioară de calitate? Ca atunci când nu eşti nevoit să mai porţi pantofii vechi şi ştii că perechea nouă, mai bună, nu îţi va îmbolnăvi picioarele”. La rândul său, doamna Şelaru ne împărtăşeşte o fărâmă din gândurile care îi frământă sufletul de mamă: „Când vezi că un copil îşi doreşte ceva, vezi că lucrează şi ştii că are şi talent, atunci te simţi dator, ca părinte, să îl susţii”. Doar că, uneori, ca şi în cazul de faţă, fără un alt ajutor, talentul şi aplecarea spre studiu trebuie să încapă în patul unui Procust al constrângerilor financiare.

Campania „Din inimă” derulată de „Viaţa liberă” continuă şi săptămâna viitoare. Dacă ştiţi o familie sau o persoană care ar putea fi ajutată prin mediatizarea cazului în această campanie, ne puteţi scrie la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2613 ori Ultima modificare Marți, 04 Martie 2014 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.