Sfânta Cruce, spiritualitate şi artă. Credinţă şi cultură, în Postul Mare
Foto: Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfânta Cruce, spiritualitate şi artă. Credinţă şi cultură, în Postul Mare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe toată durata Postului Mare, Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează acţiuni culturale, cu rol misionar. Cea mai recentă conferinţă de profil a avut loc la finele săptămânii trecute, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Centrului eparhial, şi s-a intitulat „Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român”.

„Evenimentul a fost deschis de către Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, cu o prelegere despre semnificaţia duhovnicească a postului şi despre sensul teologic, cultic şi antropologic al Sfintei Cruci. În continuare, prof. dr. Angela Olariu, etnograf şi coordonator al Departamentului de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a prezentat conferinţa „Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român". Au participat preoţi din parohii gălăţene, însoţiţi de membri ai Consiliilor şi Comitetelor parohiale - coordonatori ai sectoarelor misionare şi culturale, profesori, oameni de cultură, membre ale S.N.F.O.R., filiala Galaţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti””, se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pr. Gabriel Molocea.

Cu aceeaşi ocazie „a fost vernisată şi expoziţia intitulată sugestiv „Motivul Crucii în arta populară tradiţională românească”, în care au fost expuse obiecte de artă populară în care se regăseşte simbolul crucii pe o multitudine de variante ale creativităţii ţăranului român. "Expoziţia cuprinde scoarţe, levicere, costume populare, prosoape tradiţionale, troiţe miniaturale, tipare de caş, ouă încondeiate, linguri încrustate şi alte sculpturi în lemn”, se mai arată în comunicat.

Citit 1097 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.