PREMIERĂ/ Geneticienii gălăţeni au încrucişat crapul cu morunul

PREMIERĂ/ Geneticienii gălăţeni au încrucişat crapul cu morunul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noua specie astfel obţinută, craporunul, poate produce până la două kilograme de icre negre pe an, identice organoleptic cu cele de morun * Investiţia este minimă: practic oricine poate creşte craporun în acvariul din sufragerie


Premieră mondială la Galaţi. Un grup de cercetători de la Catedra de Acvacultură şi Pescuit din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", alături de specialişti de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Galaţi, au reuşit să încrucişeze morunul cu crapul, în acest fel rezultând o specie nouă, capabilă să producă icre negre. "Noi am pornit de la necesitatea de identificare a unor soluţii pentru perpetuarea speciei morunului. Se ştie că aceasta se înmulţeşte extrem de greu, aşa că am încercat să îi oferim un impuls genetic din partea crapului, o specie extrem de expansivă. Sunt studii şi experimente pe care le-am derulat în ultimii opt ani. Procedeul se numeşte ştiinţific retroversiune genetică şi presupune prelevarea de icre de la morun şi plantarea acestora într-un crap gestant", a explicat prof. dr. Mihai Tudose, şeful echipei mixte de cercetare.

Nou specie seamănă cu crapul, dar produce icre negre

Practic, mai explică geneticienii gălăţeni, icrele obţinute în acest fel dau naştere unei noi specii, pe care echipa a denumit-o craporun. Icrele de craporun, aflat deja la a cincea generaţie în laboratoarele Universităţii, sunt icre negre, care, din punct de vedere organoleptic, nu se deosebesc cu nimic de icrele negre de morun. "Pe măsură ce studiile au avansat, am identificat chiar oportunităţi de afaceri. Craporunul creşte foarte repede, ajunge la maturitatea sexuală în doi ani, moment în care şi depune primele icre. Nici măcar nu este nevoie de bazine speciale, aceste craporun poate fi crescut şi în acvariile pe care mulţi dintre gălăţeni le au în case. Craporunul seamănă perfect cu crapul, singura diferenţă fiind că produce caviar", a mai explicat profesorul Mihai Tudose.

Mai mult, echipa de cercetători este dispusă să ofere, gratuit, puiet de craporun tuturor gălăţenilor interesaţi să facă din asta o afacere. "Pentru noi este important că putem să vedem cum evoluează craporunul şi în afara laboratorului. Cine doreşte poate să ne contacteze. Puietul îl oferim gratuit, în jur de 50 de bucăţi pentru fiecare producător, dar există o condiţie: să facem un contract de parteneriat cercetare-producţie", a mai spus prof. dr. Mihai Tudose. Cei interesaţi sunt rugaţi să sune la Muzeul de Ştiinţele Naturii, telefon 0236/411.898.

Astăzi este 1 aprilie, Ziua Mondială a Păcălelilor :)

Citit 3973 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.