Târgul „Cariera” 2009, pentru elevii din clasa a VII-a

Târgul „Cariera” 2009, pentru elevii din clasa a VII-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizat, de nouă ani consecutiv pentru elevii gălăţeni de clasa a VIII-a, Târgul „Cariera” s-a deschis, ieri, 27 aprilie, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, ceva mai târziu decât erau obişnuite şcolile.

Gimnaziştii nu s-au înghesuit însă la deschidere, probabil şi din cauză că tezele unice, a căror notă contează la admitere, se apropie cu paşi repezi. Până joi inclusiv au timp să descopere o ofertă imbatabilă: locuri la licee pentru aproape toţi absolvenţii de gimnaziu.

Autorităţile locale, reprezentate pe jumătate

Târgul s-a deschis în prezenţa Dianei Bulai, din partea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), a inspectorului şcolar general Vasile Ciuchină, prof. Iuliana Tania Bogdan, în calitate de vicepreşedinte al CJ Galaţi, precum şi a Victoriei Movileanu, de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă.

Ca şi în alţi ani, organizatorii i-au aşteptat la deschidere şi pe reprezentanţii Primăriei Galaţi. „Ne-am fi bucurat să fie şi ei, ar fi cunoscut şcolile de aproape. Spunem că instituţia de învăţământ răspunde în faţa comunităţii, ei bine, acum pot vedea ce fac şcolile. De obicei, acelaşi târg, organizat la Tecuci, e deschis de însuşi primarul municipiului”, a spus directoarea CJRAE, Diana Bulai.

Admitere fără SAM-uri

Oferta, la nivel de cifre, arată astfel: pe de o parte, peste 6.000 de locuri la liceu, aproximativ 250 la seral (nouă clase) şi 56 (două clase) în sistemul fără frecvenţă. De cealaltă parte, aproximativ 6.000 de viitori absolvenţi gălăţeni care aşteaptă admiterea în acelaşi sistem computerizat.

Dintre locurile la liceu, aproape două treimi sunt repartizate profilului tehnologic. De altfel, cum se ştia, au dispărut clasele a IX-a de la şcolile de arte şi meserii (SAM), aceste specializări intrând tot pe filiera tehnologică, la liceu.

„Elevilor care întreabă de şcoala de arte şi  meserii le spun că oferta de la liceu a păstrat meseriile căutate pe piaţa muncii”, ne-a spus directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc”. Sigur este că, după doi ani de liceu, ei nu pot obţine o diplomă de calificare minimă, spre deosebire de cum se întâmpla la SAM-uri. Ei vor fi specializaţi doar după terminarea celor patru ani de liceu. Vor, nu vor, pe aproape toţi gimnaziştii îi aşteaptă un loc la liceu.

Ministerul, în întârziere

Organizatorii târgului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi CJRAE, au obişnuit şcolile ca manifestarea să aibă loc în luna martie. În acest an ea se desfăşoară doar cu puţin înainte de publicarea, de către minister, a broşurii tipărite despre admitere.

Ieri, liceele împărţeau de zor pliante de prezentare cu specializările şi locurile la clasa a IX-a. Şi totuşi, deşi mai sunt doar câteva zile până la intrarea în linia dreaptă a calendarului admiterii, ministerul mai are de pus la punct unele detalii. Ca exemplu, Colegiul Naţional „C. Negri” va avea, din 2009/2010, o clasă nouă de Pedagogie pentru funcţia didactică de educatoare, însă nu poate oferi elevilor informaţii despre probele de admitere, pentru că ministerul nu a luat încă o decizie în acest sens.

Explicaţie foto: Din oferta liceelor şi a grupurilor şcolare lipsesc clasele de SAM

Citit 1580 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.