Campania "Din inimă!"/ Familia care nu mai încape în propria casă
Foto: După-amiaza, doar patru dintre copiii familiei sunt acasă, ceilalţi doi fiind la ore, la Şcoala Nr. 31

Campania "Din inimă!"/ Familia care nu mai încape în propria casă
Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şase copii în câţiva metri pătraţi


Dacă ar fi să privim lucrurile de la distanţă, soţii Nanu se pot considera o familie reuşită: au o casă a lor, copiii sunt sănătoşi, au un venit cât de cât stabil. Lucrurile nu stau însă chiar aşa de roz.

Şase copii într-o singură cameră

Din anul 2007, familia Nanu locuieşte într-una dintre garsonierele căminelor fostului Liceu „Metalurgic”. Cine nu a intrat niciodată într-o astfel de garsonieră nu ştie ce înseamnă traiul organizat în doar câţiva metri pătraţi. Singura cameră este destul de generoasă ca spaţiu, dacă locuieşti singur. Însă când e vorba de o familie cu şase copii, întreaga casă devine extrem de strâmtă, mai ales că holul e cât o debara, iar baia improvizată în garsonieră e mai mică decât un dulap. Deşi e vizibil faptul că soţii au amenajat camera în cele mai bune condiţii posibile, e greu de imaginat traiul copiilor într-o singură cameră. „Într-un pat dorm fetele, în canapeaua pe care o desfacem doar noaptea dorm băieţii. Ne descurcăm cum putem”, ne explică mama celor şase copii, dintre care patru fete, cea mai mică având de opt luni, iar cea mai mare - 13 ani, şi doi băieţi, de doi şi, respectiv, 11 ani.

Cum au ajuns în această situaţie?

În 2001, deoarece nu aveau o locuinţă a lor sau perspective de a-şi achiziţiona una, cei doi soţi şi-au depus dosar la Primărie, pentru a obţine o locuinţă prin ANL. Au tot aşteptat să fie chemaţi, dar, cum anii treceau fără ca speranţele să le prindă contur, s-au hotărât să preia, contra cost, contractul de chirie pentru o garsonieră la căminele Metalurgicului. Ceea ce părea o investiţie bună în 2007 – aveau o „casă” a lor pentru care plăteau o chirie modică - s-a dovedit însă cea mai mare pacoste din viaţa lor. De altfel, „Viaţa liberă” a mai scris despre situaţia încurcată de la aceste cămine: chiriaşi cu datorii şi restanţe mari, schimbarea proprietarului clădirilor şi „mutarea” lor, din custodia fostului Metalurgic, în cea a Primăriei Galaţi. „Şi la noi s-au adunat datorii şi restanţe de aproape o sută de milioane de lei vechi. Dar asta şi pentru că nu am achitat facturi care arătau că am fi consumat 50 de metri cubi de apă într-o lună - nici la piscină nu consumi atât! - sau şapte milioane lei vechi la energie electrică! Suntem, de altfel, în proces pe această chestiune”, povesteşte femeia.

Doar autorităţile îi pot ajuta

Cei doi soţi şi copiii lor sunt, practic, într-o situaţie din care doar municipalitatea îi poate scoate. Titularul contractului, Vasile Nanu, nu mai are dreptul să mai primească o locuinţă ANL, întrucât, între timp, a împlinit 35 de ani, vârsta maximă până la care poate primi o astfel de casă. Nici încercările de a prelua un apartament cu datorii, pentru a face schimb cu o locuinţă mai încăpătoare, nu le-au fost aprobate, cel puţin deocamdată, de Primăria Galaţi. „Poate oamenii se întreabă de ce nu ne mutăm singuri într-un alt loc. Le spunem că atunci când am preluat contractul de chirie pentru garsonieră am plătit 200 de milioane de lei vechi, iar dacă nu ni se oferă un alt apartament, tot din fondul locativ al primăriei, care să rămână al nostru, atunci acei bani au fost o investiţie pierdută”, explică doamna Nanu. Bineînţeles, nici banii nu îi dau afară din mica lor garsonieră. În afară de cele patru milioane lei vechi adunate din alocaţiile copiilor, Vasile Nanu câştigă în jur de şapte milioane, muncind, când se iveşte ocazia, în domeniul construcţiilor.

Citit 1378 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.