Ziua veteranilor

Ziua veteranilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca niciodată, „plutoane” întregi de copii – de la elevi din primele clase, la liceeni – au umplut ieri, 29 aprilie, Piaţa Tricolorului: au stat adică în careu, cu spatele la steagul ridicat la catarg şi cu faţa la fântâna arteziană din Grădina Publică, care, ca de obicei la asemenea ocazii, acoperă binişor glasurile oficialităţilor.

Dar pentru asta există amplificare. Care ieri s-a defectat, bâzâind urât, tocmai la mesajul adresat veteranilor de război din Galaţi de ministrul Apărării; mesaj citit de comandantul Garnizoanei, lt. Col. Marian Bae.

Copiii, pentru prima oară „mobilizaţi” la această acţiune, au stat grupaţi, milităreşte.

Îngalonaţi, cântăreţii din Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos” au cântat imnul ţării şi pe cel al UE, apoi, în final, un program întreg de muzică de gen, prezentau arma: alămurile strălucitoare.

Uniformele ofiţerilor în serviciu şi ale celor în retragere, hainele demn-sărăcăcioase ale multor supravieţuitori ai ultimului măcel mondial, au fost copleşite de uniformele verzi, nu kaki, ale copiilor şi de costumaşele lor în culorii vii. 

„Clasa a doua, sus!” – mai spunea din când în când o profesoară copiilor care se mai aşezau direct pe dale, neobişnuiţi să aştepte.

Dar totul a început la fix! Atât de punctual, încât primarul Dumitru Nicolae a ajuns abia după ce muzica începuse să cânte şi se anunţa scurtul, de altfel, program. Şi-a pus din mers eşarfa tricoloră, ajutat de preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac; abia apoi au dat noroc.

În faţa fântânii: subprefectul Cosmin Păun, deputatul Florin Pâslaru, părintele protopop Buruiană, ofiţeri activi şi veterani. Mai în spate, ceva consilieri judeţeni, puţini şefi de instituţii…

După prezentarea salutului ministrului, primul care a vorbit a fost, firesc, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Galaţi, contraamiralul Traian Anderson, care a invocat instituirea titlului de veteran de război de către Carol I. Măcar atunci veteranii au primit pământ, a amintit contraamiralul, care a cerut mai mult respect pentru aceşti tot mai puţini români….

Subprefectul Păun a amintit că în 2007 a fost instituită această zi, pentru recunoaşterea meritelor celor de pe câmpurile de luptă.

Preşedintele Chebac i-a prezentat pe veteranii de alături drept „istoria României de astăzi”… 

Primarul Nicolae, care s-a adresat şi copiilor de faţă, a spus câteva cuvinte simţite despre suferinţele celor care au îndurat în tranşee gloanţe, ploi şi zăpadă.

Pentru copii, atâtea culori, uniforme, discursuri şi muzică, trebuie să fi fost ceva interesant. Pentru unii a fost poate prima ocazie să aplaude un discurs oficial, obişnuiţi doar cu aplauzele de la Teatrul de păpuşi…

Muzica de fanfară (la început a fost „Valurile Dunării”…) şi defilarea ostăşească au colorat o zi superbă, în grădina cu copaci înfloriţi violet şi lalele galbene – o minunăţie!

Explicaţii foto: Eroi au fost, eroi sunt încă…

Citit 974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.