SĂNĂTATE/ Asistenţii medicali gălăţeni pot lucra până la 65 de ani

SĂNĂTATE/ Asistenţii medicali gălăţeni pot lucra până la 65 de ani
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asistenţii medicali şi moaşele se vor putea pensiona până la urmă la vârsta de 65 de ani, după ce Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a motivat această decizie prin faptul că scăderea vârstei de pensionare ar fi dus la o diminuare periculoasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali de diferite specialităţi angajaţi în unităţile sanitare publice.

La începutul lunii mai, prin transformarea ordonanţei de urgenţă (OUG 144/2008) care reglementa profesia de asistent în Legea 53/2014, fuseseră abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Astfel, pentru că intrau sub prevederilor din Legea 263/2010, asistentele ar fi urmat să iasă la pensie la 60 de ani, în vreme ce bărbaţii la 62, asemenea celorlalte categorii de personal bugetar din România.

Personal rarefiat

"Am fost şocaţi că decizia a fost luată peste noapte, fără a fi consultat nimeni. Dacă lucrurile ar fi rămas aşa, nu puţine dintre cabinetele şi secţiile medicale din Galaţi ar fi fost acum blocate sau chiar închise. Am făcut însă imediat adresă către Ministerul Sănătăţii. Deşi alineatele de rigoare din Articolul 22, OUG 144/2008 au fost abrogate, salvarea noastră a venit din alte două articole. Astfel, în momentul de faţă putem spune că pentru moment niciun asistent din spitalele gălăţene nu va fi trimis forţat la pensie", ne declara în aceeaşi perioadă Daniela Artimof, preşedintele Ordinului asistenţilor medicali generalişti din Galaţi.

În cele nouă spitale de stat din judeţul Galaţi lucrează în prezent 3.460 de asistenţi, în condiţiile în care în mod normal ar fi nevoie de cel puţin 5.000 de astfel de angajaţi. Dacă OUG nr. 23/2014 nu ar fi fost adoptată, aproximativ 4.000 de asistenţi din toată ţara ar fi fost scoşi cu forţa la pensie.

Citeşte şi:

Sute de asistenţi gălăţeni riscă să fie scoşi cu forţa la pensie

ACUZAȚII GRAVE la adresa Spitalului Judeţean. Un pacient RUPE TĂCEREA (AUDIO)

Ore suplimentare neplătite pentru medici şi asistenţi

Citit 2000 ori Ultima modificare Duminică, 18 Mai 2014 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.