De ce pleacă COPIII de acasă? Cum să nu ajungi să-şi cauţi odorul cu poliţia

De ce pleacă COPIII de acasă? Cum să nu ajungi să-şi cauţi odorul cu poliţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 71 de minori au fost declaraţi dispăruţi în judeţul Galaţi, de la începutul acestui an


Dorinţa de libertate, intenţia de a se căsători sau de a-şi trăi poveştile de dragoste departe de părinţi, problemele şcolare, sărăcia sau neînţelegerile cu familiile ori cu personalul instituţiilor de ocrotire sunt cele mai frecvente cauze care îi determină pe copii să fugă de sub supravegherea celor care îi au în grijă.

De la începutul acestui an, 71 de minori au fost daţi dispăruţi la poliţie, 65 la sută din cazurile înregistrate fiind ale unor tinere cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care au plecat de bună voie de acasă sau din centrele de plasament.

O analiză a circumstanţelor care au favorizat aceste plecări a scos la iveală faptul că de cele mai multe ori la origini stau chiar neînţelegerile din familii şi felul în care părinţii reuşesc să comunice cu copiii lor. „Problemele cu care adulţii se confruntă în plan socio-economic, dar şi la nivel individual, au făcut ca un număr tot mai mare de copii să fie neglijaţi sau abuzaţi. Aceşti copii dezvoltă probleme de natură emoţională sau chiar simptome psihiatrice, factori favorizanţi ai manifestărilor agresive, tendinţelor spre vagabondaj sau ai comportamentelor delincvente”, explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Cum să-ţi ţii copilul acasă

Pentru a preveni situaţiile neplăcute provocate de dispariţia copilului, atât şcoala cât şi familia trebuie să se preocupe ca acesta să ştie câteva lucruri esenţiale pentru protecţia sa. Minorul trebuie să ştie că nu trebuie să intre în vorba cu necunoscuţi, să nu primească bunuri de la străini, să nu deschidă uşa în cazul în care este singur acasă, să le comunice părinţilor sau celor care îl au în grijă unde şi cu cine pleacă.

În cazul în care totuşi descoperiţi că minorul a dispărut, este esenţial să alertaţi cât mai repede poliţia şi să oferiţi cât mai multe relaţii despre copil - nume, semnalmente fizice, îmbrăcăminte, circumstanţe legate de plecare şi eventualele persoane care îl însoţesc.

Citeste si: Campanie VL "Destine în derivă": Părinţii şi şcoala pot stopa dispariţia copiilor

100 de poliţişti au fost scoşi în stradă pentru căutarea unei minore dispărute

Citit 1776 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.