Află unde îţi poţi face în Galaţi TESTĂRI GRATUITE pentru depistarea CANCERULUI de col uterin

Află unde îţi poţi face în Galaţi TESTĂRI GRATUITE pentru depistarea CANCERULUI de col uterin
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toate femeile din judeţul Galaţi, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, pot beneficia de testări gratuite pentru depistarea din timp a cancerului de col uterin, pe tot parcursul anului 2014


Primul pas care trebuie făcut este o vizită la medicul de familie, de unde veţi putea lua şi completa un formular de recoltare prin care solicitaţi o astfel testare. Tot de la cabinetul medical de familie veţi afla mai multe date despre centrul de recoltare. Trei spitale din judeţul Galaţi sunt incluse în prezent în program. Este vorba de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie “Buna Vestire” (Maternitatea de pe Chicoş - n.r.), Spitalul General CFR şi Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor.

Rapid şi nedureros

Următorul pas este să mergeţi la unul din centrele de recoltare, unde, cel mai probabil, veţi fi programată pentru o dată ulterioară. Testul destinat depistării precoce a cancerului colului uterin se numeşte Babeș-Papanicolau sau frotiu. Frotiul este total nedureros şi poate fi efectuat destul de rapid. Este important să ştiţi că aveţi dreptul să aflaţi mai multe informaţii despre acest test de la medicul de familie sau direct de la medicul ginecolog.

După recoltare, trebuie să primiţi rezultatul în cel mult 30 de zile, la medicul de familie. Dacă frotiul este pozitiv, veţi fi îndrumată pentru investigaţii suplimentare. Dacă rezultatul este negativ, trebuie să treacă 5 ani până la următoarea testare gratuită.

Zece cazuri depistate

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, 159 de medici de familie au participat anul trecut la acest program. Dintre cele câteva mii de femei din judeţul Galaţi care au fost testate în aceeaşi perioadă, zece au fost diagnosticate cu tumori maligne în stadii incipiente. Totuşi, din cauza banilor insuficienţi care au fost alocaţi, programul a funcţionat anul trecut la limita de avarie.

Potrivit raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), din luna iunie 2012 (data la care programul a debutat - n.r.) şi până la sfârşitul trimestrului I din 2014 un număr de 606.132 femei au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1.312 au fost depistate leziuni maligne. În cazul în care medicul dumneavoastră de familie vă spune că nu este înscris în program, puteţi cere un formulat de recoltare de la orice alt medic de familie înscris, indiferent că sunteţi sau nu asigurată.

 

Citeşte şi:

Cum se manifestă cancerul care omoară cele mai multe tinere românce

Creştere explozivă a numărului cazurilor de cancer la Galaţi

 

Citit 9553 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.