ANOMALII româneşti: "Statutul asistenţilor medicali are nevoie de îmbunătăţiri"
Foto: Foto: Remus Basalic

ANOMALII româneşti: "Statutul asistenţilor medicali are nevoie de îmbunătăţiri"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România este singura ţară din Europa în care un absolvent fără bacalaureat de şcoală sanitară postliceală beneficiază de aceleaşi competenţe ca un absolvent cu diplomă de licenţă. Astfel, potrivit unei prevederi din Legea Educaţiei, absolvenţii de liceu care nu au luat bacalaureatul pot fi admişi în şcolile sanitare postliceale. La terminare, primesc titlul de asistent medical generalist, titlu de calificare egal în competenţe cu al asistentului medical generalist licenţiat - absolvent al Facultăţii de Asistenţă Medicală, cu durata de patru ani. Singura diferenţă, sesizabilă însă doar pentru cei care vor să plece la lucru în străinătate, este că asistenţii absolvenţi de facultate au diplome recunoscute automat în Uniunea Europeană.

Aceasta a fost principala problemă dezbătută la cea de-a opta sesiune de instruire a asistenţilor care a avut loc săptămâna trecută la Galaţi. Evenimentul a făcut parte din "Programul de formare a formatorilor de nivel postliceal - train the trainer - Calificarea asistent medical generalist”, organizat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti (OAMGMAMR) din România, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

"La eveniment am avut onoarea de a o avea printre noi, alături de alte oficialităţi, pe Alvisa Palese, un expert italian recunoscut în aplicarea prevederilor Directiva 2013/55/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, de modificare a Directivei 2005/36/CE. Comisia ar trebui să evalueze, în timp util, regimul de recunoaştere aplicabil titlurilor de calificare de asistent medical generalist emise în România, înainte de anul 2007. Absolvenţii şcolilor postliceale sanitare care au terminat şcoala înainte de 2010 nu au diplome conforme cu prevederile Directivei, motiv pentru care nu beneficiază de recunoaşterea automata a titlului de calificare", ne-a spus Daniela Artimof, preşedintele OAMGMAMR Galaţi.

Citit 2396 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iunie 2014 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.