* De la 1 mai, mai multe state europene au redus preţul gazelor naturale livrate populaţiei * După ce a fost campioană la scumpiri, România este codaşă la ieftiniri: numai 3 la sută * Aşa se face că românii plătesc pe gaze dublu faţă de bulgari! *
De 1 mai, românii au avut şi alte motive de bucurie în afară de zilele libere, ieşirea la iarbă verde sau micii gratuiţi de la partid. Unul ar fi că s-au ieftinit gazele. Nu cine ştie ce, dar s-au ieftinit, pentru prima dată de la Revoluţie încoace!
Problema este că nouă, românilor, de multe ori până şi bucuria ne stă în gât. Principiul este valabil şi în situaţia de faţă, deoarece s-a constatat că noi am avut cele mai mici ieftiniri dintre toate statele Europei (căci peste tot a scăzut preţul, pe fondul ieftinirii drastice - cu 300-400 la sută! - a produselor petroliere). Mai mult, am aflat şi că găina vecinului este, întradevăr, curcă: bulgarii dau pe metrul cub de gaze jumătate din cât dăm noi.
Noi - 3 la sută, bulgarii - 11,56 la sută
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a redus de la 1 mai preţul gazelor plătit de populaţie cu circa 3 la sută. Asta e vestea bună. Vestea proastă este că, tot de la 1 mai, Bulgaria a redus preţul gazelor cu 11,56 la sută şi a anunţat că de la 1 iulie va mai opera o ieftinire, probabil de 8 procente.
Spre deosebire de noi, care nu mai ieftinim nimic, cel puţin până la 1 octombrie. Dată la care, „tradiţional” vorbind, de regulă se scumpesc gazele, nu se ieftinesc. Dar poate că anul acesta vom asista la o minune!
Şi nemţii au scăzut preţul gazului livrat către populaţie. Firma EnBW, a treia mare companie energetică locală, a anunţat că va ieftini gazele cu 5,1 la sută din iulie, după ce a aplicat o serie de ieftiniri atât în ianuarie (3,8 la sută), cât şi în aprilie (4,6 la sută). În total, ar fi cam 13,5 la sută, ceea ce aruncă în ridicol acest 3 la sută oferit românilor.
Nu intrăm în amănunte, dar trebuie să precizăm că ieftiniri importante, de peste 8 procente au fost anunţate şi în Ungaria, Austria, Croaţia, Cehia şi Elveţia.
Dublu faţă bulgari, dar la plată
La 15 aprilie (momentul anunţului ieftinirii), mia de metri cubi de gaze naturale costa în Bulgaria (potrivit presei de la Sofia, citată de Mediafax) circa 544 de leva, adică 130 de euro. Asta în condiţiile în care 99 la sută din consum este acoperit din import din Rusia.
La aceeaşi dată, mia de metri cubi de gaze costa în România de două ori mai mult, adică circa 260 de euro. Evident, noi plătim la kwh/Mwh, de parcă aragazul din bucătărie ar fi centrală termoelectrică! Precizăm că am calculat preţul în euro pe baza faptului că un Mwh este plătit de populaţie cu 104,7 lei, puterea calorică medie a gazului este de 10,6 kwh pe metrul cub, iar cursul mediu este de 4,2 lei pe un euro.
Ca să nu vă încărcăm memoria cu cifre şi calcule complicate, putem să concluzionăm un lucru foarte clar: românii scot din buzunar dublu faţă de bulgari pentru a plăti metrul cub de gaze! Asta - atenţie! - în condiţiile în care noi importăm doar jumătate din ce consumăm, restul fiind producţie internă livrată la preţul de 100 de euro pe mia de metri cubi.
Cine face portofelul gros din această „combinaţie”? Evident, companiile distribuitoare: E-ON Gaz şi Distrigaz Sud.
Nu de explicaţii are nevoie populaţia!
Explicaţia ANRE, cum că a decis să lase gazele scumpe pentru că distribuitorii au avut pierderi astă iarnă, e şi nu prea e logică. Bulgarii au vândut gazele cu 130 de euro mia de metri cubi şi, cu toate acestea, companiile lor de distribuţie nu se plâng că au pierderi de acoperit. Ale noastre, au vândut la preţ dublu - dar anunţă pierderi de vreo 40 de milioane de euro!!! Cum e posibil?! Greu de spus...
Interesant este că între declaraţiile de presă ale furnizorilor şi bilanţul contabil sunt diferenţe notabile. Ambele companii de distribuire a gazelor în România au încheiat anul 2008 cu profituri consistente (de ordinul zecilor de milioane de euro!), iar pe primul trimestru din 2009 situaţia lor financiară este la fel de înfloritoare.
Atunci unde-s pierderile?! - vă întrebaţi, probabil. Ehei, aici e esenţa afacerii: companiile au anunţat „pierderi” faţă de marja de profit propusă. Adică au făcut profitul mai mic decât sperau.
Una peste alta, românii nu de explicaţii au nevoie (şi nici măcar de analize economice...). Ei vor gaze naturale. LA PREŢUL CORECT, nu la cel bazat pe creşterea marjei de profit la cote ameţitoare, care-i face invidioşi până şi pe traficanţii de cocaină!
Stau mărturie zecile de telefoane şi de mesaje pe care le primim de la gălăţenii furioşi pe „ingineriile” cu preţul gazului metan. Oamenii văd un lucru simplu: factura la gaze a crescut cu circa 50 la sută în ultimele 12 luni, iar orice fel de explicaţii docte nu fac nici două parale în faţa acestei realităţi.
„Logica” distribuitorilor: noi luăm, nu dăm!
Anul trecut, preţul plătit de populaţie la gazele naturale a crescut în trei tranşe: o dată la începutul anului (cu 8,5 la sută), a doua oară la jumătatea anului (cu 12,5 la sută), iar a treia oară la conversia din metri cubi în kwh (cu circa 10 la sută). Anul acesta, în ciuda drasticelor ieftiniri ale gazului pe piaţa mondială (cu circa 40 la sută!) distribuitorii români au preferat să ţină preţul pe loc, pentru creşterea profitului.
Factura la gaze: plus 50 la sută într-un an
În iarna 2007-2008, un proprietar de apartament de trei camere (cu centrală termică proprie) din Galaţi plătea, la un consum facturat de 250 de metri cubi, o factură medie lunară de 2,5 milioane de lei vechi. Prin aplicarea scumpirilor din 2008 (şi a conversiei la Mwh), factura lunară pentru acelaşi apartament şi acelaşi consum a ajuns la peste 3,8 milioane de lei vechi. Creşterea este, aşadar, de circa 50 la sută.