FOIȘOR nou pe Faleză? Deocamdată pe panouri...

FOIȘOR nou pe Faleză? Deocamdată pe panouri...
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am scris despre starea deplorabilă a Foişorului mare de pe Faleza inferioară. Dl. Nelu Borşan, cel care ne-a semnalat situaţia, propune acum edililor să se ocupe dumnealui voluntar de refacerea acestuia, numai să nu mai roşim când pe malul Dunării se plimbă atâţia gălăţeni, turişti, ba şi tot mai mulţi străini şi văd stricăciunile!

Între timp, Primăria a şi făcut ceva: a montat câteva panouri cu imagini ale viitorului acestui spaţiu, foarte frumoase, aşa încât ştim măcar care sunt intenţiile. Sigur, probabil că, înainte de a se construi lucruri publice folositoare la mal de fluviu, va trebui să se stabilizeze mai întâi versantul – lucru costisitor, însă necesar. Să sperăm că va fi bine!

 

 

Un hâtru, care a ţinut să rămână anonim, mi-a spus însă că se teme ca „noul” chioşc, cel făcut în 2 D, pe calculator, să nu rămână aşa. Aceasta ne-a amintit de vestita „Potemkiadă”: adică satele de carton cu care ruşii de odinioară au umilit Occidentul. Prinţul Grigori Alexandrovici Potermkin, general-feldmareşal, favorit al ţarinei Ecaterina a II-a (apropo, mort în timpul unei călătorii de la Iaşi la Nicolaev), a construit, pentru o vizită a împăratului Germaniei şi Austriei, precum şi a regelui Poloniei, „satele lui Potemkin”: localităţi întregi, înfloritoare, de fapt doar decoruri ca de teatru, din carton colorat, construite în nou-ocupatele teritorii ucrainene, reuşind chiar să-i păcălească pe vizitatori şi să acopere mizeria şi ruinele sau „răsădind” sate goale în câmp.

Ca să adaptăm situaţia, propunem astfel de panouri preventiv istorice şi prin oraş. De pildă cu viitorul pod, pe un panou la mal de Dunăre (sau la mall de fluviu), ca lângă o clădire de patrimoniu să apară viitorul maidan sau mall, lângă Palatul Gheorghiu, să vedem în sfârşit varianta reabilitată, cu librării la parter, lângă un garaj neavenit să fie reprezentate viitoarele ruine ale garajului etc.

 

Citeşte şi:

Îl folosim până la dispariţie? FOIŞORUL de pe Faleză se „destramă”

Citit 1559 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.