Autorităţile şi-au adus aminte de Castrul Roman, după cinci ani

Autorităţile şi-au adus aminte de Castrul Roman, după cinci ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După cinci ani de zile, autorităţile municipiului şi judeţului Galaţi şi-au adus aminte de memorandumul pentru reabilitarea Castrului Roman de la Tirighina, semnat în 2009 de directorii de atunci ai Muzeului de Istorie, Muzeului de Ştiinţele Naturii, Muzeului de Arte Vizuale, Teatrului Muzical, Centrului Cultural "Dunărea de Jos", Bibliotecii "V.A.Urechia" şi Teatrului de Păpuşi.

Ieri, la invitaţia prefectului Dorin Otrocol s-a desfăşurat, la Palatul Administrativ, a patra dezbatere de anul acesta privind reabilitarea castrului. Reprezentanţii instituţiilor publice au reuşit, cu această ocazie, să îşi amintească noi detalii din prevederile memorandumului. Astfel, au descoperit că, în scopul desfăşurării unor activităţi culturale, pe arealul de la Tirighina se doreşte construirea, cu fonduri europene, a unui muzeu de sit şi a unui spaţiu expoziţional cu obiecte arheologice descoperite în zonă.

Pe de altă parte, autorităţile au descoperit că eligibilă pentru depunerea unei aplicaţii pe fonduri europene, ca beneficiar principal, poate fi doar Primăria Galaţi, proprietară a terenului, în condiţiile în care Muzeul de Istorie ar putea defini conţinutul proiectului. Un impediment ar fi însă că proiectul s-ar întinde dincolo de limita de proprietate a Primăriei, pe proprietatea privată deţinută de omul de afaceri Sandu Traian. Şi problema este că, la nivelul Comisiei Europeane, nu s-a realizat niciun ghid privind utilizarea fondurilor comunitare în cadrul parteneriatelor de tip public-privat. Sandu Traian şi-a exprimat însă în mod clar deschiderea pentru găsirea unei formule optime de punere în valoare a sitului arheologic.

În final, a fost luată hotărârea ca întâlnirile pentru stabilirea detaliilor de proiect, inclusiv suprafaţa pe care s-ar putea întinde, să fie organizate în fiecare luni, de la ora 13.00. Consilierii locali Zanfir Ilie şi Gheorghe Bugeag, prezenţi la dezbatere, şi-au asumat chiar şi iniţierea unui proiect de hotărâre de CL privind reabilitarea castrului.

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.