Zeci de mii de gălăţeni bolnavi

Zeci de mii de gălăţeni bolnavi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit unui studiu de specialitate, 60 la sută dintre gălăţeni sunt supraponderali * Mai mult de 14.000 suferă de diabet * Peste 11.000 sunt în evidenţele medicilor oncologi, anunţă DJSP * Anual, sute de accidente vasculare * N-am scăpat nici de TBC *

E suficient să aruncăm o privire pe holurile policlinicilor şi spitalelor din judeţ ca să ne dăm seama că suntem tot mai bolnavi. Chiar dacă, în statistici, numărul îmbolnăvirilor scade paradoxal de la un an la altul, nimeni nu neagă faptul că numărul gălăţenilor care luptă cu boli greu de vindecat este în continuă creştere.

În parte, aceste afecţiuni grave, care pun în pericol chiar viaţa pacientului, par să fie cauzate de stres, de poluarea aerului sau poate de radiaţiile imposibil de evitat într-un oraş de dimensiunea Galaţiului. Din păcate, există şi mulţi concetăţeni care îşi fac rău cu bună ştiinţă, atunci când fumează, abuzează de alcool sau mănâncă nesănătos. Deşi multora le par inofensive, aceste vicii cotidiene pot sta la baza îmbolnăvirii grave a sistemului cardiovascular şi pot duce chiar la producerea unui atac cerebral.

Supraponderalii sunt mereu în pericol

Potrivit unui studiu realizat de dr. Magdalena Moroşanu, şeful secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, nu mai puţin de 60 la sută dintre gălăţeni sunt supraponderali. Dacă ţinem cont că populaţia judeţului este, potrivit unui raport al Direcţie Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, de 611.590 locuitori, putem spune că trăim printre sute de mii de gălăţeni... cu foarte mare greutate.

Chiar dacă unii dintre concitadinii noştri se mândresc cu cefele groase şi cu burţile peste care îşi ridică tricoul, fie vară, fie iarnă, cifrele par de-a dreptul alarmante. Şi asta pentru că simplul exces de greutate, împreună cu obezitatea sunt principalii factori care duc la apariţia bolilor cardio-vasculare. De asemenea, supraponderalii sunt primii expuşi riscului de a se îmbolnăvi de diabet.

Diabetul - o boală pentru toată viaţa

Potrivit statisticilor DJSP, în 2008 au fost înregistrate 2.583 de cazuri noi de diabet, iar numărul total al bolnavilor, la nivel de judeţ, s-a ridicat la 14.561. Problema este una deosebit de serioasă pentru că diabetul de tip II, cel mai întâlnit în rândul adulţilor, este asimptomatic. De multe ori, simptomele care îl determină pe individ să meargă la medic sunt semne ale complicaţiilor pe care diabetul le-a produs deja în organism.

Mii de tumori maligne

La finele anului trecut, în evidenţele medicilor figurau nu mai puţin de 11.426 de gălăţeni cu tumori maligne, potrivit unui raport al DJSP. Astfel, în cursul anului trecut, 1.207 gălăţeni au primit acest diagnostic. Cu alte cuvinte, doi gălăţeni din o mie au aflat că trebuie să facă tratament pentru că au o tumoare malignă. 

Accidente vasculare cu sutele

În ultimii ani, n-am fost feriţi nici de atacurile cerebrale şi nici de tumorile care apar la nivelul creierului sau la cel al coloanei vertebrale. Astfel, medicii neurochirurgi gălăţeni operează anual până la 200 de pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale şi până la 70 de tumori cerebrale, potrivit informaţiilor pe care ni le-a oferit dr. Corneliu Marinescu, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

De fapt, a precizat medicul specialist, numărul hematoamelor diagnosticate este de două ori mai mare, dar nu în toate cazurile se poate interveni chirurgical. Cei mai afectaţi sunt pacienţii de vârstă medie şi înaintată, iar cauzele principale ale apariţiei accidentelor vasculare cerebrale sunt: stilul de viaţă nepotrivit, stresul şi alimentaţia neadecvată. Cauzele apariţiei tumorilor cerebrale, pe de altă parte, sunt ceva mai greu de stabilit. Totuşi, aerul poluat, expunerea pacienţilor la câmpurile electromagnetice emise de antenele GSM şi E-urile nocive din alimente sunt tot atâtea motive care ar putea sta la baza îmbolnăvirilor.

Prea multe cazuri de boli cardio-vasculare

Bolile cardio-vasculare sunt probabil cele mai frecvent întâlnite, în rândul gălăţenilor. Numai în 2006, medicii de familie au diagnosticat, potrivit DJSP, 26.690 de persoane cu astfel de probleme de sănătate. Acestora li s-au adăugat, anual, alţi şi alţi bolnavi.

În anul 2008, 18.40 de gălăţeni au aflat că suferă de afecţiuni cardiovasculare, dintre care cele mai frecvente sunt hipertensiunea arterială – 44.023 de bolnavi la nivel de judeţ -  cardiopatia ischiemică şi infarctul miocardic. Per total, potrivit datelor oferite de dr. Costinela Georgescu, directorul DJSP Galaţi, 9.3 la sută dintre persoanele spitalizate în ultimii ani sufereau de afecţiuni cardio-vasculare. 

Tuberculoza „e (tot) cu noi”

Chiar dacă, din fericire, nu mai ocupăm un loc fruntaş la numărul de bolnavi de TBC, anul trecut, în judeţ s-au înregistrat, totuşi, 134,7 cazuri/100.000 de locuitori. Cu aceste cifre, Galaţiul a coborât în topul celor mai afectate judeţe, de pe locul doi până pe locul şapte, potrivit datelor oferite de dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog, coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Hepatita C – un duşman nevăzut

Judecând după datele DJSP, numărul de cazuri de hepatite epidemice înregistrate în 2008 a fost de doar 75, mai puţine faţă de anul precedent. Totuşi, poate că e bine să vă gândiţi de două ori înainte să răsuflaţi uşuraţi.  Dr. Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă, a precizat că România este un rezervor de hepatită C cronică, pentru că abia din anul 1997 s-a început testarea pentru acest virus a sângelui perfuzabil.

Datele prezentate nu fac decât să confirme că pentru zeci de mii de gălăţeni fiecare zi e o nouă luptă cu boală. O luptă pe care nu o pot câştiga decât cu sprijinul ferm al sistemului sanitar. De la care aşteptăm, cu toţii, mult mai mult.

Citit 894 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.