SFATUL farmacistului: Evitaţi să luaţi MEDICAMENTE după ureche!

SFATUL farmacistului: Evitaţi să luaţi MEDICAMENTE după ureche!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi automedicaţia (luarea de medicamente fără ca acestea să fi fost prescrise de un medic  - n.r.) are şi unele avantaje, specialiştii în sănătate ne recomandă să o evităm, pornind de la principiul că nu există boală, ci doar bolnav.

"Automedicaţia are în unele cazuri avantaje evidente, cum sunt începerea tratamentului în timp util de la debutul simptomelor, câştig de timp şi costuri mai mici atât pentru pacient, cât şi pentru medic, care nu mai trebuie să acorde consultaţii şi să scrie reţete. Acest lucru se aplică însă doar în cazul afecţiunilor minore. Pe de altă parte - şi aici apare adevărata problemă - automedicaţia poate antrena, din păcate, abuzul de medicamente. Ca regulă generală, combinaţiile periculoase de produse farmaceutice pot fi evitate prin limitarea abuzului. Pacientul trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului pentru orice nelămurire, să evite să ia un medicament despre care nu are informaţiile necesare şi să revină pe prospect ori de câte ori este nevoie pentru a clarifica o problemă", explică farmacistul Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Pacientul are dreptul să fie informat în privinţa scopurilor şi a efectelor tratamentului pe care îl urmează. Contează apoi să ştie modul de administrare a medicamentului, precauţiile, contraindicaţiile şi reacţiile adverse. Astfel de date le putem afla atât din prospectul medicamentului, cât şi de la medic sau farmacist.

Citiţi şi: Cum ne ferim de combinaţiile periculoase de medicamente

Citit 2402 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.