Seismologul George Purcaru AVERTIZEAZĂ: "CUTREMUR MAJOR în Vrancea, în următorii cinci ani"

Seismologul George Purcaru AVERTIZEAZĂ: "CUTREMUR MAJOR în Vrancea, în următorii cinci ani"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Seismologul tecucean George Purcaru, şeful secţiei de predicţie a Comisiei Europene de Seismologie de la Frankfurt, susţine că un cutremur major se va produce în regiunea Vramcea în următorii cinci ani.

După ce a anunţat iminenţa unui seism major în regiunea Vrancea în perioada 2012-2013, iar acesta nu s-a produs, George Purcaru ne-a declarat, într-o discuţie telefonică recentă, că predicţia ştiinţifică a cutremurelor este în prezent o problemă încă nerezolvată, chiar dacă Institutul de Fizică a Pământului are în dotare seismografe de ultimă generaţie.

Conform specialistului român, cele cinci variabile ale unui cutremur - locul, adâncimea, lungimea rupturii, magnitudinea şi timpul - sunt dificil de anticipat cu exactitate, din cauza posibilităţilor tehnologice limitate de care dispune omenirea la ora actuală. În condiţiile date, predicţiile ştiinţifice făcute pe glob au erori temporale (momentul producerii unui cutremur fiind cea mai dificil de calculat variabilă) de circa 10-15 ani.

Referitor la cutremurul prezis pentru 2013 în zona Vrancea, George Purcaru susţine că marja de eroare a timpului de producere este de 4-6 ani, astfel că acest cataclism poate avea loc oricând în următorii cinci ani. În privinţa magnitudinii, şeful seismologilor europeni susţine că aceasta va avea o valoare de 6,7-7,1 şi se va situa în palierul maximal al cutremurelor care se pot produce în zona Vrancea.

George Purcaru a devenit cunoscut în seismologie după ce a prezis devastatorul cutremur din 4 martie 1977 cu trei ani înainte. În urma lucrării respective, seismologul tecucean a fost angajat de un instititut de profil norvegian, iar ulterior s-a stabilit în Germania, unde predă la Universitatea din Frankfurt. Cea mai exactă predicţie a lui Purcaru a fost cea a unui cutremur din 1996, când eroarea de timp a fost doar de patru luni.

Citit 4719 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.