Apa dispărută

Apa dispărută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O treime dintre abonaţi, rău-platnici * Mâncate de rugină, conductele sunt un fel de fier vechi îngropat în pământ *

Cu şapte salariaţi în schemă, Sectorul Apă-Canal din oraşul Bereşti trece prin dificultăţi generate în principal de abonaţii care consumă apă şi n-o plătesc la timp, iar unii, deloc, deşi Consiliul Local menţine preţul metrului cub la 1,80 lei, nu ia pielea de pe oameni. Din 715 beneficiari de apă curentă 24 de ore din 24, la începutul acestei luni, 238 erau în neregulă cu plata. Somaţi, inclusiv în scris, să vină cu banii, evită casieria.

Altă categorie de orăşeni ce lovesc sub centură Sectorul – cei obişnuiţi să fure apă. Că ei există şi sunt activi, o dovedesc comparaţiile între cantităţile împinse în reţea de Staţia de Pompare din Râpa Şipotului, de la Pleşa, câtă este apoi livrată din bazinele de depozitare aflate la jumătatea distanţei dintre localitatea menţionată şi Bereşti, iar după acea, câtă indică, la consum, apometrele montate în locuinţele abonaţilor.

Într-o lună, de la Staţie pleacă circa 4400 de metri cubi. După citirea apometrelor, rezultatul: aproximativ 3700 de metri cubi plătibili. Scăzând consumurile proprii, între care şi umplerea maşinilor-cisternă din dotarea gărzii locale de intervenţie la incendii, a Grupului de Pompieri Militari din Galaţi, se rămâne cu… lipsa în gestiune. Apă dispărută!

Mai departe. După 37 de ani de funcţionare non-stop, conductele, din metal, uzate, se sparg când ici, când dincolo, ţinând salariaţii Sectorului sub „presiune” permanentă. Defecţiuni de remediat, în serie. Să facem precizarea că Sectorul se autofinanţează.

La ordinea zilei, facturi neachitate. Şefii din primărie cunosc situaţia. Având statutul de oraş, Bereştiul, în ciuda eforturilor făcute de primarul Octavian Dică şi echipa sa, n-a putut ajunge la banii europeni, cum se întâmplă în cazul comunelor, să poată curma necazurile de la apă, ce se ţin lanţ.

Acelaşi „film”, zi de zi: spargerea asfaltului cu răngile, săparea până la conductă, sudarea autogenă. La scurt timp însă, fiind mâncată de rugină, ţeava cedează în alt loc. E ca la nebuni!

Datorii la SANEPID şi la Apele Române, salarii plătite cu întârziere

La SANEPID, restanţe la achitarea facturilor de la analizarea periodică a probelor de apă; la Apele Române, altă datorie pe care n-o poate şterge nimeni. Pe de altă parte, abonaţi depistaţi recurgând la fel de fel de metode „piratereşti”, numai să nu plătească întreaga cantitate de apă folosită în gospodărie. De pildă: apometru numai pentru consumul de la bucătărie, baia fiind „fără”.

La rândul lor, abonaţii care plătesc în sistem pauşal nu se ostenesc să economisească apa, fiind risipitori cu actele în regulă, pe care nu-i poţi trage la răspundere. Instalaţiile din subsolurile insalubre, cu fisuri la vedere sau ascunse, sunt altă cale de pierderi necontenite de apă.

Poliţiştii comunitari, solicitaţi să ajute la disciplinarea rău-platnicilor

Cei şapte salariaţi: trei dintre ei lucrează în ture, la Staţia de Pompare, unul este administrator, iar altul casier încasator. Ceilalţi doi, respectiv, Costică Mircaş şi Anton Donose, sunt specializaţi în canalizare şi intervenţii la reţeaua de apă. Salariile acestor oameni? Mizerabile. 600 de lei.

Ca să desfunzi un canal prin care se scurg murdăriile oraşului şi să primeşti la sfârşitul lunii şase bancnote cu chipul lui I.L.Caragiale imprimat pe ele este revoltător. Lipsind însă locurile de muncă, unde să se ducă bieţii oameni - se ţin de Sector.

Pentru punerea piciorului în prag, primăria a decis, ca primă măsură, constituirea unei echipe mixte, formată din oameni de la Sector şi poliţişti comunitari, în vederea deplasării, cum se zice, din uşă în uşă. N-ai plătit, rămâi fără apă. 

Explicaţii foto:

1 - Intrat într-o gură de canal, Costică Mircaş. Deasupra, Anton Donose. Starea de uzură înaintată a reţelei de apă le-a stricat multe duminici şi zile libere. Nu termină de remediat o defecţiune că imediat apare alta... 

2 - Şi florile vor apă, nu numai oamenii. Bineînţeles că şi pe aceasta trebuie s-o plătească cineva.

Citit 876 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.