Exemplu vieţii Sfântului Pantelimon

Exemplu vieţii Sfântului Pantelimon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Panteleon, „cel puternic în toate ca un leu” a fost numele pe care l-a primit Sfântul Pantelimon, la naştere. Numele cu care este trecut în calendar şi care înseamnă „cel întru totul milostiv” şi l-a luat abia după ce a primit botezul.

S-a născut într-o familie bogată din Imperiul Roman, în antica Nicomidia (actuala localitate Ismit). Învaţă medicină, iar împăratul vremii, Maximilian, îl cheamă la palat pentru a-i sluji drept medic personal. La palat va intra Sfântul Pantelimon în contact cu realităţile creştine. Ulterior, va ajunge să nu le ceară bani pacienţilor săi, devenind „doctor fără de arginţi”. Îi sfătuia, doar, pe bolnavi, să nu se mai închine idolilor, ci să păşească spre dreapta credinţă în Hristos. Vestea despre priceperea Sfântului şi despre învăţăturile pe care acesta le promova se răspândeşte în imperiu, dar îi atrage şi invidia multor oameni importanţi. În cele din urmă, aceştia uneltesc şi îl înştiinţează pe Maximilian că Sfântul Pantelimon îngrijea un pacient ce fusese chinuit tocmai din ordin împărătesc. Sfântului i se cere să se închine la idoli şi să renunţe la Hristos şi, din cauză că refuză, este torturat, apoi decapitat.

„E bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin cuvânt, e bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin gând, e bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin laudele rânduite de Biserică, e bună cinstirea pe care o aducem oricărui sfânt sub îndrumarea Bisericii noastre, dar, iubiţi credincioşi, cea mai de căpetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfânt este să ne asemănăm cu el. Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferinţă cu putere omenească, cu dorinţa de bine pentru cel care suferă, asta o putem face şi noi; şi dacă facem cele la măsurile noastre, face şi Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Şi atunci, iată că suntem şi noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon”, spune părintele arhimadrit Teofil Pârâian, de la Mânăstirea Sâmbăta, despre modul în care trebuie să ne raportăm la duminica următoare.

Citit 974 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2014 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.