Marşul disperării

Marşul disperării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a treia oară în acest an, pensionarii gălăţeni şi-au cerut, pe stradă, dreptul la o viaţă mai bună * Oamenii au mărşăluit pe  Brăilei şi Domnească şi s-au oprit în faţa Prefecturii  * Vârstnicii au rămas extrem de dezamăgiţi de lipsa de reacţie a reprezentantului Guvernului în teritoriu *

Mai puţini decât în luna februarie, însă mai vocali şi chiar mai vioi decât atunci, aproximativ 100 de pensionari au participat, ieri, la un marş, pe traseul Ţiglina I - Bănci-Mazepa-Modern-Prefectură.

Agitând steaguri, pancarte, dar şi un portret al lui Vlad Ţepeş, bunicii au parcurs străzile Brăilei şi Domnească într-un ritm destul de alert. Pe tot parcursul acţiunii de protest, vârstnicii au fost însoţiţi de jandarmi, însă, din fericire, nu s-a înregistrat niciun incident.       

Protest la pas şi invocarea lui Carol I

Încolonaţi, cu pancarte în mâini, cu steaguri, talăngi, sau fluiere, pensionarii au încercat prin orice mijloc să atragă atenţia şi chiar să convingă trecătorii să li se alăture.

„Veniţi cu noi!”, „Mincinoşii!”, „Jos Guvernul!”, „Jos mafia!” cam aşa scandau, ieri, pe stradă, pensionarii revoltaţi.

„Testamentul regelui Carol I, din februarie 1899, arată un patriotism profund, un monarh în căutarea perfecţiunii, un om de înaltă ţinută morală, pe care nu o vedem la actualii oameni politici ai ţării”.

„Vrem la conducerea ţării şi în Parlament oameni aşa cum a fost Carol I”, a declarat liderul Alianţei Europensionarilor, Cristea Toader, cu o copie, în mâini, a testamentului lui Carol I. 

„Protestăm ca să ne cerem drepturile: grupele de muncă, majorarea punctului de pensie la minim 45 la sută din salariu mediu brut, mai multe bilete de tratament la staţiuni, inclusiv vara, servicii medicale mai bune”.

„Protestăm şi împotriva coplăţii, pentru că cinci lei pentru un pensionar înseamnă şase pâini”, a mai spus Cristea Toader, înconjurat de pensionari.

Unii dintre ei, braţ la braţ, soţ şi soţie, de ai fi spus că se plimbă. „Nu suntem la plimbare, ci la protest”, ne-a spus doamna Toma, la braţ cu soţul ei.

„Am ieşit pentru pensii, nu vedeţi că nu le mai cresc? Eu am pensie 460 de lei, iar ieri am făcut reţeta de 300 de lei. De unde bani pentru mâncare? Vine Paştele, şi ce?…”, ne-a spus, cu amărăciune, doamna.

„Este un guvern mincinos…ne-a minţit că ne dă pensii mari şi nimeni nu le face  nimic. Eu, pentru minciuni, am luat şi bătaie de la tata”, ne-a povestit un pensionar, aducându-şi aminte cum se învăţau, pe vremuri, adevăratele valori morale.

În lipsa prefectului, Vlad Ţepeş, votat

Până să ajungă în faţa Prefecturii, unde s-a oprit, coloana de protestatari s-a mai „odihnit” un pic în faţa Tribunalului şi a Primăriei, unde oamenii au huiduit copios statul.

Unii din trecători chiar s-au alăturat pensionarilor nemulţumiţi „că şi eu am pensie mică, după 24 de ani de tură de noapte.

Chiar, până unde se duc oamenii, că merg şi eu cu ei” (Ioana Marin), în timp ce alţii s-au mulţumit să le dea dreptate, de pe margine – „au dreptate oamenii, cu pensiile lor mici… de rău au ieşit în stradă, nu de bine” (Lenuţa Dinu, de braţ cu mama ei, pensionară). 

Ajunşi în faţa Prefecturii, obosiţi, pensionarii iar s-au aprins când au văzut că reprezentantul Guvernului în teritoriu nu le dă nicio importanţă şi nu mai trimite, ca altădată, conform cutumei, un funcţionar care să invite o delegaţie a protestatarilor, la discuţii…

„Vlad Ţepeş făcea legi bune, iar dacă unul nu le respecta, îl trăgea în ţeapă. De aceea, la viitoarele alegeri o să îl votăm pe Vlad Ţepeş”, ne-a spus, supărat, Vasile Mohorea. 

„Am venit ca proştii aici, nu ne ascultă nimeni”, a continuat acesta, nemulţumit că prefectul judeţului Galaţi nu a reacţionat în niciun fel la protestul pensionarilor.

„De ce nu iese? Se uită de după perdele, de sus? El nu pe noi trebuie să ne reprezinte?”, a spus şi Vasile Botezatu.

Necăjiţi că nici măcar prefectul nu îi mai ia în seamă, pensionarii au plecat acasă. În final, liderul Alianţei Europensionarilor, Cristea Toader, a urcat în Prefectură şi a înaintat un memoriu subprefectului Paul Florea.

„Nu mi-a explicat de ce nu a vrut prefectul să stea de vorbă cu noi… Poate va sta pe 26 martie, când pregătim următoarea acţiune de protest”, a spus Cristea Toader, adăugând că pe 29 aprilie pensionarii gălăţeni vor picheta Casa Judeţeană de Pensii.

Citit 864 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.