* Facultăţile de Medicină şi Drept dau teste grilă, alte trei facultăţi au teste de aptitudini, iar la celelalte admiterea se face doar pe bază de dosar *
Admiterea de anul acesta la Universitatea „Dunărea de Jos” se va desfăşura tot pe bază de dosar la majoritatea facultăţilor. Ceea ce înseamnă că, pentru elevii claselor a XII-a, nota la bacalaureat este foarte importantă. În schimb, există o serie de modificări ale regulamentului de admitere la o serie de facultăţi care organizează concurs propriu-zis.
Dosar la multe facultăţi
Pentru cei mai mulţi candidaţi la studenţie, emoţiile vor fi legate doar de afişarea listelor finale, întrucât admiterea nu va presupune decât o ierarhizare în funcţie de mediile de la bacalaureat şi din timpul liceului (la anumite discipline).
Se organizează concurs de dosare numai la Facultatea de Mecanică, Facultatea de Nave, Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică, Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor, Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, Facultatea de Inginerie Brăila, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Litere, Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie şi Facultatea de Ştiinte Economice.
Fiecare facultate îşi stabileşte singură modalitatea de calcul a mediei de admitere, însă, în general, bacalaureatul contează în proporţie de 25 până la 50 la sută. În rest, mai contează media multianuală din liceu, precum şi media multianuală la discipline considerate „de bază” pentru facultatea la care se înscrie fiecare absolvent de liceu. Astfel, la „Mecanică” şi la „Nave”, de exemplu, se ia în calcul media multianuală de la disciplinele Matematică şi Fizică, iar la „Litere” va conta media multianuală la Limba şi literatura română.
Teste grilă şi teste de aptitudini
La celelalte facultăţi ale „Dunării de Jos” candidaţii vor trece şi prin emoţiile unor probe de concurs, fie că li se vor verifica aptitudinile sau cunoştinţele. Astfel, la Facultatea de Medicină, specializarea „Farmacie”, se dă un test grilă cu 90 de întrebări, din disciplinele Biologie clasa a XI-a (Anatomie şi fiziologie) şi Chimie organică. Media finală va fi formată din 20 la sută media de la bacalaureat şi 80 la sută nota la test. Aceeaşi proporţie va fi şi la celelalte specializări, „Medicină dentară” şi „Asistenţă medicală”, doar că testul grilă va avea întrebări numai din disciplina Biologie clasa a XI-a.
Tot test grilă se dă şi la Facultatea de Drept. Întrebările vor fi din două discipline: Economie politică şi Gramatică, iar teste-grilă se pot găsi chiar pe site-ul facultăţii, www.drept.ugal.ro. Nota la test va conta în proporţie de 50 la sută, la fel ca şi media de la bacalaureat.
Facultatea de Teologie are programată o probă eliminatorie în care se vor verifica aptitudinile muzicale şi dicţia. Candidaţii vor fi notaţi doar cu admis sau respins.
Probă eliminatorie vor susţine şi candidaţii de la Facultatea de Educaţie fizică şi sport, numai că aceştia vor primi şi o notă, ce va conta la media finală.
La Facultatea de Arte, probele variază în funcţie de specializare.
La „Teatru” există probă eliminatorie (testarea calităţilor ritmice şi muzicale), care se noteaza cu admis/respins. De asemenea, există şi probe prevăzute cu note: prezentare de monologuri, povestiri, versuri sau exerciţii de improvizaţie).
La „Muzică” sunt două probe prevăzute cu note: proba vocală, eliminatorie, şi proba interpretativă. La „Arte plastice” probele constau în studiu desen, o mapă cu minim cinci lucrări şi un interviu.
Ultimele medii de admitere
În condiţiile în care şi anul trecut concurenţa la Universitatea „Dunărea de Jos” a fost consistentă, pentru candidaţi este foarte important să ştie către ce facultate ar trebui să se îndrepte şi în funcţie şi de media pe care o vor obţine la bacalaureat, plus cea din anii de studiu. Cu alte cuvinte să îşi depună dosarul la o facultate unde au şanse să intre.
Vă oferim în continuare ultimele medii de admitere înregistrate anul trecut. Este vorba despre media de admitere pe locurile de la buget. În paranteză este trecută concurenţa înregistrată.
- Facultatea de Mecanică 5.44 (1.29 pe loc)
- Facultatea de Nave 6.96 (2.47 pe loc)
- Facultatea de Inginerie electrică şi Electronică 6.41 (1.81 pe loc)
- Facultatea de Ştiinta Calculatoarelor 6.99 (2.43 pe loc)
- Facultatea de Metalurgie şi Ştiinta Materialelor 5.69 (1.23 pe loc)
- Facultatea de Inginerie Brăila 6.11 (1.06 pe loc)
- Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor 7.99 (2.44 pe loc)
- Facultatea de Medicină şi Farmacie 6.94 (4.73 pe loc)
- Facultatea de Ştiinţe 5.85 (1.89 pe loc)
- Facultatea de Litere 8.96 (3.75 pe loc)
- Facultatea de Ştiinţe Economice 8.06 (8.61 pe loc)
- Facultatea de Drept 7.46 (3.23 pe loc)
- Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie 7.96 (2.43 pe loc)
- Facultatea de Arte 7.75 (1 pe loc)
- Facultatea de Educaţie fizică şi Sport 8.36 (2.40 pe loc)
Prima sesiune a admiterii de anul acesta se va desfăşura în luna iulie, după următorul calendar:
- 13 - 16 iulie 2009 - înscrieri;
- 17 - 21 iulie 2009 - desfăşurarea probelor, afişarea rezultatelor din etapa I şi depunerea diplomelor de bacalaureat în original;
- 21 iulie ora 18,00 - afişarea listelor din etapa a II-a;
- 22 - 24 iulie 2009 - depunerea diplomelor de bacalaureat în original pentru cei admişi în etapa a II-a;
- 24 iulie ora 18,00 - afişarea listelor finale.
Ce conţine dosarul de admitere
- dosar tip mapă;
- cererea tip de înscriere;
- angajamentul candidatului;
- diploma de bacalaureat sau adeverinţa tip, în original sau copie legalizată;
- foaia matricolă, în original sau copie legalizată;
- adeverinţă medicală tip şi dovada de vaccinări;
- trei fotografii tip buletin de identitate;
- chitanţa de plată a taxei de înscriere;
- certificat de naştere, în copie legalizată;
- certificatul de căsătorie (dacă este cazul) în copie legalizată;
100 de lei dosarul
Taxa de înscriere este anul acesta de 100 de lei. Un candidat se poate înscrie la câte facultăţi doreşte, însă trebuie să achite tot atâtea taxe de admitere.
Admiterile din anii trecuţi au arătat că cei mai mulţi se înscriu la maxim două facultăţi, însă au existat şi excepţii: un candidat s-a înscris în 2008 la şapte facultăţi.