Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Cât costă VACANŢA în Maramureş şi ce poţi VIZITA acolo

Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Cât costă VACANŢA în Maramureş şi ce poţi VIZITA acolo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest episod al campaniei "Eu vara nu dorm", am hotărât să mergem în vacanță la mare distanţă de casă (aproximativ 600 de kilometri), în Ţara Maramureşului. Turiştii care ajung în zonă au ocazia să se întoarcă în timp, să fie martorii unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple. Vor descoperi acolo meşteşuguri şi obiceiuri frumoase, transmise din generaţie în generaţie, aşezări pitoreşti, dealuri înverzite, pline de flori sălbatice.

Este imposibil să nu fi auzit măcar odată în viaţă de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, inclus în topul cimitirelor unice din lume. Aici totul este vesel, iar moartea este luată, putem spune, "peste picior". Dacă, în aproape toate colţurile lumii, moartea este un moment solemn şi trist, la Săpânţa epitafurile de pe cruci stârnesc deseori râsete. Acesta a devenit faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viaţa si ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective cum ar fi „Crucea cu Soacra" sau crucea cu „Mort de Moarte forţată".

De asemenea, trebuie să vizitaţi „Cascada Cailor”, una dintre cele mai frumoase cascade din România, aflată în apropierea staţiunii turistice Borşa. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi, de acolo, se prăveleşte pe versantul abrupt al Rezervaţiei „Piatra Rea”, formând astfel o cascadă de o frumuseţe covârşitoare. Se află la altitudinea de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 metri. Tot în zonă puteţi ajunge şi la Mănăstirea „Săpânţa”, Mănăstirea „Bârsana” şi multe alte lăcaşuri de cult din lemn. Desigur, nu puteţi rata nici o plimbare cu faimoasa Mocăniţă, la Vişeul de Sus.

Cazare - de la 40 la 220 de lei

În localitatea Borşa, la Cabana „Pietrosu”, camera dublă, cu baie pe hol, costă 40 de lei, cea cu toaletă proprie, 45 de lei, iar cea cu trei locuri 50 de lei. Proprietarii Cabanei „Zimbru”, care îşi aşteaptă oaspeţii cu bucate tradiţionale, pregătite din produsele din gospodăria proprie, dau spre închiriere camera dublă cu 60 de lei, în timpul săptămânii, şi 70 de lei, în weekend. Turiştii pot sta şi la Pensiunea „Alex”, situată în apropierea centrului oraşului Borşa, camera dublă costă 70 de lei, camera triplă 90 de lei, iar cea cu patru locuri ajunge la 100 de lei.

În Vişeu de Sus, cazarea la Casa „Melinda”, situată într-o zonă liniştită în apropierea gării Mocăniţa, porneşte de la 70 de lei, într-o cameră dublă, şi ajunge la 90 de lei, pentru camera triplă, în zilele de la sfârşitul săptămânii. Proprietarii Pensiunii „Ancuţa”, anunţă, pe site-ul www.turistinfo.ro, că şederea pentru o noapte într-o cameră dublă matrimonială este 90 de lei, iar apartamentul cu două camere poate fi închiriat cu 200 de lei pe zi. Dacă sunteţi o gaşcă mai mare, puteţi închiria toată casa (şapte camere şi un apartament), cu 700 de lei. Tot la ei, micul dejun costă 10 lei, iar prânzul şi cina 30 de lei. Cei mai cu dare de mână pot sta la Vila „Landhaus”, unde pentru o cameră dublă scot din buzunar 130 de lei, iar pentru un apartament cu două camere 220 de lei. În preţ este inclus şi micul dejun.

Și localitatea Ocna Şugatag este o zonă frecvent vizitată de turişti, iar numeroasele oferte de cazare sunt dovada acestui lucru. Cu doar 60 de lei pe zi, puteţi sta într-o cameră dublă a Pensiunii „Delia”, situată la 500 de metri de staţiune. Pentru 10 lei în plus, puteţi alege Pensiunea „Mariana” - camera dublă este 70 de lei, camera triplă 90 de lei, iar apartamentul cu două camere poate fi închiriat cu 120 de lei. Ceva mai mulţi bani scoateţi din buzunar dacă staţi la Hotelul „Eurosind”, din centrul comunei Ocna Şugatag, unde camera dublă costă 110 lei, cu mic dejun inclus.

Un alt oraş maramureşan preferat de oamenii cu dor de ducă este Sighetu Marmaţiei. La „Pensiunea după apă”, aflată în Maramureşul istoric, la cinci kilometri de Sighetu Marmaţiei, puteţi dormi într-o cameră dublă cu 60 de lei, pe zi, Pensiunea „Marinela” îşi aşteaptă oaspeţii în camere duble la preţul de 100 de lei şi în camere triple la 120 de lei. Hotelul de trei stele „Grădina Morii” este ceva mai scump. Camera dublă costă 250 de lei, camera triplă 350 de lei, iar apartamentul cu două camere poate fi închiriat cu 500 de lei pe zi.

Turiştii pot alege cazare şi în satul Săpânţa. Cele mai mici tarife sunt la Pensiunea „Adriana”, unde camera dublă costă 60 de lei, preţul apartamentului cu două camere este dublu, iar camera cu patru locuri poate fi închiriată cu 100 de lei pe zi. Pensiunea „Montana” le oferă celor care îi trec pragul camera dublă cu 70 de lei, iar la Pensiunea „Săpânţa” dormitul în camera dublă este 100 de lei, în camera triplă 140 de lei, iar în cea cu patru locuri 180 de lei.

Cum ajungem la destinaţie

De la Galaţi la Borşa, aveţi de parcurs cu maşina personală peste 470 de kilometri şi trebuie să fiţi pregătit pentru o călătorie de şapte ore. Puţin mai în nord, aproximativ 20 de kilometri, este localitatea Vişeu de Sus, unde ajungeţi după un drum de şapte ore şi jumătate. Dacă doriţi să ajungeţi la Sighetu Marmaţiei, locul unde se agaţă harta-n cui, mergeţi 555 de kilometri, în aproape opt ore, iar pe combustibil plătiţi aproximativ 250 de lei.

La Sighetu Marmaţiei ajungeţi şi cu trenul, însă trebuie să schimbaţi garnitura la Iaşi şi la Salva, iar preţul biletului pentru o persoană, la clasa a II-a, este 143 de lei. Trenul pleacă din Galaţi la ora 6,08 şi ajunge la destinaţie la 22,44. Tot cu trenul, puteţi ajunge la Baia Mare (cu schimbare la Iaşi şi Dej, respectiv, Braşov), preţul tichetului de călătorie variind între 116 şi 183 de lei. Din Baia Mare, găsiţi mijloace de transport către toate staţiunile principale din Maramureş.

 

Citit 3004 ori Ultima modificare Joi, 28 August 2014 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.