Un ordin ciudat al Ministerului Apărării lasă FĂRĂ BANI Spitalul Militar din Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Un ordin ciudat al Ministerului Apărării lasă FĂRĂ BANI Spitalul Militar din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În unitatea sanitară de pe strada Traian sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi * Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor


Cu un conflict militar care ne bate iminent la graniţă şi cu mii de gălăţeni care au nevoie de asistenţă medicală, Direcţia medicală din cadrul Ministerul Apărării Naţionale a luat recent o decizie care ar putea falimenta Spitalul Militar „Dr. Aristide Serfioti”.

Cum fostului comandant al spitalului, colonelul doctor Virgil Drăgănescu, i-a expirat prelungirea anuală de contract în luna septembrie a.c., pe postul rămas astfel vacant a fost numit, prin ordin de la Bucureşti, doctorul Cornel Forţu. Funcţia ocupată până în prezent de dr. Forţu, cea de director medical, a rămas astfel fără titular, ordinul venit de la Bucureşti neaducând nicio precizare în privinţa unei eventuale ocupări a acesteia.

Activitate îngheţată

Fără director medical, comitetul director al spitalului nu va mai putea lua vreo hotărâre, indiferent de natura acesteia. Pentru ca orice decizie să fie valabilă şi să devină aplicabilă ar fi nevoie şi de semnătura directorului medical. Mai mult, unitatea sanitară nu va mai putea face nici contractările necesare pe servicii medicale cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi, prin mijlocirea acestei instituţii, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Decizia venită de la Bucureşti este valabilă până la sfârşitul lunii februarie, anul viitor. Dacă cei responsabili nu vor reveni asupra ei şi nu vor aduce modificările necesare, atunci spitalul va întâmpina greutăţi foarte mari în a asigura serviciile medicale către pacienţi, pentru că nu vom mai primi banii necesari”, ne-a declarat dr. Marcela Dragomir, medic coordonator al Compartimenului de Primiri Urgenţe al spitalului.

Victime colaterale

Doctorul Virgil Drăgănescu s-a aflat la conducerea Spitalului Militar din Galaţi pentru o perioadă de sapte ani. În tot acest timp, unitatea sanitară a fost modernizată din toate punctele de vedere.

Deşi scopul primar al spitalului este acela de a deservi pacienţii proveniţi din stucturile de apărare şi de ordine publică, mai mult de jumătate dintre pacienţi provin dintre civili. Astfel, ordinul venit de la Bucureşti îi afectează inevitabil şi pe mulţi dintre gălăţeni.

Pe cele aproximativ 200 de paturi din spital sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi. Peste jumătate dintre ei sunt civili. Lor li se adaugă bolnavii veniţi la Urgenţe (dintre care unii rămân internaţi, iar alţii merg acasă, după ce sunt consultaţi, investigaţi şi trataţi) precum şi persoanele tratate de către medicii din Ambulatoriul Integrat al spitalului.

Alături de Spitalul CFR, Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor.

Galaţiul rămâne fără soluţie de rezervă

Deoarece pentru cei aproape 250.000 de locuitori ai municipiului Galaţi autorităţile nu au reuşit încă să facă un spital municipal, Spitalul Militar reprezintă şi o soluţie de rezervă în cazul în care la Spitalul Judeţean ar izbucni o infecţie intraspitalicească (nosocomială). Astfel, dacă o secţie ar intra în carantină, pacienţii ar putea fi transferaţi la Militar, unde ar putea fi trataţi în continuare. Dacă însă spitalul de pe Traian va rămâne fără finanţare, soluţia de rezervă ar dispărea automat.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia acestei situaţii.

Citit 4689 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.