Un ordin ciudat al Ministerului Apărării lasă FĂRĂ BANI Spitalul Militar din Galaţi

Un ordin ciudat al Ministerului Apărării lasă FĂRĂ BANI Spitalul Militar din Galaţi

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

* În unitatea sanitară de pe strada Traian sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi * Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor


Cu un conflict militar care ne bate iminent la graniţă şi cu mii de gălăţeni care au nevoie de asistenţă medicală, Direcţia medicală din cadrul Ministerul Apărării Naţionale a luat recent o decizie care ar putea falimenta Spitalul Militar „Dr. Aristide Serfioti”.

Cum fostului comandant al spitalului, colonelul doctor Virgil Drăgănescu, i-a expirat prelungirea anuală de contract în luna septembrie a.c., pe postul rămas astfel vacant a fost numit, prin ordin de la Bucureşti, doctorul Cornel Forţu. Funcţia ocupată până în prezent de dr. Forţu, cea de director medical, a rămas astfel fără titular, ordinul venit de la Bucureşti neaducând nicio precizare în privinţa unei eventuale ocupări a acesteia.

Activitate îngheţată

Fără director medical, comitetul director al spitalului nu va mai putea lua vreo hotărâre, indiferent de natura acesteia. Pentru ca orice decizie să fie valabilă şi să devină aplicabilă ar fi nevoie şi de semnătura directorului medical. Mai mult, unitatea sanitară nu va mai putea face nici contractările necesare pe servicii medicale cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi, prin mijlocirea acestei instituţii, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Decizia venită de la Bucureşti este valabilă până la sfârşitul lunii februarie, anul viitor. Dacă cei responsabili nu vor reveni asupra ei şi nu vor aduce modificările necesare, atunci spitalul va întâmpina greutăţi foarte mari în a asigura serviciile medicale către pacienţi, pentru că nu vom mai primi banii necesari”, ne-a declarat dr. Marcela Dragomir, medic coordonator al Compartimenului de Primiri Urgenţe al spitalului.

Victime colaterale

Doctorul Virgil Drăgănescu s-a aflat la conducerea Spitalului Militar din Galaţi pentru o perioadă de sapte ani. În tot acest timp, unitatea sanitară a fost modernizată din toate punctele de vedere.

Deşi scopul primar al spitalului este acela de a deservi pacienţii proveniţi din stucturile de apărare şi de ordine publică, mai mult de jumătate dintre pacienţi provin dintre civili. Astfel, ordinul venit de la Bucureşti îi afectează inevitabil şi pe mulţi dintre gălăţeni.

Pe cele aproximativ 200 de paturi din spital sunt internaţi anual peste 12.000 de pacienţi. Peste jumătate dintre ei sunt civili. Lor li se adaugă bolnavii veniţi la Urgenţe (dintre care unii rămân internaţi, iar alţii merg acasă, după ce sunt consultaţi, investigaţi şi trataţi) precum şi persoanele tratate de către medicii din Ambulatoriul Integrat al spitalului.

Alături de Spitalul CFR, Spitalul Militar se află în topul preferinţelor gălăţenilor.

Galaţiul rămâne fără soluţie de rezervă

Deoarece pentru cei aproape 250.000 de locuitori ai municipiului Galaţi autorităţile nu au reuşit încă să facă un spital municipal, Spitalul Militar reprezintă şi o soluţie de rezervă în cazul în care la Spitalul Judeţean ar izbucni o infecţie intraspitalicească (nosocomială). Astfel, dacă o secţie ar intra în carantină, pacienţii ar putea fi transferaţi la Militar, unde ar putea fi trataţi în continuare. Dacă însă spitalul de pe Traian va rămâne fără finanţare, soluţia de rezervă ar dispărea automat.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia acestei situaţii.

Citit 4077 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 09:07

13 comentarii

 • postat de Victor Joi, 11 Septembrie 2014 22:05 5.13.228.*** Link la comentariu
  2
  5

  Sunt unul dintre pacientii tratati si insanatositi de medicii acestui spital de top in Galati! Un singur repros adresat dr. Blajovan...de ce l-a externat pe Fresnescu Ionel ???!!! Locul astuia este deasupra unui cuib de cuci!

  Raportează
 • postat de Pensionaru Mitica Ispravitu - sosoiu pe el si bubili, pe Ponta - Galatean get-beget dupa Baba Ispravita, ijdeleanca din Ijdileni, io neaos din Bujoru, jud. Teleorman si pensia de la combinat @ fa IP-uLe : 5.13.219.10 Joi, 11 Septembrie 2014 21:39 92.80.140.*** Link la comentariu
  3
  1

  Pensionaru Mitica Ispravitu - sosoiu pe el si bubili, pe Ponta - Galatean get-beget dupa Baba Ispravita, ijdeleanca din Ijdileni, io neaos din Bujoru, jud. Teleorman si pensia de la combinat, ba L, vaz ca deocamdata traiesti, ai internet, bubui de gras si frigideru imbacsit de salamuri si icre de stiuca, probabil de solda cat zece pensii de combinisti la otelarie, practic te ghicesc, esti o flegma de Dogar pe institutiile statului, ANI si DNA, cu ce drept firoscosule cu grade ai pretenti la sanatate si tratamente mai abitir decat sotia mea, doamna Ispravitu care a muncit efectiv multi, multi ani peste cat ai frecat-o tu pe la popota, ai chilarit soldatii, le-ai dijmuit pachetele si scrisorile, nu tot cu o gura mananci si cu un sfincter iti slobozesti rahatul din tine ca baba mea, de ce sa ai tu privilegii prapaditule, spitale speciale, drepturi de zici c-ai fost la Stalingrad ca Vasili Zaitsev, cand tu, ca generalul ismana, tundeai racanii de orice mandrie, te indopai cu haleala si duceai acasa in portbagaj cat un director de la combinatul de taiat porci, nu te-ar rabda pamantul de nehalit ... huuooo, sotia mea e la fel de dusa cu mintea ca tine dar n-are voie la Dr. Serfioti, numa dumneata, probabil vrei si ordonanta in salon, sa-i faci educatie politica, bolsevicule !!!

  Raportează
 • postat de fresnescu ionel Joi, 11 Septembrie 2014 20:26 79.117.157.*** Link la comentariu
  6
  1

  .......si mai vreti sa vedeti unite cele doua orase Braila si Galati unite intr- o metropola.Ei domnilor, cand o zbura porcul o sa mai vedeti unite cele doua orase.Cu toate ca nu ar trebui sa va spun , acum la rascruce de drumuri, o sa va spun. Dupa razboiul dintre Braila si Galati , vor exista multi eroi , care vor zacea in morminte , iar jmecheri,folsori,mitomani,profitorii ,care nu au fost implicati in razboi , vor profita de binefacerile invingatorilor,pentru ca intotdeauna invingatorii au dreptate , dreptatea este a invingatorului, si ca forta precede dreptatea. In rest numai vorbe.Mie scarba dragi galateni ...........

  Raportează
 • postat de L Joi, 11 Septembrie 2014 19:31 5.13.219.*** Link la comentariu
  9
  3

  Sunt ofiter superior in rezerva si am dreptul, la un punct de opinie privind Spitalul Militar Galati.Conform legislatiei, cadrele militarare, au prioritate fata de civili privind actul medical.Acest lucru lasa de dodit, prioritar sunt civili care au bani iar cadrele militare sunt umilite. Se inpune noi reglementari, privind respectul fata de cdrele militare, care au slujit cu credinta, statul roman.
  Este nevoie de o evaluare a medicilor ce incadreaza aceasta institutie militara. Medici trecuti in rezrva sa-si vada de treaba si institutia sa fie incadrata cu personal militar profesional.
  Sa dispara spaga pentru militari, o consider o rusine a actului medical.Sa fie incadrati medici profesionisti cu respect .
  fata de cadele militare, care au slujit cu credinta Statul roman.

  Raportează
 • postat de Spitele militare sunt necesare pentru a compensa ineficiența spitalelor civile și așa dezorganizate, slabe și puține. Joi, 11 Septembrie 2014 13:00 92.86.70.*** Link la comentariu
  0
  12

  Spitalele militare au apărut în urma celor două conflicte mondiale fiind poziționate foarte bine și chiar cu arhitectură frumoasă, aerisite cu parcuri, așa cum era odată. Au fost folosite și-n perioada comunistă pe specific de medicină militară, asigurând militarilor, aproximativ 300 000 militari, sănătatea specifică regimului militar cazon și asigurând accidentaților din aplicații în poligon o sănătate bună prin medici foarte buni, de primă clasă și profesioniști luați din studenții cei mai buni din facultățile de medicină civilă și apoi perfecționași în medicina militară cu boli și răni specifice acțiunilor militare. Azi spitalele militare sunt înzestrate cu aparatură medicală și cazare la nivel NATO, cu medici foarte buni, de primă profesionalitate, clădiri renovate, o parte din bani fiind oferiți de NATO. Pe timp de pace medicii și aparatura trebuie ''întreținută'' și au nevoie de bani, bani ce provin șe de la armată, ce sunt puțini, dar și prin ''autogospodărire'' prin îngrijirea bolnavilor civili, deci ajutând sistemul medical civil ce este deficitar în numărul de medici, asistență sanitară dificilă și săracă și chiar lipsă de profesionalism. Spitalele militare sunt necesare pentru a compensa ineficiența sistemului medical civil.

  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE Joi, 11 Septembrie 2014 12:45 185.26.182.*** Link la comentariu
  0
  13

  De acord cu matale, nene SOSO!

  Am doar o extindere a parerii matale, evident nu am cum sa-ti cer permisiunea.
  Din '90 incoace, de la portar de primarie la sef de guvern si presedinte, toti au respectat doar o sindura lege:
  - ceea ce mergea rau, las-o asa ca moare sigur;
  - ceea ce merge bine TREBUIE DISTRUS, ca nu mai putem altfel FURA.

  De ce la acel spital, "spaga era de de aceesi VALOARE ca pe vremea lu' ceasca? O ciocolata, un pachet de kent, o punga de cafea! Asta doar daca aveai capul tare si repetai operatia de "spaguire" de 4-5 ori! Si atuncea vedeai cum iese pe culuoar, dadea unui copil ciocolata, unei nacajite cafeaua, unui nacajit tigarile!

  Cum mama masii aia faceau asta? Ca nu aveau salarii speciale!

  Raportează
 • postat de soso Joi, 11 Septembrie 2014 12:35 82.137.11.*** Link la comentariu
  1
  11

  DOMNILOR SI DOAMNELOR DIN ZONA SUPEROIARA ,CE LUATI DECIZII ,DIN MINISTER,DIN GUVERN,CAND VA VETI OPRI SA STRICATI CE ESTE BUN,CE MERGE BINE?CAND VA DISPAREA DIN MINTILE DVS. ORGOLIUL ,RAUTATEA ,JACMANEALA?DE CE VRETI SA DISTRUGETI SI ACEASTA INSTITUTIE DE CARE SUNT MULTUMITI PACIENTII,APARTINATORII PACIENTILOR,SALARIATII?CAND INCEPETI SA CONSTRUITI SI NU SA STRICATI?SPITALUL ESTE BINE CONDUS DE DOMNII DIN CONDUCERE SI MEDICII SE ZBAT SA ASIGURE CONDITIILE BUNE UNUI TRATAMENT CIVILIZAT SI NORMAL.NU MAI STRICATI SI NU MAI DEFAIMATI CE ESTE BUN SI FUNCTIONEAZA .INCEPETI SI CONTRIBUITI CU MAI MULTA BUNA VOINTA SI IMPLICARE SA FUNCTIONEZE BINE IN FOLOSUL TUTUROR.NU MAI DISTRUGETI CE ESTE BUN DOMNILOR DIN FUNCTIILE DE DECIZIE.

  Raportează
 • postat de Pensionaru Mitica Ispravitu - sosoiu pe el si bubili, pe Ponta - Galatean get-beget dupa Baba Ispravita, ijdeleanca din Ijdileni, io neaos din Bujoru, jud. Teleorman si pensia de la combinat Joi, 11 Septembrie 2014 09:41 92.80.140.*** Link la comentariu
  6
  6

  Pensionaru Mitica Ispravitu - sosoiu pe el si bubili pe Ponta, neglijat, implicit ghinion in amor cum am io cu slinoasa de Ispravita si asta nu numa' punctual, sa aiba soarta lui Jeoana in 2009, pentru chestia cu Spitalul Militar, pur si simplu nu-mi place, parca-i strans de oua cand vorbeste si am obsevat, io ma uit la B1 ca nu prind decat un singur post, se ingrasa pe zi ce trece, exact ca un curcan american pentru sacrificat de Ziua Recunostintei - Galatean get-beget dupa Baba Ispravita, ijdeleanca din Ijdileni, io neaos din Bujoru, jud. Teleorman si pensia de la combinat, actualmente consumerist serios si condica la coniac cu bere - pe datorie 29 de zile si odata de pe card - de cand cu restructurarea si 36 de salarii intregi de la domnu Mittal, bineinteles si membru pesede, de fapt mai mult cartita, acoperit sa spui ce prosti p'acolo la cei din opozitie ca n-am vrut sa fac parte din turma de oi din Galati care voteaza de pe vremea lu' dej cu bolsevicii si locuiesc pe str Domneasca 13, Bl L la etaj, tel comun cu doamna mea, bisericoasa in treling si cu bigudiuri ca d'asta m-am apucat de beutura, una in Galati mai urata, mai bufnita, mai nespalata, ingalata decat ca se da mereu la stufu inghinal cu odicolon rusesc, mai sleampata si mai habotnica, propagandista, propovaduitoare, proslavitoare cu pesedeu nu se exista, a invitat-o partidu cu transport, cazare si haleala etc gratuit la toate manifestatiile, chiar si la ultima chermeza cu TSD-ul de saptamana trecuta, a dat-o de exemplu la tinerii cumparati cu o flesca de tricou si o agapa in tara lu Fasole, pardon, Mazare ca asa viitor frumos vor avea si plozii, cum traieste si isi permite doamna Ispravitu din Galati, membra fesene-fedesene-pesede din '90, zic m-am trezit direct la usa cu fermecatoru ala de la parter, Paslaru, ala de care stie toata lumea c-a fost turnator la secu, prima s-a anuntat prin telefonu 0236 - 469694 ca urca putin la noi, nebuna sa moara, s-a udat toata de emotie, cafea, uischi, cornulete din seu de oaie cu rahat, a facut si-o mamaliga ca avea o buca' de branza, dreacqu stie de unde ca io manac la cantina, pe Dogariei, il cunosc pe director, faceam misto pana mai saptamana trecuta cand ne intalneam de Marius Stan, a dat isterica peste malaiul pe care l-a scapat pe gresie cu asiratorul, practic ce mai, in apartamentul nostru s-a luminat ca niciodata, curatenie asa n-a facut panarama de nevasta-mea nici cand a vizitat-o unul mare din Consiliul Parohial, nu spui cine ca-l fac de ras in targ, a schimbat chiar si lenjeria, in mintea ei creata probabil deja se vedea goala, credea c-o si reguleaza chiparosu pe tuta @ IP: 79.117.157.53 fresnescu ionel ... ba baiete, tu esti la fel ca muierea mea,"destupat" la minte de-mi vine sa-ti stalcesc botu la cat de prost esti dar poate cine stie, dau de tine in vreo carciuma, e vreun scandal p'acolo ca se gasesc cretini care se iau de domnul Presedinte Traian Basescu si sunt iute la suriu, butonu de panica, mascatii, practic vine webeceu instantaneu ca ma stie lumea, ne legitimeaza pe toti si astfel aflu despre tine ca am glume cu astia, ne mai distram, discutam de c.ourwe ca si din cauza mea au activitate, merg cu jipurile la cate un scandal, consuma - justifica - motorina, timpul de munca etc asa ca dreaq, vezi-ti tu nebunule de Bunea Stancu ca e cu un picior deja in celula cu Voiculescu, momentan n-are voie nici sa iasa in dosu cashii sa dea porumb la porc, neispravitule, iti dai tu cu parerea despre ce treb'e la galateni, tine-ma minte ca nu e caterinca !!

  Raportează
 • postat de Iancu JIanul Joi, 11 Septembrie 2014 09:23 5.13.140.*** Link la comentariu
  1
  18

  @frasnescu ionel este pur si simplu PROST. Sigur nu locuiesti in galati odata ce poti debita o semenea fraza sa desfiintezi cel mai bun spital din galati... el si CFR. In rest numai RESTURI si SCURSURI la judetean! Cu MICI EXCEPTII... daca e sa parafrazez titlurile fituicii libere!

  Raportează
 • postat de radu Joi, 11 Septembrie 2014 09:08 81.12.150.*** Link la comentariu
  4
  11

  nu credeti ca tot acest scandal e provocat de o persoana care si-a pierdut functia de comandant?

  Raportează
 • postat de fresnescu ionel Joi, 11 Septembrie 2014 08:01 79.117.157.*** Link la comentariu
  32
  7

  La cati militari au mai ramas in Galati dupa restructurarea fortelor armate ale Romaniei dupa intrarea in NATO , consider ca Spitalul militar din Galati trebuie desfiintat si construit un nou spital militar in Braila unde si asa numarul militarilor si a unitatilor militare este de cateva ori mai mare decat cele din Galati. Sper sa nu va suparati domnilor galateni ,dar acesta este adevarul. Si asa tot impreuna Galatiul si Braila vor fi , asa ca sper sa nu va suparati. Mi-ar place sa aud ca o baza militara NATO se va infiinta la Ianca , si atunci se vezi ce natalitate la Braila va fi. Cred ca sunteti de acord cu mine si veti vota ideea.

  Raportează
 • postat de UTD Joi, 11 Septembrie 2014 07:57 89.121.206.*** Link la comentariu
  3
  27

  Personal ca la spitalul militar nu gasesti in oras...Oamenii chiar isi fac datoria...dar daca trebuiesc bani la buget pentru alegerile lui TONTA hai sa incepem sa taiem.

  Raportează
 • postat de dana Joi, 11 Septembrie 2014 06:50 5.13.145.*** Link la comentariu
  3
  26

  Trebuie sa facem ceva nu sa stam cu miinile in sin si sa iesim la tv sa facem emisiuni-luat taurul de coarne cai super de bun spitalul si medicii la fel

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.