VANDALII au început prăpădul în PARCUL VIVA, la mai puţin de un an de la deschidere (FOTO)

VANDALII au început prăpădul în PARCUL VIVA, la mai puţin de un an de la deschidere (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Stricăciunile mai mari sau mai mici umbresc aspectul celui mai modern loc de petrecere a timpului liber din Galaţi * Ele se datorează deopotrivă intemperiilor, cât şi "oamenilor de bine" certaţi cu spiritul civic * Primăria promite remedierea situaţiei


Cu toate că amenajarea parcului Viva, cu toate utilităţile, spaţiile de joacă şi de fitness, a costat aproape 500.000 de euro şi este păzit zi şi noapte de cel puţin trei oameni, gălăţenii tot au reuşit să-i provoace stricăciuni. Nu lipsesc nici efectele intemperiilor sau ale unor mici accidente. Cert este că stricăciunile devin din ce în ce mai vizibile, fie că vorbim de spaţiile verzi, spaţiile de joacă sau cele de fitness.

Aparatele de fitness au prins picioare

În pofida faptului că parcul are un sistem de irigaţii, iar angajaţii societăţii Gospodărire Urbană se preocupă de îngrijirea spaţiilor verzi, există porţiuni destul de mari în care, pe gazonul verde, au apărut un soi de "petice" în care iarba s-a uscat. Acum, că vine toamna şi uscarea gazonului este oricum inevitabilă, n-ar mai fi prea multe de făcut, dar poate că, în primăvară cel puţin, nu ar strica să fie studiat mai în detaliu de ce au apărut aceste anomalii.

Dar problemele nu se opresc aici. Podeţele care traversează iazul cu peşti şi-au pierdut strălucirea din momentul inaugurării, lacul cu care erau protejate fiind şters de intemperiile de tot felul. Şi aici ar fi nevoie de o intervenţie, pentru refacerea stratului de protecţie, astfel încât ploile şi vremea rece care va veni să nu facă şi mai mult rău. Altfel, riscăm ca podeţele respective şi unul dintre punctele de atracţie ale parcului să intre într-o degradare accelerată. De altfel, unele probleme deja au început să apară. Nu mai departe de luna trecută atrăgeam atenţia că mai multe traverse ale podului din lemn s-au rupt. Între timp, acestea au fost reparate de către constructor, ceea ce denotă că există, totuşi, receptivitate la sesizările cetăţenilor.

Ar trebui însă să vedem aceeaşi receptivitate şi în ceea ce priveşte aparatele de fitness. De această dată, nu este vorba de vreun capriciu al naturii sau de vreo deteriorare accidentală, ci de spiritul distructiv al unor concitadini de-ai noştri. Unele aparate au fost pur şi simplu vandalizate, asta în ciuda faptului că, totuşi, zona este păzită. Din unele aparate au dispărut doar componente, dar este şi unul care a dispărut cu totul. De exemplu, aparatul de fitness care atrăgea cel mai mult atenţia, skysurf, nu mai are unul din capete, iar aparatul care imită bicicleta nu mai are pedalele.

Tot unor gălăţeni "de bine" li se datorează, probabil, şi dispariţia unor glastre cu flori de la porticurile ornamentale. Valoarea estetică a amenajărilor respective este mai mare decât cea materială, se pare însă că sunt şi indivizi care fie nu înţeleg acest lucru, fie tentaţia de fura le este de nestăpânit. Oricum ar fi, poate că tot paznicii ar fi trebuit să prevină astfel de golănii.

Teren multifuncţional îngrădit de formă

Nici terenul de sport nu a scăpat de deteriorări. Plasa care îngrădeşte terenul pe care sunt amplasate porţile de fotbal şi coşurile de baschet, cu rol de protecţie pentru cei din afara terenului, este "ciuruită" în mai multe locuri. Şi nu e numai vorba de o găurică, ici, colo, ci sunt rupturi de intră omul cu totul prin ele. Cel puţin în partea inferioară, nu a mai rămas decât umbră de plasă. În partea superioară a gardului care înconjoară terenul, barele care susţin plasa stau şi ele să cadă. La cât de frecventat este terenul, de amatorii de baschet şi fotbal, poate că nu ar fi rău să se găsească o altă soluţie, mai traincă, pentru îngrădirea acestuia.

O altă problemă este legată de cişmeaua de lângă terenul de sport. Ea este folosită aproape continuu, mai ales după-amiaza, când se adună mulţi tineri să facă sport, dar se pare că a apărut o problemă la sistemul de canalizare. Acesta, cel mai probabil, pare a se fi înfundat, ceea ce face ca gazonul din jur să se transforme într-un soi de mlaştină pe suprafeţe destul de mari. Aceeaşi problemă pare însă a avea şi o altă cişmea care mai este în parc.

Investiţii noi în pregătire

Dacă tot am pomenit de Parcul Viva, trebuie să spunem că Primăria are în plan să-i aducă un plus de valoare, respectiv să investească în echiparea iazului cu un sistem de pompare, filtrare şi recirculare a apei, pentru a crea condiţii optime de trai peştilor. Costul investiţiei, aşa cum era estimat în luna mai, ajungea undeva la 90.000 de euro. Am încercat să aflăm mai multe despre acestă investiţie, însă municipalitatea ne-a răspuns că, deocamdată, proiectul nu este definitivat. Nici valoarea finală a investiţiei nu este încă estimată, prin urmare, deocamdată, suntem tot în stadiul bunelor intenţii. Nu ne rămâne decât să le vedem concretizate cât mai curând.

Se vor face reparaţiile necesare

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, municipalitatea inventariază stricăciunile din parc, iar firma de pază, în cazul în care se va dovedi că nu şi-a îndeplinit datoria, va fi penalizată pentru ceea ce s-a stricat. „Ce este pe garanţie va fi remediat de executant, restul de Ecosal”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Una peste alta, ideea nu este de a căuta neapărat ţapi ispăşitori pentru deteriorările din parc, ci aceea de a păstra acest spaţiu de relaxare la nivelul la care era când a fost dat în folosinţă. Pentru asta ar trebui, poate, mai mult interes şi din partea serviciilor municipalităţii în a se autosesiza în legătură cu eventualele probleme care pot să apară, fie ele din cauze naturale sau din cauza unor persoane certate cu spiritul civic.

Şi, desigur, şi mai important este ca toate aceste probleme să fie, aşa cum ne-a promis Primăria, rezolvate, astfel încât Parcul Viva să fie şi în anii următori un motiv de mândrie şi pentru municipalitate, dar şi pentru gălăţenii care frecventează acestă locaţie.

 

Citit 5006 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.