375 de gălăţeni şi-au TESTAT GRATUIT GLICEMIA, în această dimineaţă
Foto: Unul din trei gălăţeni testaţi are diabet sau prediabet

375 de gălăţeni şi-au TESTAT GRATUIT GLICEMIA, în această dimineaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii au răspuns şi în acest an apelului făcut de Asociaţia Diabeticilor Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos". În această dimineaţă (vineri - n.r.), între orele 8,00 şi 9,30, în jur de 375 de persoane de toate vârstele au venit în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a-şi testa gratuit glicemia. 25 de gălăţeni au fost astfel depistaţi cu diabet, iar alţi 91 cu glicemie modificată, ceea ce se traduce prin prediabet. Evenimentul este organizat an de an, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Diabetului.

 

 

"Astăzi mi-a ieşit glicemia 107, iar doamnele asistente mi-au spus că e o valoare în limite normale. Am mai făcut acest test în urmă cu jumătate de an, dar atunci îmi ieşise peste 130, cam mult. Sper să o pot păstra în valorile normale", ne-a spus Mircea Vasiliu, un gălăţean de 80 de ani.

Tot mai multe cazuri

Potrivit medicului Andreea Moroşanu, proporţia de persoane descoperite cu probleme metabolice din totalul celor testaţi este destul de mare, ceea ce reprezintă un fapt îngrijorător. Totuşi, medicii nu sunt surprinşi de rezultate, din moment ce, în judeţul Galaţi, numărul persoanelor cu diabet la ora actuală este de aproximativ 25.500, faţă de 2.793 de diabetici, înregistraţi în anul 1993. Deşi 70 la sută dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această boală continuă să fie într-o permanentă creştere şi să se numere printre cele mai invalidante şi costisitoare afecţiuni", ne-a explicat medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Cum prevenim diabetul

Adoptarea unei diete variate şi echilibrată caloric poate să ţină la distanţă diabetul de tip 2. Mesele trebuie să fie bogate în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, medicii recomandă atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de mişcare (exerciţii fizice, mers etc.). Adoptarea acestor comportamente îi ajută nu doar pe cei sănătoşi, ci şi pe persoanele deja depistate cu diabet, prin echilibrarea glicemiilor şi, astfel, a complicaţiilor severe ale bolii.

Indicele de masă corporală

Pentru a afla dacă avem o greutate corporală normală, putem calcula indicele de masă corporală (IMC). IMC se calculează prin împărţirea greutăţii pe care o avem, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii, exprimată în metri: greutate (kg)/înălţime2 (m).

 

 

Un IMC mai mic de 18,5 înseamă subpondere. Între 18,5 şi 25 înseamnă greutate normală. Între 25 şi 30 este suprapondere. Ceea ce depăşeşte 30 este considerat obezitate, care se împarte în mai multe grade. Astfel, între 30 şi 35 avem obezitate de tip I. Între 35 şi 40, obezitate de tip II. Obezitatea de tip III este între 40 şi 45. Un IMC mai mare de 45 înseamnă obezitate severă.

Citeşte şi: ALARMANT! Unul din zece GĂLĂŢENI trăieşte cu DIABET

Citit 843 ori Ultima modificare Vineri, 14 Noiembrie 2014 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.