Rente viagere agricole pentru 254 de bătrâni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La camera agricolă din comuna Oancea, o ingineră stăpână pe „pârghiile” de aplicare a prevederilor Legii viagere agricole, nr. 247 din 2005 – doamna Silvia Maftei. Se ocupă de dosarele vârstnicilor care au în proprietate personală terenuri pe care nu le mai pot munci.

Ca să beneficieze de renta viageră trebuie să le arendeze ori să le vândă, să aibă peste 62 de ani şi să nu fi deţinut, în 2005, suprafeţe mai mari de zece hectare. Cum, la Oancea, activează societăţi agricole interesate să ia pământuri în arendă, precum Camilov, Agrofarm, Recon, Fanimad, Sat-Feb, vârstnicii, bineînţeles numai dacă doresc acest lucru, pot scăpa cu uşurinţă de poverile înscrise în titlurile de proprietate, devenind arendatori. Alţii şi le-au vândut.

Nivelul rentei, pentru primii, e de 50 de euro pentru un hectar. Faci dovada, cu contractul de arendare, că are cine să le lucreze şi primeşti bani de la Agenţia pentru Domeniile Statului, beneficiind, în acelaşi timp, şi de drepturile ce ţi se cuvin de la arendaş – produse în natură sau echivalentul lor în bani.

Ceilalţi, care şi le-au vândut, în cazul Oancei, vreo 32 de bătrâni, primesc 100 de euro pentru un hectar, până la sfârşitul vieţii. Atenţie: contractul de vânzare-cumpărare trebuie să fie intabulat, iar terenurile să se afle în extravilan şi să aibă destinaţie agricolă.

Câteva nume de onceni care au în buzunare carnete de rentier, eliberate de Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă: Toader Cornea, în vârstă de 86 de ani, Măndiţa Buşilă, de 83 de ani, bolnavă, căzută la pat, Ion Chiriloaie, Aurel Chiriloaie…

Citit 1073 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.