Nu mai puţin de cinci cadre didactice de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au reuşit să obţină titlul de „Profesor Bologna”, în cadrul unei gale care a avut loc recent la sala Ateneului Român din Bucureşti.
Este vorba despre şef lucrări dr. Constantin Ardeleanu (Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie), conf. dr. Nicolae Diaconu (decan al Facultăţii Transfrontaliere de Ştiinţe Umaniste şi Inginereşti Galaţi-Cahul), şef lucrări dr. Sorin Dorin (Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor), şef lucrări drd. Constantin Georgescu (Facultatea de Mecanică) şi prof. dr. Elena Mereuţă (prodecan al Facultăţii de Mecanică).
De asemenea, a mai fost premiat, post-mortem, pentru întreaga carieră didactică, prof. dr. Mircea Bulancea.
În cadrul galei organizate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au primit distincţii aproximativ 120 de cadre didactice de la toate universităţile din ţară.
Premianţii nu au fost aleşi de comisii sau de minister şi nici de alţi profesori, ci de beneficiarii actului de învăţământ: studenţii. „Gala Profesorilor Bologna” a încheiat astfel un proiect desfăşurat pe mai multe luni, în care studenţii din România au fost invitaţi să îi aleagă pe cei mai buni profesori, după o serie de criterii stabilite de ei.
Profilul „Profesorului Bologna”
Astfel, în relaţia cu studentul, un „Profesor Bologna” trebuie să arate o atitudine respectuoasă, să ţină cont de opinia studenţilor şi să îi încurajeze permanent în toate demersurile pe care le fac. Şi, cel mai important, un profesor bun trebuie să direcţioneze studentul către studiul individual.
În ce priveşte metodele de predare, profesorul trebuie să prezinte obiectivele cursului în sine, dar şi pe ale fiecărei lecţii în parte. De asemenea, trebuie să aibă grijă să distribuie suportul de curs, înaintea începerii semestrului, pe internet, în bibliotecă sau la secretariatele facultăţilor şi să folosească metode moderne atât în ce priveşte predarea, cât şi la capitolul evaluare. Potrivit profilului realizat de ANOSR, un profesor „tare” informează studentul cu privire la modalitatea de examinare încă de la primul curs şi nu mai modifică regulile pe parcurs.
„Evaluarea trebuie să se bazeze atât pe teorie, cât şi pe practică. Neapărat trebuie să fie o evaluare obiectivă, care să evidenţieze corect gradul de pregătire a studentului”, se precizează în profilul examinatorului ideal, elaborat de ANOSR.
Explicaţie foto: Au fost premiaţi cei mai buni profesori din ţară
Foto: webphoto.ro