„Luxul” de a fi bolnav în România

„Luxul” de a fi bolnav în România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Casa de Asigurări nu mai are bani pentru laboratoare * Pacienţii săraci renunţă la investigaţiile pe care nu le pot plăti * Liste de aşteptare * Programări la analize, în noiembrie * Speranţa că va fi deblocat Fondul de rezervă *

Anul acesta, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) i-au fost alocate fonduri insuficiente pentru explorările paraclinice (analize medicale de laborator, radiografii, ecografii, tomografii ş.a.). Doar 30 la sută din suma alocată anul trecut! Adică nici măcar jumătate! Drept consecinţă, bolnavii pleacă de la medicii de familie sau specialişti (din ambulatorii) cu  „trimitere” la „analize” sau la „raze”, trimitere  care însă nu le e de nici un folos.

Interesându-ne - neoficial, precum oricare pacient - la câteva laboratoare, am primit răspunsuri descurajante.

La „Vitalmed” ni s-a spus că deja se fac programări pentru luna… noiembrie: „Sunt foarte multe cereri, iar Casa de asigurări nu mai are cu ce să deconteze analizele, aşa că pacienţii sunt înscrişi într-un caiet şi sfătuiţi să revină peste… două, trei luni”.

La Centrul „Expertmed Irina”, răspunsul este similar: „Nu avem fonduri. Se plătesc toate analizele. Cu trimitere de la medicul de familie, mai facem doar ecografii. Reveniţi eventual cu un telefon la 1 iulie”.

La „RealMedical”, am fost informaţi sec: „Nu sunt fonduri, nu facem liste şi nu vă putem spune când să reveniţi!”.

Şi exemplele pot continua, lipsa finanţării afectând toate laboratoarele şi cabinetele care au contracte încheiate cu CJAS pentru investigaţii paraclinice. Evident că la cele care fac explorări prin tomografie, rezonanţă magnetică şi alte investigaţii costisitoare, întrebarea ar fi părut lipsită de sens.

Ce spun medicii?

Dr. Michaela Gagionea, medic primar de familie: „De nevoie, majoritatea bolnavilor îşi fac investigaţiile contra-cost. Situaţia este critică însă pentru cei care nu îşi permit şi aceştia sunt tot mai mulţi din cauza recesiunii. Am destui pacienţi cu venituri modeste care nu s-au mai întors cu rezultatele investigaţiilor pentru precizarea diagnosticului. Şi mai e o problemă, oamenii sunt puşi pe drumuri de laboratoarele care-i programează peste două, trei luni, deoarece trimiterea este valabilă 30 de zile. După expirarea acestei perioade, laboratoarele le cer bolnavilor (cărora le-a venit rândul la analize) să revină la cabinet pentru modificarea datei. Nu e corect! Mulţi bolnavi cu venituri modeste renunţă şi ajung să îşi ignore boala”.

La rândul său, dr. Daniela Ungurianu relevă încă o anomalie: „Sunt bolnavi cărora le dau scrisori medicale pentru investigaţii medici specialişti care nu au contract cu CJAS. Vin la noi cu aceste hârtii fără valoare legală şi se enervează când le explicăm că scrisorile medicale se emit numai pe formulare speciale şi doar de către medici în relaţie cu Casa”.

În atare situaţie, bolnavul sărac are o singură soluţie pentru investigaţii, internarea. Doar teoretic însă, deoarece nici spitalele nu mai au bani pentru „paraclinice”, astfel că, din această cauză, se face o selecţie „la sânge” a cazurilor pentru care „se aprobă” investigaţii.

Ce spun bolnavii?

Profira Anghel: „Fiul meu de 23 de ani are o tumoare la cap. A fost operat în urmă cu doi ani la Bucureşti, iar acum a început din nou să aibă dureri şi ameţeli. Doctorii de aici ne-au spus că-i trebuie RMN. Costă şase milioane de lei vechi. Nu-i avem. Este aproape cât pensia mea laolaltă cu pensia lui pe caz de boală. Am plătit nişte analize, un milion şi patru sute. Mai mult nu avem de unde”.

„La RMN ne-au zis că şi dacă ei ar primi bani de la asigurări azi, băiatului meu i-ar veni rândul  prin toamnă. Aş merge cu el la Bucureşti, la spitalul unde l-au operat, dar ne trebuie trimitere şi pentru asta tot are nevoie de RMN. Poate ne-o da medicul de familie trimitere şi fără RMN ca să-l pot interna. Mare pedeapsă să fii bolnav în vremurile astea!

Şi exemplul fiului doamnei Anghel este doar unul singur din mii şi mii.

Perspectiva unui supliment financiar

Despre „criza analizelor”, preşedintele-director al CJAS, farm. Olimpia Buzia, afirmă: ”Într-adevăr, anul acesta am primit mai puţini bani pentru paraclinice, dar Casa Naţională de Asigurări ne-a solicitat propuneri pentru o rectificare (devenită posibilă după şase luni). S-ar putea să fie deblocat fondul de rezervă, ca în alţi ani. În orice caz, există premise pentru o suplimentare a finanţării la acest capitol bugetar, realizabilă în scurt timp”.

Aşa să fie, căci situaţia este intolerabilă nu doar în cazul bolnavilor săraci, ci şi a tuturor celorlalţi care contribuie lunar la Fondul asigurărilor de sănătate cu  echivalentul contravalorii unui set de analize! Cel puţin!

Citit 1885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.