* Adulţii care au între 18 şi 39 de ani pot beneficia de o consultaţie preventivă gratuită o dată la trei ani * Pentru gălăţenii trecuţi de 40 de ani, controlul medical gratuit devine anual
Luna mai a adus, în sistemul sanitar din România, obligativitatea folosirii cardului naţional de sănătate. Pe lângă mult mediatizatul proiect, 1 mai a venit însă şi cu o serie de modificări care, dacă sunt aplicate aşa cum scrie pe hârtie, înseamnă dreptul tuturor gălăţenilor, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi, la mai multe servicii medicale gratuite la medicul de familie. Scopul acestor consultaţii, incluse în pachetul minimal de asigurări şi în cel de bază, este unul preventiv, iar numărul consultaţiilor gratuite depinde de vârsta asiguratului.
Servicii medicale preventive pentru copii
La externarea din maternitate nou-născutul trebuie înregistrat şi luat în evidenţă pentru eventualele probleme de sănătate depistate la naştere. Examenul clinic se concentrează pe fontanele, ochi, cord/plămâni, tegumente, aparatul neuro-musculo-scheletic (membre, dezvoltare neuro-motorie, conform vârstei - n.r.), organe genitale, extremităţi, evaluarea hidratării, evaluarea alimentaţiei, observarea tehnicii de alăptare şi consiliere pentru alăptare eficientă. La o lună, bebeluşul este din nou măsurat şi cântărit de medicul de familie. Părintele primeşte, cu aceeaşi ocazie, sfaturi referitoare la igiena copilului, la modul de alăptare, la respectarea calendarului de vaccinare, la respectarea condiţiilor de igienă şi la măsurile necesare pentru prevenirea accidentărilor. Consultaţii preventive asemănătoare au loc şi atunci când sugarul împlineşte două şi, mai apoi, patru luni.
La şase, nouă, 12, 15 şi 18 luni, medicul de familie face consultaţii la fel ca cele de mai sus, la care se mai adaugă şi oferirea de sfaturi legate de alimentaţia complementară alăptării şi de dezvoltarea corectă a dentiţiei. Copilul este consultat şi atunci când împlineşte doi, trei, patru, şi cinci ani. Spre deosebire de examinările anterioare, medicul evaluează acum obiceiurile alimentare şi îi consiliază pe părinţi în vederea asigurării unei alimentaţii gratuite a copilului. La şase, şapte, opt, zece şi 11 ani, medicul verifică şi indicele de masă corporală a copilului, pentru depistarea din timp a predispoziţiilor către obezitate.
Pentru adulţii între 18 şi 39 de ani
Persoanele asimptomatice care se încadrează în această categorie de vârstă beneficiază, o dată la fiecare trei ani, de o serie de analize cu scop preventiv, ale căror rezultate sunt trecute într-o riscogramă. Riscograma va cuprinde următoarele: evaluarea stilului de viaţă, consemnarea statusului curent privind fumatul (pachete/an), consumul problematic de alcool, evaluat prin completarea chestionarului standardizat, activitatea fizică, dieta, sfaturile minimale pentru schimbarea acestor comportamente. Medicul evaluează apoi Riscul Cardiovascular (RCV) al pacientului şi îi recomandă o serie de măsuri de schimbare a stilului de viaţă, individualizat, în funcţie de mărimea riscului stabilit. Pacienţii cu risc cardiovascular înalt sau cu factori individuali crescuţi sunt incluşi în sistemul de monitorizare activă destinat special acestor pacienţi. Medicul mai evaluează şi riscul oncologic, precum şi pe cel de sănătate mintală.
Un control pe an pentru cei trecuţi de 40 de ani
Gălăţenii aparent sănătoşi, care au împlinit deja 40 de ani, beneficiază de o consultaţie preventivă gratuită (identică cu cea acordată persoanelor cu vârste între 18 şi 39 de ani - n.r.) în fiecare an. Recent, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că se gândeşte la o serie de sancţiuni pentru asiguraţii care, în decurs de trei ani, nu vin cel puţin o dată la medicul de familie pentru o astfel de consultaţie. Până în prezent însă, nu a fost stabilit şi cuantumul acestor sancţiuni.