"Galaţiul merită un CINEMATOGRAF": "Dacia" şi "Flacăra" - degradare la indigo
Foto: Foto Florin Răvdan

"Galaţiul merită un CINEMATOGRAF": "Dacia" şi "Flacăra" - degradare la indigo
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

 

Despre cinematografia la Galaţi, în 2015, nu sunt prea multe lucruri de spus. Cei care vor să vadă un film într-o sală de cinema, cu o mână de prieteni sau chiar singuri, sunt nevoiţi să străbată distanţa până la mall-ul brăilean, dotat cu multiplex.

Gălăţenii sunt împărţiţi în două tabere când vine vorba despre acest subiect: o parte vrea ca la mall-ul din Galaţi să se construiască şi un cinematograf cu două sau trei săli, în timp ce alţii spun că oraşul are alte probleme, mult mai presante.

Dreptatea este, ca de obicei, undeva la mijloc. Un cinematograf nu reprezintă doar un loc unde gălăţenii îşi pot da întâlnire sau unde pot vedea cele mai noi efecte speciale folosite în filme, ci este şi un loc de cultură, ca şi teatrul sau opera. A vedea un film este un act de cultură, oricât de greu de crezut ar părea...

În trecut, Galaţiul oferea nouă astfel de locuri. Două dintre cele mai importante cinematografe din Galaţi au fost "Dacia", situat în Micro 21, şi "Flacăra", situat în Micro 40, iar cozile de atunci de la casele de bilete sunt acun doar o amintire îndepărtată.

"Flacăra", un cinematograf de cartier

Cunoscut drept cinematograful la care filmele ajungeau după ce treceau prin tot oraşul, "Flacăra" era vizitat de mulţi dintre cei care locuiau în Micro 38, 39 şi 40. O parte dintre ei încă mai locuiesc acolo şi spun, cu amărăciune în glas, că le este dor de vremurile când se înghesuiau la film. În epoca post-cinema, cinematograful „Flacăra” a fost o vreme discotecă de cartier, însă acum e doar o ruină, singurii care îi mai calcă pragul fiind câinii vagabonzi şi şobolanii.

Aflat lângă un părculeţ pentru copii şi o şcoală, fostul „Flacăra” este acum înconjurat de cârciumi şi baruri, despre care oamenii susţin că sunt destul de rău famate şi nu amintesc deloc de locul în care, cu zece minute de începerea filmului, rulau desenele animate care îi făceau pe copiii obişnuiţi cu cele cinci minute de animaţie de la televiziune să tresară de fericire.

"Dacia", geamuri sparte şi un miros de nesuportat

O plimbare în jurul clădirii care a adăpostit cinematograful „Dacia” îţi poate face nasul să plece la promenadă în altă zonă. Mirosul de gunoi stătut, de mortăciune şi imaginea dezolantă a pereţilor murdăriţi de graffiti cu tot felul de mesaje, care mai de care mai directe, de la susţinerea echipei de fotbal la declaraţii de dragoste sau de război, nu te trimite nicidecum cu gândul la ideea de cinematograf. De altfel, doar cei mai în vârstă mai ştiu ce a fost acolo, mulţi dintre tineri neştiind nici măcar locaţia exactă a fostului cinematograf "Dacia".

„Au trecut mulţi ani de când nu am mai văzut un film la cinema. Cred că ultimul a fost "Zbor deasupra unui cuib de cuci", la "Dacia". Dar asta acum mulţi ani. E păcat că un oraş cu 250.000 de locuitori nu mai are o sală de proiecţie şi că tinerii trebuie să se ducă tocmai la Brăila pentru aşa ceva", ne-a spus Romeo Mihalache, un gălăţean în vârstă de 68 de ani.

Cele două cinematografe au o construcţie asemănătoare, dar şi un grad de degradare identică. Geamurile sunt sparte, iar cele care au mai rămas în picioare se ţin „de un fir de aţă”, mirosul în jurul clădirilor este groaznic, iar ideea ca în acele săli să se mai înghesuie lumea la filme noi este o utopie.

Autorităţile locale au încercat, în două rânduri, să preia cele două clădiri din administrarea RADEF RomâniaFilm şi să le treacă în domeniul public local, însă nu au reuşit. Dacă va mai fi şi o a treia încercare, nu ştie nimeni momentan. Cert este că Galaţiul merită un cinematograf, iar un astfel de loc nu ar aduce doar o nouă formă de petrecere a timpului liber, ci şi câteva locuri de muncă în plus.


CITEŞTE ŞI: "Ţiglina" - ultimul cinema închis, primul uitat

Citit 5587 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 10:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.