Campania VL "Galaţiul merită un cinematograf" - Speranţa pentru o sală de cinema moare ultima (FOTO)

Campania VL "Galaţiul merită un cinematograf" - Speranţa pentru o sală de cinema moare ultima (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urma campaniei „Galaţiul merită un cinematograf”, am aflat de la oamenii din oraş că o sală de proiecţie ar fi un vis pentru majoritatea gălăţenilor. Indiferent de zona în care am vorbit cu cetăţenii, aceştia şi-au adus aminte cu plăcere de vremurile când mergeau ori la "Flacăra", ori la "Dacia" sau la "Central" şi vedeau filme împreună cu soţia, iubita sau copiii lor. Acum, însă, Galaţiul suferă foarte mult la acest capitol, fiind devansat de oraşe precum Focşani, Buzău sau Brăila, ca să le menţionăm doar pe cele din apropiere.

35 de kilometri, pentru un film nou

Pe parcursul campaniei, am încercat să aflăm de la oameni de ce este important ca un oraş precum Galaţiul să beneficieze de un cinematograf modern. "În Galaţi locuiesc aproximativ 300.000 de persoane, cel puţin pe hârtie. Reali să zicem că sunt vreo 250.000. Ori, asta ne clasează în primele cinci oraşe ale ţării ca populaţie. Cum să nu avem o sală de cinema de măcar 100 de locuri? Adică la Focşani sau la Râmnicu Sărat, oraşe considerabil mai mici, se poate, iar la noi nu? Nu mi se pare normal să străbat 35 de kilometri, până la Brăila, când vreau să văd un film nou", ne spunea Andrei Ivan, un tânăr de 25 de ani, care locuieşte în Piaţa Energiei.

"Îmi aduc aminte cu drag de cozile din urmă cu 30 de ani"

"Îmi aduc aminte cu drag de cozile care se făceau la cinema în urmă cu 30 de ani. Acum, toate cinematografele sunt doar o adunătură de pietre puse una peste alta. Se înghesuie doar şobolanii şi oamenii străzii pe-acolo. Ştiu prea bine că RADEF - RomâniaFilm administrează acele clădiri, dar cred că, dacă s-ar dori, Primăria ar putea lua măsuri pentru construirea unei săli de cinema. Le-ar mai da o ocupaţie tinerilor, care şi-aşa nu au prea multe de făcut într-un oraş aproape mort", ne-a spus şi Romeo Mihalache, un gălăţean în vârstă de 68 de ani.

Iniţiativă cetăţenească ignorată

Asociaţia "Galaţi, Oraşul Meu", în frunte cu preşedintele acesteia, Bogdan Radu Brânzan, a iniţiat mai multe acţiuni de protest pentru înfiinţarea unui cinematograf în oraşul de la Dunăre. Ultimul dintre acestea a avut loc pe 27 martie, în faţa fostului Cinema "Ţiglina", când mai mulţi gălăţeni s-au aşezat pe scaune şi au „vizionat” un film în aer liber. La finalul proiecţiei imaginare, spectatorii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat, în speranţa că Primăria va lua măsuri în privinţa înfiinţării unei săli de cinema la Galaţi.

Săptămânal cinematografic, la Casa de Cultură

"Avem un parteneriat cu o firmă din Bucureşti, care ne va distribui mai multe filme pe care să le prezentăm la Casa de Cultură a Sindicatelor. Proiecţiile vor avea loc în fiecare weekend, excepţie făcând zilele în care sala este ocupată de piese de teatru sau alte spectacole. Gălăţenii merită un cinematograf, şi cum un Cinema City nu va fi construit prea curând, iar cinematografele tradiţionale nu vor fi renovate, aceasta este cea mai bună soluţie pe care am găsit-o", a declarat Bogdan Brânzan, preşedintele asociaţiei "Galaţi, oraşul meu".

Primăria ridică, momentan, din umeri

Într-o recentă conferinţă de presă, primarul Marius Stan a declarat că reabilitarea unui cinematograf tradiţional nu este rentabilă şi că singura soluţie pentru proiecţii de filme în Galaţi o reprezintă construirea unui Cinema City. Din nefericire, aceste săli nu se construiesc la distanţe mai mici de 50 de kilometri una de cealaltă, aşa că, pentru moment, Galaţiul rămâne singurul mare oraş din România fără o sală de cinematograf.

"S-a încercat, în două rânduri, preluarea cinematografelor gălăţene din administrarea RADEF - RomâniaFilm şi trecerea lor în domeniul public local. În primă fază, ne-am lovit de un refuz, iar apoi birocraţia a fost cea care ne-a împotmolit. Din nefericire, în acest moment ar fi necesari mult prea mulţi bani pentru reabilitarea acestor cinematografe, aşa că Primăria nu va mai face astfel de demersuri", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Până la apariţia un cinematograf modern, gălăţenii vor merge în continuare în Grădina de Vară a Teatrului "Nae Leonard", în Casa de Cultură a Sindicatelor şi în diverse parcuri pentru astfel de proiecţii. Ori, dacă sunt dispuşi să plătească benzina, pot merge în cinematograful noului Galaţi: Cinema City Brăila!

Foto Florin Răvdan

Citit 5094 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Mai 2015 02:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.