Campania VL "Galaţiul merită un cinematograf" - Speranţa pentru o sală de cinema moare ultima (FOTO)

Campania VL "Galaţiul merită un cinematograf" - Speranţa pentru o sală de cinema moare ultima (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urma campaniei „Galaţiul merită un cinematograf”, am aflat de la oamenii din oraş că o sală de proiecţie ar fi un vis pentru majoritatea gălăţenilor. Indiferent de zona în care am vorbit cu cetăţenii, aceştia şi-au adus aminte cu plăcere de vremurile când mergeau ori la "Flacăra", ori la "Dacia" sau la "Central" şi vedeau filme împreună cu soţia, iubita sau copiii lor. Acum, însă, Galaţiul suferă foarte mult la acest capitol, fiind devansat de oraşe precum Focşani, Buzău sau Brăila, ca să le menţionăm doar pe cele din apropiere.

35 de kilometri, pentru un film nou

Pe parcursul campaniei, am încercat să aflăm de la oameni de ce este important ca un oraş precum Galaţiul să beneficieze de un cinematograf modern. "În Galaţi locuiesc aproximativ 300.000 de persoane, cel puţin pe hârtie. Reali să zicem că sunt vreo 250.000. Ori, asta ne clasează în primele cinci oraşe ale ţării ca populaţie. Cum să nu avem o sală de cinema de măcar 100 de locuri? Adică la Focşani sau la Râmnicu Sărat, oraşe considerabil mai mici, se poate, iar la noi nu? Nu mi se pare normal să străbat 35 de kilometri, până la Brăila, când vreau să văd un film nou", ne spunea Andrei Ivan, un tânăr de 25 de ani, care locuieşte în Piaţa Energiei.

"Îmi aduc aminte cu drag de cozile din urmă cu 30 de ani"

"Îmi aduc aminte cu drag de cozile care se făceau la cinema în urmă cu 30 de ani. Acum, toate cinematografele sunt doar o adunătură de pietre puse una peste alta. Se înghesuie doar şobolanii şi oamenii străzii pe-acolo. Ştiu prea bine că RADEF - RomâniaFilm administrează acele clădiri, dar cred că, dacă s-ar dori, Primăria ar putea lua măsuri pentru construirea unei săli de cinema. Le-ar mai da o ocupaţie tinerilor, care şi-aşa nu au prea multe de făcut într-un oraş aproape mort", ne-a spus şi Romeo Mihalache, un gălăţean în vârstă de 68 de ani.

Iniţiativă cetăţenească ignorată

Asociaţia "Galaţi, Oraşul Meu", în frunte cu preşedintele acesteia, Bogdan Radu Brânzan, a iniţiat mai multe acţiuni de protest pentru înfiinţarea unui cinematograf în oraşul de la Dunăre. Ultimul dintre acestea a avut loc pe 27 martie, în faţa fostului Cinema "Ţiglina", când mai mulţi gălăţeni s-au aşezat pe scaune şi au „vizionat” un film în aer liber. La finalul proiecţiei imaginare, spectatorii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat, în speranţa că Primăria va lua măsuri în privinţa înfiinţării unei săli de cinema la Galaţi.

Săptămânal cinematografic, la Casa de Cultură

"Avem un parteneriat cu o firmă din Bucureşti, care ne va distribui mai multe filme pe care să le prezentăm la Casa de Cultură a Sindicatelor. Proiecţiile vor avea loc în fiecare weekend, excepţie făcând zilele în care sala este ocupată de piese de teatru sau alte spectacole. Gălăţenii merită un cinematograf, şi cum un Cinema City nu va fi construit prea curând, iar cinematografele tradiţionale nu vor fi renovate, aceasta este cea mai bună soluţie pe care am găsit-o", a declarat Bogdan Brânzan, preşedintele asociaţiei "Galaţi, oraşul meu".

Primăria ridică, momentan, din umeri

Într-o recentă conferinţă de presă, primarul Marius Stan a declarat că reabilitarea unui cinematograf tradiţional nu este rentabilă şi că singura soluţie pentru proiecţii de filme în Galaţi o reprezintă construirea unui Cinema City. Din nefericire, aceste săli nu se construiesc la distanţe mai mici de 50 de kilometri una de cealaltă, aşa că, pentru moment, Galaţiul rămâne singurul mare oraş din România fără o sală de cinematograf.

"S-a încercat, în două rânduri, preluarea cinematografelor gălăţene din administrarea RADEF - RomâniaFilm şi trecerea lor în domeniul public local. În primă fază, ne-am lovit de un refuz, iar apoi birocraţia a fost cea care ne-a împotmolit. Din nefericire, în acest moment ar fi necesari mult prea mulţi bani pentru reabilitarea acestor cinematografe, aşa că Primăria nu va mai face astfel de demersuri", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Până la apariţia un cinematograf modern, gălăţenii vor merge în continuare în Grădina de Vară a Teatrului "Nae Leonard", în Casa de Cultură a Sindicatelor şi în diverse parcuri pentru astfel de proiecţii. Ori, dacă sunt dispuşi să plătească benzina, pot merge în cinematograful noului Galaţi: Cinema City Brăila!

Foto Florin Răvdan

Citit 4848 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Mai 2015 02:36

15 comentarii

 • postat de Robert Popescu
  Vineri, 29 Mai 2015 15:36
  5.254.65.***
  Toata treaba asta cu cinemaul, este o DIVERSIUNE.
  La Galati, nu este cinema de ani si ani de zile. Uite d-aia nu au mers lucrurile bine la Sidex si alte mari intreprinderi. Uite d-aia am ramas fara apa si caldura. Uite d-aia ne merge asa de rau, ca nu avem cinema.
  Daca aveam cinema, totul era roz.
  Un circ nu vreti? Ca si de asta, avem deja. Zilnic.
  6
  8
  Raportează
 • postat de abc
  Vineri, 29 Mai 2015 15:32
  109.166.208.***
  Nu va cramponati de cinema city!
  Aveti acum o solutie: Casa rosie care zace goala, parasita dar care poate fi adaptatata perfect.
  Candva, la subsol era discoteca.
  1
  7
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 29 Mai 2015 15:23
  82.208.137.***
  Puneti prelata (cort tip balon) la Gradina de vara Central, reabilitati toaletele si veti avea cinematograf functional cu minimum de cheltuiala.
  0
  9
  Raportează
 • postat de adevarul adevarat
  Vineri, 29 Mai 2015 14:35
  86.34.10.***
  ALO ati inebunit ???Pai voi vreti cinematograf???? Ia vedeti-va lungul nasului....!!!! Vreti sa iasa acum in strada cei care vor apa si caldura MOCA sa faca panarama ca primaria cheltuieste banii pe cinematografe ???? Aveti tupeu de cereti asa ceva !!! Ce va trebuie voua cultura ??? Acum lasand gluma la o parte,daca ar exista profit de pe urma cinematografelor ,fiti convinsi ca se gasea un privat care sa deschida asa ceva....!!!!Dar nu exista profit suficient si de aceia nimeni nu va investi in ceva neprofitabil sau cu un profit mic...!!!! Daca ar fi fost cinematografele a primariei ,poate era o mica sansa dar asa chiar ca investitia nu stiu daca ar merita..!!! Si ma repet ,daca ar exista profit fiti convinsi ca s-ar fi gasit vreun privat care sa investeasca....!!!!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de MacAddy
  Vineri, 29 Mai 2015 13:42
  82.176.162.***
  nu fiti incuiati... cinemaul din gl va intra in conflict cu ala din br deci cineva pierde bani. ca sa nu mai spunem de costurile de investitie ( teren imobil amenajare scaune bla bla bla...) iar atat timp cat cine vrea sa vada un film se duce la br nu are nimeni nici un interes (cu toate ca... ). sa nu mai pomenim ca de la "revolutie" se distruge tot ce functioneaza
  4
  3
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Vineri, 29 Mai 2015 12:49
  185.13.106.***
  Cinematografe în Galați de altădată. Popular. Central. Republica. Dunarea. Tiglina. Doina. Dacia . Flacara și gradina de vară. Acum e democrație nu mai e nimic. Votați în continuare hoții
  3
  6
  Raportează
 • postat de Mario
  Vineri, 29 Mai 2015 11:34
  82.78.253.***
  Tara moare și baba se piaptănă. Zicea un proverb romanesc.
  Vreți sa stați confortabil în scaune de multiplex când vedeți cum orașul se duce la vale în Dunăre?
  Cum spunea cineva mai jos, în spatele acestei asociații se afla un grup politic contra lui Stan și tocmai de aceea se bate atâta moneda împotriva lui pe o tema falsa care nici nu tine primărie sau primar.
  De de nu aduce dl. Brânză un investitor? Sa meargă cu el la primar și sa vedem dacă primarul îl refuza. Dar Cum ziceam, e,o tema falsa cu care se rade în nas și celor rămași fără apa, căldură, etcetera.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 29 Mai 2015 11:30
  5.13.167.***
  Un cinema poate foarte bine sa fie si o investitie a municipalitatii. Pe langa teatre, ar mai fi si un cinematograf, in care garantat ca salile ar fi "full". Ce-i rau in asta ? Iti scoti banii cu varf si indesat. Si filmul e o arta si ar trebui finantat de la bugetul local. Dar cand aruncam cu banii pe tot felul de subventii sau cand sponsorizam chiolhanuri de prost gust, e bine ? Cu banii pentru "sindrofii" pe un an de zile am fi putut construi un cinema, cred.
  Decat sa vad un studiu de fezabilitate la "maretul tunel" pe care Primaria arunca un sac de bani, doar de amorul artei, nu mai bine, cu banuti mai putini, faci ceva concret si mai necesar unui oras ? Pai faci, dar doar daca iti pasa !
  6
  8
  Raportează
 • postat de toto
  Vineri, 29 Mai 2015 09:58
  194.105.20.***
  Suntem niste cetateni de rangul 2 ramasi cu mentalitatea comunista: sa ne dea sau sa ne faca statul, in cazul de fata primaria care in frunte cu primarul sunt niste incapabili. Asa cum a spus si Vali, un cinematorgraf este o afacere. Iar o afacere trebuie sa aduca profit, altfel nu se justifica. In momentul de fata singurii care au riscat cu Galatiul au fost cei de la NEPI care au facut mall-ul. Cum cei de la NEPI se pricep la afaceri au facut un stiudiu de piata mai intai si si-au data seama ca daca or sa faca un cinema la Galati pot sa inchida mall-ul de la Braila care oricum e in faliment. Tot din studiu si-au dat seama ca galatenii sunt dispusi sa faca 50 de km dus-intors ca sa vada un film. Primaria sa se ocupe de ce trebuie si anume infrasctructura pentru ca investitorii sa fie atrasi sa vina si sa investeasca la Galati si sa creeze locuri de munca durabile. Si apoi sa vedeti cum apar ca ciupercile cinematografele pentru ca galatenii vor avea bani de cheltuit.
  2
  12
  Raportează
 • postat de pepeman
  Vineri, 29 Mai 2015 09:54
  213.177.6.***
  Vali, nu e cazul să te simţi superior, crede-mă că nu prea ai de ce. Dacă avem nostalgia vechilor cinematografe, asta nu ne face nici comunişti, nici autişti.
  E-adevărat că afacerea cu filmele, ca orice întreprindere gestionată de stat, a mers pe minus. Rulau pelicule vechi, de proastă calitate (totuşi cu casa plină la producţii Bollywood, ăsta era nivelul), de dimineaţă până seara. Eu sunt convins că o astfel de sală de cinema, reabilitată, cu cel mult două-trei proiecţii în weekend şi una-două în timpul săptămână, ar fi rentabilă. Iar "condiţiile tehnice", bineînţeles adaptate la noile tehnologii, ar fi mai bune decât ce posibilităţi avem în prezent.
  5
  4
  Raportează
 • postat de vali
  Vineri, 29 Mai 2015 08:40
  85.120.166.***
  Comunistii nostalgici sa nu uite ca cinematografele vechi s-au inchis, in primul rand, din cauza lipsei de clienti.
  De ex. ultima oara cand am fost la gradina de vara Central, eram vreo 5 spectatori si nu am rezistat mai mult de 20 minute din cauza tantarilor.
  Daca credeti ca reabilitarea vreunui cinematograf comunist va aduce clienti, inseamna ca aveti probleme in perceperea realitatii in care traim. In anul 2015 nu pot supravietui decat cinematografele moderne, cu tehnologie de ultima ora. Un astfel de cinematograf nu poate fi construit decat printr-o initiativa privata, nicidecum de primarie.
  6
  14
  Raportează
 • postat de galati
  Vineri, 29 Mai 2015 08:32
  5.13.202.***
  Daca in spatele lui Branzan nu s-ar afla Badarau si daca purtatoarea de cuvant, ca si intreaga administratie, ar fi alta, atunci n-ar mai exista suspiciuni asupra scopului acestui articol. Deocamdata sa bagam incalzire in trotuarele si asa sparte iar la iarna sa ne mutam cu corturile pe ele, sau sa construim tuneluri pe sub Dunare pornind de oriunde se scufunda mai tare faleza, sau macar sa mai sifonam niste bani cu un nou studiu de fezabilitate.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Bratu
  Vineri, 29 Mai 2015 08:32
  82.137.13.***
  Primare, pe cine minti tu cu aia 50 km? Dar cand ai promis cinema la mall nu stiai asta? Ai numarat cate sali de cinema de astea misto sunt in Bucuresti? Cap ai, minte la ce-ti mai trebuie?!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Vineri, 29 Mai 2015 08:09
  91.208.234.***
  Daca s-ar vrea, filme s-ar putea foarte bine proiecta si la Teatrul Muzical, si la Casa de Cultura. In anumite zile din saptamana cate un film sau doua.
  Salile exista deja, sunt incapatoare, conditiile sunt mai mult decat civilizate, mai ramane doar ca cineva sa proiecteze filmele si cineva sa taie biletele.
  Daca s-ar vrea s-ar putea. Da e mai usor sa pui aceiasi placa cu: "birocratia nu ne lasa sa preluam salile existente" sau "nu sunt bani".
  2
  5
  Raportează
 • postat de Primaru de Braila
  Vineri, 29 Mai 2015 07:26
  5.13.250.***
  50 Km?????? Mare Vrajeala, in orase precum Bucuresti, Ploiest, Brasov, Cj, etc. sunt cate 2 sau mai multe cinematografe....Primar Mincinos!
  3
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.