TÂRGUL meşterilor populari, la Galaţi: Produse tradiţionale şi spectacole (FOTO)

TÂRGUL meşterilor populari, la Galaţi: Produse tradiţionale şi spectacole (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oale şi farfurii din lut frumos decorate, căciuli de oaie, curele din piele, ii din bumbac şi mătase, haine împletite, obiecte din lemn sau ceramică şi multe alte produse tradiţionale vă aşteaptă să le admiraţi şi, mai ales, să le luaţi acasă. Acestea sunt frumos aranjate la cea de-a XV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Şezătoare "în direct"

Primul stand pe care l-am vizitat este cel al femeilor în costum popular, care fac parte din grupul „Glasul Odăieşilor”, din localitatea Odaia Manolache. „Toată iarna, începând din noiembrie până în ajun de Paşti, noi facem şezători săptămânale, la Casa de Cultură. Acolo lucrăm, cântăm, vorbim, dansăm, facem de toate. O parte din ceea ce am lucrat, am adus la târg, multe piese făcute manual, din lână: mânecar, totoşei, ilic, preş, bască, ciorapi”, ne-a povestit Ecaterina Hulea.

Pentru că la târg vor fi organizate şi demonstraţii de meşteşuguri, doamnele au adus ceea ce au nevoie pentru a organiza, „pe viu”, o şezătoare tradiţională. „Am adus cu noi un şicărig, vârtelniţă, suveică. Am pregătit două caiere, unde femeile vor arăta cum se face firul de lână, după care se aşază pe vârtelniţă, apoi pe şicărig şi după aia pe război”, explică femeia.

Meşteşuguri vechi, moşteniri de familie

Printre meşterii de la târg l-am găsit şi pe moş Alexandru Cuza Perţa (foto 1), din Maramureş, maestrul cioplitului în lemn, care îşi exersează îndemânarea şi talentul încă de la vârsta de şapte ani. El se mândreşte că a sculptat cu propriile mâini cele mai multe troiţe, respectiv 4.000, în toate colţurile ţării. „Sunt lucruri pe care le-am văzut la bunicii mei, obiecte care au început să fie uitate. De când au apărut plasticul şi inoxul, lumea nu mai foloseşte vasele şi celelalte lucruri din lemn: piuliţă de usturoi, pâlnie, strecurător, scapă, sărăriţe, căuc (pahar), multe linguri din lemn cu motive religioase, cruci”, ne-a spus bătrânul, originar din Târgu Lăpuş, arătându-ne, în acelaşi timp, lucrurile realizate cu talent şi suflet. Lucrurile par cu atât mai frumoase cu cât moş Alexandru ne-a mărturisit că el nu ştie nici să citească, nici să deseneze. El îşi lucrează obiectele direct, fără să se gândească dinainte la un model anume.

Doamna Cristina Niculescu (foto 2), din Vâlcea, conduce, de peste 15 ani, o afacere de familie nu prea des întâlnită: creşterea viermilor de mătase şi croirea manuală a diferitelor obiecte din acest fir preţios.

„Din firul de borangic facem ii, marame, ştergătoare, perdele. Tot procesul durează cam un an. Viermii îi creştem anul acesta, prin toamnă-iarnă extragem firul şi apoi începem şi ţesem, ca prin primăvară să ieşim cu produsele. A fost destul de greu la început, pentru că am învăţat singură cum se obţine firul, mai ales că borangicul se comportă diferit faţă de bumbac, de lână”, spune femeia. Dacă vorbim de preţuri, acestea poate vă par piperate, dar sunt în concordanţă cu munca depusă. De exemplu, o ie de borangic este 500 de lei, iile din bumbac, ţesute manual, sunt 350 de lei, iar cele pe pânză topită 200 de lei.

Produse tradiţionale şi spectacole

La târgul meşterilor populari găsiţi şi produse tradiţionale dulci - miere, dulceaţă, gem sau sirop, ciocolată de casă, halviţă şi turtă dulce făcute după reţetele bunicii, dar şi brânzeturi sau produse din carne.

În plus, pentru distracţia vizitatorilor, zilnic, până duminică, între orele 18,30 şi 20.30, sunt spectacole oferite de Ansamblul „Doina Covurluiului”, Ansamblul „Doiniţa Covurluiului”, Grupul Folcloric ”Glasul Odăieşilor”, solişti şi elevi ai Clasei Canto Popular.

Foto Ioana Ivan

Citit 5634 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.